Kicsoda a Trumpra rálövő merénylő?

2024. július 15. – 22:04

frissítve

Kicsoda a Trumpra rálövő merénylő?
Bárban ülő emberek a Donald Trump volt amerikai elnök elleni támadásról szóló televíziós híradást nézik a wisconsini Milwaukee-ban 2024. július 13-án – Fotó: Matt Rourke / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Feltehetően magányos farkas volt, idősek otthonában dolgozott, és be akart kerülni az iskolája lövészcsapatába, de nem sikerült, mert túl rossz lövő volt: többek között ezeket lehet tudni Thomas Matthew Crooksról, a 20 éves férfiról, aki szombaton rálőtt Donald Trumpra egy kampányrendezvényen. Crooksot a biztonsági szolgálat mesterlövészei a helyszínen lelőtték. Azonosítani csak a lövöldözés után hét órával tudta őt az FBI, mert nem volt nála semmilyen igazolvány.

Crooks indítéka azóta sem ismert, azt viszont már tudni, hogy a merénylő Pennsylvania egyik jómódúnak számító városában, Bethel Parkban lakott, körülbelül egyórányi autóútra a lövöldözés helyszínétől. A férfi egy épület tetejéről nyitott tüzet Trumpra, akinek egy lövedék a fülét találta el, egy néző meghalt, ketten megsérültek. Még sok kérdés van, és folyamatosan jönnek ki újabb információk az amerikai lapokban, de összeszedtük, amit eddig tudni lehet a merénylőről.

Honnan volt fegyvere?

Szemtanúk a lövöldözés után arról beszéltek a BBC-nek, hogy láttak egy férfit puskával az egyik épület tetején még azelőtt, hogy Trumpot meglőtték. Rendőrségi források arról számoltak be, hogy a tetőn lévő Crooksot a résztvevők közül egy férfi jelezte is a rendőröknek. A lövöldözés előtt azonban nem intézkedtek a hatóságok. „Szó szerint látni lehetett puskával a kezében” – fogalmazott a férfi a lapnak. Szemtanúk becslése alapján Crooks nagyjából három-négy percen át lehetett a tetőn, mielőtt lőtt.

Az azóta megjelent cikkek alapján a merényletet egy helyi rendőr is megakadályozhatta volna, bár talán abban szerepe volt, hogy Crooks nem tudott pontosabban célozni. Butler megye seriffje az AP-nek azt mondta, hogy az egyik rendőr felmászott a tetőre a merénylő után. Crooks azonban észrevette, és fegyverével felé fordult, így a rendőr fedezékbe húzódott. A merénylő ezután gyorsan Trump felé fordult, és leadta a lövéseket.

Crooks az FBI nyomozása szerint egy félautomata fegyverrel lőtt rá Trumpra. A fegyvert az apja vásárolta 2013-ban. Matthew Crooks a lövöldözés után annyit mondott a CNN-nek, hogy egyelőre megpróbálja kitalálni „mi a fene folyik itt”. Ekkor azt mondta, nyilatkozni viszont csak azután fog, hogy a bűnüldöző szervekkel beszélt.

A Crooks lakóhelyéül szolgáló Bethel Park fegyverboltosa, Bruce Piendl arról beszélt a Reutersnek, hogy a fegyverek „a környék kultúrájának részét képezik, Nyugat-Pennsylvaniában gazdag hagyománya van a vadászatnak”. Piendl azt is kijelentette, hogy a merénylőnek soha nem adott el fegyvert, de azt nem volt hajlandó elmondani, hogy a család vásárolt-e nála. „Ezt csak Isten és én tudom, köztünk is marad” – fogalmazott a lapnak.

Thomas Matthew Crooks – Fotó: AFP
Thomas Matthew Crooks – Fotó: AFP

A CNN és a New York Post hatósági forrásokra hivatkozva arról írt, hogy Crooks néhány órával a merénylet előtt 50 lőszert vásárolt egy pennsylvaniai fegyverboltban.

Az amerikai lapok szerint Crooks szürke, feliratos pólót viselt, karján egy amerikai zászlóval. A pólót összekötötték a Demolition Ranch nevű YouTube-csatornával, amely többmilliós követőtáborral rendelkezik, különféle fegyverekről és robbanószerkezetekről szóló videókat mutat be. A Demolition Ranch vezetője a lövöldözés után arról posztolt közösségi oldalán, hogy őt is megkeresték, kapcsolatban állt-e Crooksszal: Matt Carriker erről a Newsweek szerint szűkszavúan csak annyit írt oldalán, hogy „mi a fasz”.

Mit mond az FBI?

Az FBI a támadást potenciális terrorcselekménynek minősítette, a rendőrség eredetileg azt jelezte, hogy „nem veszik természetesnek azt, hogy ez csak egy magányos farkas támadása” lett volna. Kevin Rojek, az FBI pittsburghi különleges ügynöke sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az FBI jelenleg Crooks telefonjának feltörésén dolgozik. A nyomozók végül azt mondták, úgy vélik, Crooks egyedül hajtotta végre a merényletet.

„A rendelkezésre álló információk szerint a lövöldöző egyedül volt, jelenleg nincs a közbiztonságot érintő veszély”

– fogalmazott Rojek. A nyomozók a merénylet után bombakészítéshez használt anyagokat is találtak Crooks lakásán és autójában. A CBS információi szerint Crooksnak volt az autóban talált robbanószerkezet beindításához alkalmas eszköze is. A helyszínre bombaszakértőket hívtak ki a hatóságok, hogy hatástalanítsák a szerkezetet.

Volt lövési tapasztalata a merénylőnek?

Crooks iskolatársai arról számoltak be több lapnak is, hogy a férfi bár megpróbálkozott bekerülni az iskola lövészcsapatába, elutasították a jelentkezését. Frederick Mach, a csapat jelenlegi kapitánya szerint Crooks „rossz lövő” volt, így nem került be az egyetemi csapatba. A jelentkezést mindössze egyszer próbálta meg, többet nem tért vissza.

„Nemcsak hogy nem vették be a csapatba, de megkérték, hogy ne is jöjjön vissza, mert olyan rosszul lőtt, hogy azt már veszélyesnek ítélték meg”

– mondta Jameson Myers, a lövészcsapat korábbi tagja. A csapat egy másik tagja, aki neve elhallgatását kérte, az ABC Newsnak arról beszélt, hogy Crooks nem volt igazán alkalmas arra, hogy lőjön.

A férfi ennek ellenére legalább egy évig tagja volt egy helyi lövészklubnak, a Clairton Sportsmen’snek. A szervezetet képviselő ügyvéd szerint a klub minden tagjuknak jelezte, hogy a fegyverrel való erőszakos cselekedet teljesen értelmetlen: ez megtörtént Crooks esetében is. A Pentagon nyomozásából annyi derült még ki, hogy Crooks nem állt korábban katonai szolgálatban, bár egyik iskolatársa szerint érdeklődött a hadsereg iránt.

Ki volt Thomas Crooks?

A merénylő a helyi lapok információi szerint 2022-ben végzett a Bethel Parkban lévő középiskolában. Crooksnak kitűnő jegyei voltak, matematikai és természettudományi ösztöndíjat is kapott, főként a számítógépek és játékok világa érdekelte. Crooks egy idősek otthonában dolgozott, ahol az ételek előkészítése lehetett a feladata. Az intézet vezetője, Marcie Grimm a merénylet után arról beszélt, hogy Crooks háttere tiszta volt, nem volt büntetett előéletű sem. Az idősek otthonában Crooks egyik kollégája úgy írta le a férfit, mint a „legkedvesebb srácot”, akinek „nem voltak radikális politikai gondolatai”.

Jason Kolher, Thomas Matthew Crooks osztálytársa nyilatkozik a Pennsylvania állambeli Bethel Parkban 2024. július 14-én – Fotó: Aaron Josefczyk / Reuters
Jason Kolher, Thomas Matthew Crooks osztálytársa nyilatkozik a Pennsylvania állambeli Bethel Parkban 2024. július 14-én – Fotó: Aaron Josefczyk / Reuters

A CNN Crooks több volt osztálytársával is beszélt a merénylet után, ők csendesnek írták le a férfit, aki azonban kívülálló volt az iskolájában. Az egyik osztálytárs, Summer Barkley a BBC-nek arról beszélt, hogy Crooksot nagyon érdekelte a történelem, sokat tudott a politikáról, tanárai pedig kedvelték, de „nem volt olyan az iskolában, aki igazán ismerte volna”. Osztálytársai jellemzően magányosnak írták le, olyannak, aki időnként vadászruhát viselt az iskolában, és akit „szinte minden nap kigúnyoltak öltözködése miatt”.

A lövöldöző a beszámolók alapján rendszeresen egyedül ebédelt. Korábbi padtársa viszont arról beszélt, hogy ő nem látta, hogy igazán zaklatták volna a fiút. „De olyannak tűnt, aki egy légynek sem tudna ártani” – tette hozzá. A CNN-nek egy osztálytárs arról is beszélt, hogy Crooks nem tartozott semmilyen iskolai klikkhez.

Crooksról több felvétel is van, amely az iskolában készült. Ballagási videója mellett szerepelt az iskola egyik imázsvideójában is, amelyet az intézet azóta törölt. A merénylő szintén részt vett 2022-ben a BlackRock nevű vagyonkezelő vállalat reklámjában is, amelyet az iskolában forgattak: azóta ezt a hirdetést is leszedte a cég, írja a New York Post.

Érdekelte a politika?

A 20 éves Crooks 18. évét betöltve szinte egyből regisztrált republikánus szavazóként Pennsylvania nyilvántartási rendszerébe. Minimális politikai láthatósága viszont egészen ellentmondásosnak tűnik. A szövetségi kampányfinanszírozási jelentések alapján a USA Today és a BBC is azt írja, hogy Crooks nagy valószínűséggel 2021 januárjában 15 dollárt adományozott egy progresszív politikai akciócsoportnak (PAC) is. A csoport szóvivője szerint egy 17 éves, Crooksszal megegyező címen élő és azonos nevű adományozó egyszer küldött nekik pénzt egy beiktatásról szóló hírlevélre válaszolva, majd leiratkozott a listájukról – írja a CNN.

Crooks szülei engedéllyel rendelkező szociális munkásként dolgoznak, apja republikánusként, anyja demokrataként regisztrált. A család egyik szomszédja szerint Crooks lakóhelye egyébként is politikailag sokszínű, „van, aki Trump-zászlót lobogtat, mások Bidenre szavaznak” – mint a szomszéd fogalmazott, Crookséknál egyiket sem látta soha. A szomszédok leírása alapján a család egyébként is csendes volt, a merénylő apját is akkor látták, ha „kiment füvet nyírni”.

Crooks korábbi iskolatársai is arról beszéltek, nem emlékeznek rá, hogy a fiú valaha is beszélt volna politikáról az iskolában. Egy diáktársa úgy írta le, mint aki „csendes gyerek volt, távol állt tőle az erőszak és a politika”.

Egy iskolatársa azt állította a CNN-nek, hogy Crooksnak volt egy konzervatív társasága is, akik jellemzően Trump-sapkát viseltek. A fiú egy másik osztálytársa szerint az iskolában volt olyan, hogy valaki Bident vagy Trumpot támogató pólóban jött be, de Crookson ilyet soha nem láttak. A Discord nevű közösségi platform, amelyen profilja volt a merénylőnek, arról számolt be, hogy Crooks fiókját „ritkán használták, nem osztott meg rajta merénylettel kapcsolatos terveket vagy politikai nézeteket”.

Mi volt az indíték?

A legnagyobb kérdés egyelőre az FBI számára is az, hogy miért követte el Crooks a merényletet. Joe Biden vasárnap arra kért mindenkit, hogy segítsék az FBI nyomozását, ha bárki tud bármit a feltételezhető indítékokról. Az FBI nyomozói nem találtak fenyegető üzeneteket Crooks oldalain, illetve olyan ideológiai állásfoglalásokat sem, amelyek a merénylethez vezethettek.

A Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlés helyszíne drónfotón – Fotó: Brendan McDermid / Reuters
A Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlés helyszíne drónfotón – Fotó: Brendan McDermid / Reuters

A rendőrség vasárnap lezárta a Crooks-házhoz vezető utat is, előtte pedig figyelmeztetés nélkül evakuálták a szomszédokat egy időre az éjszaka közepén. A területre való bejutás továbbra is szigorúan ellenőrzött, csak a lakókat engedik ki és be. A CBS szerint több mint kétezren adtak potenciális információkat az FBI-nak azután, hogy a nyomozók vasárnap közölték: az indíték meghatározása jelenleg az FBI nyomozásának elsődleges célja.

A hatóságok arról is beszéltek, hogy semmi nem utal arra, hogy a férfinak mentális problémái lettek volna. Kevin Rojek FBI-ügynök szerint a nyomozás hónapokig is eltarthat majd, mire minden kiderül.

New York rendőrsége nemrég közleményt adott ki, amiben azt írták, a Donald Trump ellen elkövetett merénylet aggasztó következményekkel járt, „a lövöldözés utáni órákban számos online platformon jelentek meg vélemények, amelyek a támadást támogatták”. A rendőrség szerint félő, hogy a Trump elleni merénylet „felerősíti majd a szélsőséges üzeneteket és fokozza majd dezinformációkkal a megosztottságot”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!