Hallottuk a lövéseket és a sikítást; mindenki sokkot kapott, miután meglőtték Fico miniszterelnököt

Legfontosabb

2024. május 15. – 23:33

Hallottuk a lövéseket és a sikítást; mindenki sokkot kapott, miután meglőtték Fico miniszterelnököt
A merénylet helyszínét elkerítették a rendőrök Nyitrabányán – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ilyen soha nem volt még Szlovákiában, hát egy politikust meglőni? Maguknál is ott van Orbán, lehet nem szeretni, tüntetni ellene, de nem ez a megoldás, hogy valaki rálő”

– mondja egy férfi a besztercebányai Roosevelt kórháznál, ahová életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel vitték Robert Fico szlovák miniszterelnököt. Ficóra Nyitrabányán (Handlová), egy kihelyezett kormányülésen lőtt rá a tömegből egy 71 éves férfi. A kórház előtt álló civil arról beszél, hogy a merényletet „természetesen mindenki elítéli”. Ő egyébként azért van itt, mert, mint mondja, aggódik a miniszterelnökért. Annyit tud egyelőre, hogy Ficót az egyik hátsó szárnyban őrzik. Az általa említett helyszínt könnyű megismerni: a bejárata előtt rendőrautók állnak.

Az egyik rendőr arról beszél, hogy információkat nem adhatnak ki, volt egy sajtótájékoztató, egyelőre ez minden, amit tudhatunk. A kórházat részben zárták le: a betegek és az ott dolgozók ki-be járhatnak, de sajtó, egyéb civil nem léphet be. Nekik meg kell várniuk a reggelt, hogy kiderüljön valami fejlemény.

Az említett sajtótájékoztatón este nyolckor a védelmi miniszter és a belügyminiszter arról beszélt, hogy több mint három és fél óra után is tartott Fico műtétje, és akkor még életveszélyes állapotban volt. Hivatalos tájékoztatás azóta nem volt, késő este Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter és kormányfőhelyettes a BBC-nek beszélt arról, hogy úgy tudja, Fico már nincs életveszélyben, és több szlovákiai lap is arról írt, véget ért a műtét.

Továbbra is helyszínelnek

A közeli Nyitrabányán, a merénylet helyszínen hatalmas területen folyik még este is a rendőrségi nyomozás. A kormányülésnek helyet adó kultúrház előtti teret végig lezárták, minden irányból rendőrök őrzik. A téren lévő fák felé mutatva egy férfi azt mondja, „ott, az az oldal volt elkordonozva, kint volt Fico és mások [kormánypárti politikusok] is”. Az egyik oldalról rálátni a helyszínre, ahol a lövöldözés történt, a park egyik sarkában lévő kordonoknál – itt most fehér kezeslábasban helyszínelnek a rendőrök. Nyomozók és rendőrök állnak mindenhol, azt nem tudják, meddig lesz a tér lezárva, de ha tudnák, sem nyilatkozhatnak. Annyit tudunk egyedül meg, hogy lábnyomokat, ujjlenyomatokat is gyűjtenek a helyszínelők.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Egy másik férfi, aki szintén a helyszínen volt, arról beszél, hogy mindenki sokkot kapott a tömegben. Annyit lehetett látni (vagy mások elmeséléséből tudni), hogy Fico odament a kordonhoz, ekkor dördültek el a lövések.

Az Új Szó arról írt az Aktuality információi alapján, hogy Ficót három lövés érte: kettő a kezén, egy a hasán. Egy azóta előkerült, a TA3 által közölt videófelvétel szerint viszont összesen ötször lőttek rá a miniszterelnökre, mire Fico testőrei közbe tudtak avatkozni – ezt a belügyminiszter is megerősítette. A helyiek nem emlékeznek pontosan, hány lövést is adhatott le az elkövető. Többen is négy-öt lövésről beszélnek, a tér melletti kávézóban dolgozó lány viszont például csak két-három lövésre emlékszik:

„Hallottam a lövéseket, aztán a sikítást. Az emberek nem tudták, mi történik. Én arra emlékszem, hogy féltem attól, hogy hol lehet az ember, aki lőtt”

– mondja a nő, akit a rendőrök is kikérdeztek nem sokkal azután, hogy Ficót elvitték a helyszínről mentőhelikopterrel. Ő a helikopterre már nem is emlékszik, csak arra, hogy egyik pillanatban lövést hallott, aztán látott egy autót elszáguldani. Nem sokkal később pedig már a rendőröknek nyújtotta át a kávézó kamerafelvételeit.

Először a médiát hibáztatták az emberek

„Mégiscsak meglőtték a miniszterelnökünket!”

– mondja nekünk egy férfi, amikor arról kérdezzük, hogyan reagáltak az emberek a merénylet után. Őt is megrázták a történtek, egy darabig kint volt a lövés helyszínén, és várt, hogy hátha kiderül valami. A lövés után két-három órán át még viszonylag sokan voltak kint emlékei szerint, de az emberek aztán hazamentek. Azt várták inkább, hogy a sajtóból tudnak meg új információkat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Matúš Šutaj-Eštok belügyminiszter szerint politikai motiváció áll a merénylet hátterében, a helyiek ezzel azonban óvatosabban fogalmaznak: bár vannak, akik politikai konspirációt sejtenek motivációként, többen inkább azt mondják, hogy ki kell várni a végét, mi derül ki az elkövetőről. A helyszínen egy sajtómunkás azonban azt is elmondja, hogy a tömeg nem gondolkozott egyből így. „Ahogy kiérkeztünk, egyből a médiára lettek mérgesek. Kiabáltak ránk, hogy mi tehetünk erről” – mondja az egyik szlovák tévének dolgozó férfi.

Mint összefoglalja, a merénylet után az emberek első reakciója a sokk, a második a düh volt. Már csak azért is, mert a városban elég nagy Fico támogatottsága, „mindenki szereti a miniszterelnököt”. Erről beszélünk egy másik férfival is a tér túloldalán, ő azonban hozzáteszi: szerinte lehet Ficót szeretni vagy nem szeretni, „nyilván senki sem támogatja az agressziót”. Elmondja azt is, hogy egyelőre szerinte annak is örülnek az emberek, hogy az elkövetőt elfogták.

Elfogták az elkövetőt

A szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a támadó egy 71 éves író, Juraj Cintula volt, akit a helyszínen azonnal elfogtak. A férfi egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A férfi három verseskötetet írt, tagja a Szlovák Írószövetségnek.

2016-ban egy magán-biztonságiszolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban. A merénylet utáni kora esti sajtótájékoztatón arról beszélt a belügyminiszter, hogy a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

Helyszínelők bizonyítékot gyűjtenek a támadás helyén – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Helyszínelők bizonyítékot gyűjtenek a támadás helyén – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A közösségi oldalakon elterjedt, hogy Cintula a Progresszív Szlovákia nevű liberális párt tagja/aktivistája/szimpatizánsa volt, a magyar kormánypropaganda pedig azonnal elkezdte terjeszteni, hogy egy „progresszív baloldali költő” hajtotta végre a merényletet; a Megafon propagandistái ontani kezdték az olyan posztokat, mint hogy a „szlovák Momentumnak is nevezett párt lelkes támogatója lőtte le a békepárti miniszterelnököt”. A párt ezt cáfolta.

Ráadásul Juraj Cintula a 2022-ben megszűnt Slovenskí Branci (SB) neonáci, migránsellenes szervezet elkötelezett szimpatizánsa is volt. Az este nyolckor tartott rendkívüli sajtótájékoztatón a belügyminiszter azt is bejelentette, a rendőrség megerősíti egyes médiumok és politikai szervezetek védelmét.

Rendőrök a Roosevelt kórház előtt, ahol a miniszterelnököt műtötték – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Rendőrök a Roosevelt kórház előtt, ahol a miniszterelnököt műtötték – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A helyzetet és a további teendőket a csütörtökön összeülő nemzetbiztonsági tanács tekinti át. A szlovák politikai pártok vezetői egységesen elítélték a támadást, és gyors felépülést kívántak Ficónak. Az ellenzéki pártok lefújták a közmédia átalakítása elleni szerdai pozsonyi tüntetést.

A szlovák parlament ülését is megszakították. Ezt Ľuboš Blaha, a kormánypárti Smer képviselője, a parlament elnöke jelentette be, miközben az ellenzék felé fordulva kijelentette, „ez a ti művetek”. A vádra az ellenzéki képviselők kiabálással és szitkozódással válaszoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!