Továbbra is életveszélyben van Fico a szlovák védelmi miniszter szerint

2024. május 16. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Robert Fico egészségi állapota továbbra is súlyos – mondta Robert Kaliňák védelmi miniszter, hozzátéve, hogy az orvosok mindent megtesznek, hogy jobban legyen, még nincs túl az életveszélyen. A sérülések mértéke négy lőtt seb után igen jelentős. A Biztonsági Tanács ülése után Kaliňák megköszönte az emberek támogatását, és mielőbbi gyógyulást kívánt Robert Ficónak. „Nagyon nagyra értékeljük, mert ebben a pillanatban a Szlovák Köztársaság új formájáért is harcolunk” – mondta Kaliňák a Denník N szerint.

Szerinte a Robert Fico elleni merénylet érvénytelenítette az ország demokratikus fejlődéséért tett többéves erőfeszítést – fogalmazott a sajtótájékoztatón. „Lehet, hogy Robert Fico ilyen súlyos sérülése miatt sok mindent újra meg kell tanulnia, lehet, hogy demokráciánknak újra meg kell tanulnia járni és eltűrni a más véleményt” – tette hozzá Kaliňák. Azzal folytatta, hogy tervezett volt a Ficóval szembeni támadás, az elkövető már a támadás előtt is tüntetett. Kaliňák felszólította a médiát, hogy csak valós információkat és tényeket terjesszen. „Minden olyan információt közzé fogunk tenni, amit csak tudunk” – tette hozzá.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a merénylet ügyében indított nyomozásról azt mondta, hogy az elkövető intenzíven részt vett politikai eseményekben, és a támadás oka feltehetően az volt, hogy nem értett egyet az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállításával, a különleges ügyészség megszüntetésével. Šutaj Eštok azt mondja, hogy a lövöldöző nem tagja semmilyen radikális csoportnak, de megerősítette, hogy az elkövető részt vett kormányellenes tüntetésekben. Eštok bejelentése szerint megerősítették a közjogi méltóságok, a politikusok és a sajtó képviselőinek védelmét annak érdekében, hogy a szerdán történtek ne ismétlődhessenek meg. A belügyminiszter szerint a rendvédelmi erők megfelelően jártak el a kihelyezett kormányülésen, ahol a kormányfőre öt lövést adott le támadója.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter megerősítette, hogy a rendőrség intézkedik amiatt a videó miatt, ami kiszivárgott az elkövetőről a rendőrkapitányság területéről. Hozzátette: sajnálja ezt, ahogy azt is, hogy a miniszterelnök egészségi állapotáról szóló orvosi jelentés is kijutott.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a rendőrség délután három órakor nyilatkozik a Robert Fico elleni támadásról.

Közös egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat Szlovákia leköszönő és leendő államfője a Robert Fico kormányfő elleni merénylet után, ezt Zuzana Čaputová és Peter Pellegrini közös sajtótájékoztatón jelentette be csütörtök délelőtti találkozójuk után. „Azért jelentünk meg együtt, mert ebben a feszült helyzetben a megértés jelét szeretnénk továbbítani. Olyan politikusok vagyunk, akik egyetértenek abban, mi a legfontosabb a társadalom számára, ez pedig a szituáció megnyugtatása”mondta Čaputová leköszönő államfő a Facebook-oldalán közvetített videóban.

Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök arra kérte a politikai pártokat és szervezeteket, hogy egészen addig függesszék fel, de legalábbis mérsékeljék az európai parlamenti választási kampányukat, amíg „a kialakult helyzet nem rendeződik”. Pellegrini április 9-én nyerte meg a szlovákiai elnökválasztást, az eredményvárón megjelent Robert Fico miniszterelnök is, akiről korábban azt írtuk, win-win szituációban van, mert nem várható, hogy Pellegrini látványosan szembefordul majd a kormánykoalícióval. Korábbi cikkünket erről itt olvashatja.

Közben ülésezik a szlovákiai biztonsági tanács és a kormány is, délelőtt 11 órakor ültek össze a miniszterek, hogy a kormányfőt ért merényletről tárgyaljanak. „Itt van az eredménye annak, ami az elmúlt hónapokban zajlott” – a Denník N szerint ezt mondta Ladislav Kamenický szlovák pénzügyminiszter útban a megbeszélésre. Szerinte egyébként Robert Kalináknak kellene helyettesítenie Ficót, amíg nem tudja ellátni a kormányfői feladatokat.

„Örüljünk annak, hogy nem volt több áldozat a civilek között sem” – mondta Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a történtek miatt le kellene-e mondania a belügyminiszternek. A Denník N szerint Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter sem fogalmazott egyértelműen arról, hogy felelősségre vonják-e Fico testőreit, annyit mondott, hogy a „történteket objektíven ki kell vizsgálni”.

Fico várhatóan bizonytalan ideig nem tudja majd ellátni miniszterelnöki teendőit, a szlovák hatásköri törvény szerint a miniszterelnök távollétében a miniszterelnök által kinevezett miniszterelnök-helyettes képviseli őt, Ficónak most négy miniszterelnök-helyettese van, hogy kik ők, arról itt írtunk bővebben.

A merénylet után a Telex tudósítói elmentek a lövések helyszínére, ahol szemtanúk arról számoltak be, hogy 4-5 lövést hallottak, aztán csak a sikításokat. Azt mondták, az emberek sokkot kaptak az eset után, szerintük „ilyen soha nem volt még Szlovákiában”. Tudósításunkat itt találja.

A szlovák kormányfőt ért támadással egy 71 éves írót, Juraj Cintulát gyanúsította meg a rendőrség, a férfi békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már, szlovák sajtóértesülések szerint a rendőrségen azt mondta, büszke arra, amit tett.

A kormányfő elleni merénylet után a szlovák rendőrség a hivatalos Facebook-oldalán tiszteletre és toleranciára szólított fel, és közölte, hogy fokozott figyelemmel kísérik a gyűlölködő posztokat, kommenteket a közösségi médiában, és amennyiben felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!