Pellegrini mellé állt be a magyar gyűjtőpárt elnöke, Forró Krisztián a szlovák államfőválasztás második fordulójára

2024. március 27. – 22:15

Másolás

Vágólapra másolva

Peter Pellegrini (Hlas) szlovákiai államfőjelölt megszerezte a Magyar Szövetség elnöke, Forró Krisztián támogatását – számolt be az Új Szó. Az egyezségre váratlanul gyorsan sor került, Forró a másik jelölttel, az első fordulóban első helyen végzett Ivan Korčok volt külügyminiszterrel tervezett találkozóját lefújta.

A magyar gyűjtőpárt elnöke szerdán részt vett kormány galántai ülésén, majd délután a jelenleg házelnök Pellegrini házelnök mellett állva bejelentette: őt fogja támogatni az államfőválasztás második fordulójában. Forró, aki az első fordulóban maga is jelölt volt, gyenge eredménnyel zárt, a voksok 2,91 százalékát szerezte meg.

Forró azt mondta, fontosnak tartja, hogy az országban jó viszonyban éljenek a magyarok és a szlovákok, és ezekben a témákban egyetértenek Pellegrinivel, aki szerint a magyarok lakta régióknak tovább kell fejlődniük.

A Szövetség elnöke arról számolt be, hogy tárgyalt Pellegrinivel a magyar kisebbséget érintő konkrét témákról is, például a kettős állampolgárság kérdéséről, de ebben még nem jutottak közös nevezőre. Pellegrini egyébként 2010-ben megszavazta a jelenleg érvényes szigorú, a magyar kisebbséget hátrányosan érintő kettős állampolgársági törvényt.

Arra az újságírói kérdésre, milyen konkrétumokat ígért Pellegrini a Magyar Szövetségnek a támogatásért, a házelnök azt felelte: több projekt támogatása is felmerült, például az egészségügy terén, és megemlítette egy új rimaszombati kórház esetleges megépítését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!