Pellegrini volt az esélyes, de Korčok lendületet vett, hajszálon múlhat a szlovák elnökválasztás

2024. április 5. – 22:22

Pellegrini volt az esélyes, de Korčok lendületet vett, hajszálon múlhat a szlovák elnökválasztás
Választási plakátok Trencsénben 2024. március 22-én – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Két héttel ezelőtt úgy tűnt, a volt kormányfő Peter Pellegrini az esélyesebb arra, hogy behúzza a szlovákiai elnökválasztás első fordulóját, de fő ellenfele, Ivan Korčok volt külügyminiszter aztán március 23-án több mint 5 százalékot vert (42,48 százalék a 37,05 százalékkal szemben) a Robert Fico miniszterelnök által támogatott házelnökre. Ugyan a szlovák államfő mozgástere hasonlóan szűkös, mint a magyaré, a közvetlen választás egy fokkal nagyobb legitimitást ad a pozíciónak.

Ennek tükrében a jelöltek odatették magukat a szombati második fordulóig hátralévő két hétben. A szombati szavazás előtt már nem annyira magukat kellett bemutatni a választóknak a jelöltek tengerében, hanem meggyőzni őket, miért jobbak a másik állva maradt jelöltnél.

A szombati második forduló előtt rettentő szoros volt az állás: a Denník N idézte az Ipsos szerdai közvélemény-kutatását, ami 50,1 százalékot jósolt Korčoknak, és 49,9 százalékot Pellegrininek. A Napunk a Markíza tévének készült felmérést említette, ott nagyjából fordított lett az eredmény: 50,8 százalék Pellegrinit, 49,2 százalék Korčokot támogatja. A Paraméter cikke szerint az egyik vagy másik jelölt győzelmét jelző felmérések száma is kiegyenlített, annyira megjósolhatatlan az eredmény, de az általuk vizsgált ötből háromban nyerne a nyugatos volt külügyminiszter (és az egyikben jelentős előnyt mértek Korčoknak).

Korčok lendületet vett

Szalay Zoltán, a szlovákiai Napunk (a Denník N magyar kiadása) vezető szerkesztője a Telexnek azt mondta, „alapvetően mindenkit meglepett, hogy az első fordulóban Korčok jelentős különbséggel nyert, erre nem számított senki”. Szerinte a jelölt ezzel „komoly lendületet kapott, és nagy eufóriával vitte végig a kéthetes kampányt a két forduló között”.

Meglepő volt még Szalay szerint, hogyan viszonyultak Pellegrinihez az őt támogató politikusok az első forduló után. Fico például szűkszavúan kommentálta az eredményt, egy „langyos Facebook-bejegyzést tett közzé” arról, hogy erre számítottak. Ugyan a koalíciós pártok vezetőivel nemrég ő is kiállt nyilvánosan Pellegrini mellett egy videóban, de Szalay szerint ennek „keserű mellékíze volt, kicsit kényszeredettnek tűnt”. Hozzátette:

„Beszédes volt, hogy Pellegrini eredményváróján nem voltak ott a Smer politikusai.”

A kényszeredettség ellenére Szalay úgy gondolja, „Fico számára ez win-win szituáció”. Ugyanis ha Korčok kerül az elnöki székbe, akkor folyton démonizálhat, külföldi ügynöknek, a Nyugat előretolt helyőrségének állíthatja őt be, lesz egy ellenfele, „tudná hergelni a saját támogatóit”. Ez nem lenne példa nélküli, ugyanis az elmúlt években kampányát a Čaputová elleni üzenetekre építette.

Ráadásul Pellegrini politikai konkurense is Ficónak, a vereségével eldőlni látszana kettejük csendes harca, a most épp a civil szervezeteket szívató Fico „alfahím maradhatna a koalícióban”. Ha mégis Pellegrini nyer, abból is profitálhat, mert az új elnök nem fog látványosan szembefordulni a kormányával.

Harabin százezrei

Az első forduló előtt sokan úgy gondolták, ha Korčok és Pellegrini jutnak a második fordulóba, a több jobboldali, nacionalista, olykor radikális, de már kiesett jelölt szavazatai Pellegrinihez vándorolnak, ami komoly előnyt jelent neki. Ehhez képest a felmérésekben fej fej mellett áll a két jelölt. Szalay azt saccolja, Korčok első körös győzelme több szavazót mozgósított az ő oldalán, míg Pellegrini akkori második helye eltántoríthatott szavazókat mellőle.

A nacionalista Harabin függetlenként indult el a választáson, és nem elhanyagolható mennyiségű, több mint 264 ezer szavazatot (közel 12 százalékot) szerzett. Azonban nem feltétlen számolhat velük Pellegrini, Szalay szerint ugyanis „azok a bizonyos Harabin-szavazók nem biztos, hogy átvándoroltak”. A felmérések szerint a többségük tervez szavazni, és Pellegrinit fogják támogatni, de a felmérések nem tökéletesek, az első fordulós arányokat se jelezték előre. Mindenesetre Harabin nem mondta meg szavazóinak, kit támogassanak a hétvégén, szerinte szavazói elég intelligensek, hogy eldöntsék ezt.

Korčok és Pellegrini a Markíza vitáján – Fotó: Televízia Markíza
Korčok és Pellegrini a Markíza vitáján – Fotó: Televízia Markíza

Harabin egykori üzletember támogatója viszont az Új Szó szerint beismerte, hogy ő hozta létre a Korčokot támadó IvanKorcok2024.sk hamis weboldalt. Korčok szemére azt veti a mostani kormányhoz közeli több személy, hogy szerintük megpróbálja megbuktatni a kabinetet, ha nyer a hétvégén.

Pellegrini a kormánykoalíció pártjainak, a Smernek, a Hlasnak és a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a támogatása mellett a Sme Rodina (Család Vagyunk) konzervatív párt is beállt mögé. Eközben a felmérésekben második legerősebb párt, az újabb ciklusra nem pályázó Zuzana Čaputovához köthető Progresszív Szlovákia Korčok mögé állt be, ahogy sok kis párt, többek között a Za ľudí (Az Emberekért) is.

Kerekes Vica és Ódor Lajos is beszállt a kampányba

Mindkét jelölt sokkal többet tett a magyar szavazók megszólítására a második forduló előtt. Kihelyezett kormányülés volt a negyedrészt magyarlakta Galántán, ahol fejlesztéseket ígértek a térségnek, plusz felmerült újabb vasúti összeköttetések létesítése Magyarország felé. Pellegrini Királyhelmecre is ellátogatott, majd jelentős fejleményként az első forduló – negyedik helyezést elért – magyar jelöltje, Forró Krisztián is bejelentette, beáll mögé. Ebből volt némi kavarodás, hisz a Szövetség elnökségével nem egyeztetett róla a pártvezető, de végül az elnökség is rábólintott (pár különvéleménnyel).

Szalay szerint alacsony lesz a részvétel a magyarlakta területeken, a többség pedig Pellegrinit fogja támogatni a végén. Ezt elősegítendő adott Pellegrini interjút a magyar köztévé M1 csatornájának, ami Szalay szerint „alákérdezős, propagandisztikus interjú” lett, ráadásul a szlovákiai kampánycsend beállta után is többször leadták.

A támadások Korčokot magyarellenesnek állították be, erre rácáfolva Dunaszerdahelyre látogatott, illetve ismert magyar személyek is kiálltak mellette. Kerekes Vica színésznő is így tett, videóban jelezte, hogy ő Korčokra szavaz, sőt egy pozsonyi nagygyűlésen is felszólalt, majd Petőfit szavalt. Ódor Lajos volt kormányfő is kiállt Korčok mellett.

Szalay szerint a két forduló között Pellegrini támadóbb hangvételre váltott, holott korábban mint a „nyugalom jelöltje” aposztrofálta magát. Plakátjai és bannerei elárasztották a köztereket és az internetet, és behozta ő is a háború vagy béke kérdéskörét. Ez jól rezonál Szlovákiában, a lakosok a V4-ek közül a legjobban ellenzik az ukrajnai fegyverszállításokat, félnek a háborútól.

Korčok „meglehetősen pozitív kampányt folytatott az elmúlt két hétben”, nem igazán reagált az őt ért támadásokra, bár az utolsó tévévitán felszólította Pellegrinit, hogy határolódjon el a durva kijelentésektől, amikkel mások illették őt. „A hazafiasságot nem sajátíthatja ki a másik oldal” – vallja Korčok, aki egy nemzeti emlékműhöz is látványosan elzarándokolt ezzel.

A Fico mögül előbújt Insta-politikus és a nyugatos karrierdiplomata

Ahogy korábbi cikkünkben bemutattuk, Peter Pellegrini a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen és a kassai Műszaki Egyetemen tanult, angolul, németül és valamelyest oroszul beszél. A magánszférában dolgozott közgazdászként 2002-ig, ekkor lett egy parlamenti képviselő asszisztense, négy évre rá pedig már maga is képviselő lett. 2012-ben már Fico akkori kormányában is pozíciót szerzett: a pénzügyminisztérium államtitkára lett, ezt követően 2014-ben oktatási miniszterré nevezték ki, de ez rövid ideig tartott, még abban az évben házelnökké választották. Csillaga nem halványult, 2016-ban miniszterelnök-helyettes lett, mindenki Fico Smer pártjának jövőjeként beszélt róla.

Fico lemondása után Pellegrini lett Szlovákia kormányfője, ezt a pozíciót az elbukott 2020-as választásokig töltötte be. Az akkori választási vereség után ellenzékben politizált, kilépett a névleg szociáldemokrata Smerből, azaz Irányból, és megalapította a szintén szocdem billoggal rendelkező Hlast (magyarul: Hang). A Hlast a Smerrel szembeni, bár hasonló politikai célokkal rendelkező pártként határozta meg.

A 2023. októberi előrehozott választáson a Hlas a harmadik helyen futott be, és a győztes Smerrel, valamint a régen még erősen magyarellenes Szlovák Nemzeti Párttal a kormánykoalíció tagja lett (emiatt az európai szocdem pártcsaládban felfüggesztették a Smert és a Hlast is). Pellegrinit aztán 2023 októberében másodszor is házelnökké választották.

Az egykor az egyik legszexibb szlovák politikusnak választott, a természetet és a síelést is szerető Pellegrini most azzal az ígérettel vágott neki az elnökválasztásnak, hogy dacára annak, hogy pártpolitikai múltja miatt merre hajlik, pártok felett álló, kormánytól és ellenzéktől egyenlő távolságot megtartó elnök lenne belőle.

A most 60 éves Ivan Korčok a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen és a Comenius Egyetemen szerezte diplomáit, már 1992-től karrierdiplomataként építgette magát.

Első fontos pozíciója a külügyi és Európa-ügyi helyettes államtitkári volt, amit 2002 és 2005 között töltött be, majd berlini nagykövet lett 2005-ben. Innen Brüsszelbe tette át székhelyét 2009-ben, amikor Szlovákia EU-s nagykövete lett. 2015-18 között ismét a fenti államtitkári pozíciót látta el, majd 2018-20 között washingtoni követ lett. A legutolsó fontos pozíciója a külügyminiszteri volt, amit egy pár napos hiátust beiktatva 2020 tavaszától 2022 kora őszéig látott el előbb Igor Matovič, majd Eduard Heger miniszterelnöksége alatt.

Korčok értelemszerűen máshogy áll Ficóhoz, mint Pellegrini, ezt jelzi többek közt az a Ficót bíráló nyilatkozata is, amit a március eleji prágai V4-es csúcs előtt tett. Azt mondta, Szlovákia Ukrajnához való viszonya az új kormány alatt a „klinikai halál állapotába” taszította a visegrádi együttműködést, amiben a cseh–lengyel és a magyar–szlovák kettősök egész másképp állnak a háborúhoz. Korčok szerint viszont Szlovákiának folytatnia kéne a fegyverszállítást Ukrajnába, hisz Oroszország jelenti a fő biztonsági veszélyt.

Bőven van tétje

Ha Pellegrini nyeri az elnökválasztást, „elveszik egy az ellensúlyok közül”, mondta korábban Szalay. Čaputová többször működött már ellensúlyként, a büntető törvénykönyv módosítása után az alkotmánybíróságra küldte a törvényt, az Ab fel is függesztette a Btk. egyes részeinek hatályát. Szalay szerint Pellegrini esetén ez másképpen alakult volna, „ő nem fogja a törvényeket vétózni vagy az alkotmánybíróságra küldeni”. Emiatt Ficóék magabiztosabb kormányzásban bízhatnak, megerősíti a kormány stabilitását, ha az államfő nem fogja bírálni a kormányt.

Korčok győzelme esetén folytatná a korrupcióellenes kampánya mentén megválasztott Čaputová irányvonalát. Korčoknak a nyugati szövetségesi rendszerekhez való hűség a fontos, a jó viszony ápolása, helyreállítása, kemény elhatárolódás Oroszországtól és az autokrata államoktól. „Nagyon komoly kritikusa lenne Ficóéknak”, és Szalay szerint a kormány sok törekvését akadályozná.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!