Robert Fico ötórás műtéten esett át, továbbra is nagyon súlyos az állapota

2024. május 16. – 08:26

Robert Fico ötórás műtéten esett át, továbbra is nagyon súlyos az állapota
Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter beszél az F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház előtt 2024. május 16-án – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Stabilizálták Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotát, de továbbra is nagyon súlyos az állapota – mondta Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai Roosevelt kórház előtt csütörtökön reggel. Ficóra szerdán délután egy kihelyezett kormányülésen lőtt rá a tömegből egy 71 éves férfi Nyitrabányán (Handlová). A Denník N beszámolója szerint Kaliňák azt mondta, hogy „az orvosok ebben a pillanatban is további lépéseket tesznek a kormányfő állapotának javítására”. A lap azt írja, hogy Kaliňák mellett Miriam Lapuníková, a kórház igazgatója azt mondta, hogy Fico ötórás műtéten esett át, amit sebészek és baleseti sebészek együtt végeztek.

A lap részletesen ír arról, hogy Fico várhatóan bizonytalan ideig nem tudja majd ellátni miniszterelnöki teendőit, ezért felsorolják, hogy a jogszabályok alapján kik lehetnek a helyettesei. A szlovák hatásköri törvény szerint a miniszterelnök távollétében a miniszterelnök által kinevezett miniszterelnök-helyettes képviseli őt.

A szlovák kormányban jelenleg négy miniszterelnök-helyettes van: Robert Kaliňák védelmi miniszter, aki a Smer egyetlen miniszterelnök-helyettese, Denisa Saková gazdasági miniszter, a Hlas párt tagja, és párttársa, Peter Kmec, a helyreállítási terv elnökhelyettese, illetve az SNS részéről Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter is miniszterelnök-helyettes. Ő mondta azt szerdán késő este a BBC-nek, hogy tudomása szerint Fico túl van az életveszélyen, és azt is, hogy úgy tudja, az egyik golyó Fico „gyomrában kötött ki”.

Az első sorban balról Robert Kaliňák védelmi miniszter, Robert Fico miniszterelnök és Denisa Saková gazdasági miniszter, mögöttük balról a második Peter Kmec, a helyreállítási terv elnökhelyettese – Fotó: Peter Kmec / Facebook
Az első sorban balról Robert Kaliňák védelmi miniszter, Robert Fico miniszterelnök és Denisa Saková gazdasági miniszter, mögöttük balról a második Peter Kmec, a helyreállítási terv elnökhelyettese – Fotó: Peter Kmec / Facebook

A Denník N Fico helyettesítéséről azt írja, hogy a legvalószínűbb az, hogy Robert Kaliňák védelmi miniszter láthatja majd el a miniszterelnöki feladatokat, de a szlovák kormány részéről hivatalos bejelentés még nem született. A lap azt is írja, hogy a szlovák hatásköri törvény nem tesz különbséget a konkrét helyzetek között, azt írja elő, hogy a miniszterelnök személyesen bízza meg a helyettesét. A lap szerint amennyiben az állapota engedi, Fico ezt a kórházból is megteheti.

Robert Ficót szerdán életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel vitték a besztercebányai Roosevelt kórházba, ahol öt órán át műtötték.

„Ilyen soha nem volt még Szlovákiában, hát egy politikust meglőni? Maguknál is ott van Orbán, lehet nem szeretni, tüntetni ellene, de nem ez a megoldás, hogy valaki rálő”

– mondta a Telex helyszíni tudósítóinak egy civil a merényletről, riportunkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!