Ezt lehet most tudni a Donald Trump elleni merényletről

2024. július 14. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai exelnököt és az idei elnökválasztás republikánus elnökjelöltjét (még nem hivatalosan az, de gyakorlatilag igen) egy merénylő egy pennsylvaniai kampányeseményen meglőtte, magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Összefoglaljuk röviden, mit lehet tudni az eseményekről:

  • A merénylő több lövést is leadott a színpadtól kb. 130 méterre levő raktárépület tetejéről. Egy találta el Trumpot, aki a fülén sérült meg. A további lövések a nézők közé csapódtak, egy ember meghalt, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek.
  • Trump jól van, kiengedték a kórházból, részt tud venni a republikánus párt jövő heti jelölőgyűlésén, ahol minden bizonnyal hivatalosan elnökjelöltté választják.
  • A merénylőt a helyszínt biztosító mesterlövészek azonnal lelőtték. A rejtekhelye kívül volt a gyűlés hivatalos területén, így nem kellett a fegyverét az ellenőrző pontokon átvinnie – de ezzel együtt is komoly kérdések merültek fel a helyszín biztosításával kapcsolatban, hogy miért csak a lövés után vették őt észre, és hogy hogyan tudott ilyen közel férkőzni az elnökhöz.
  • A merénylőt azonosította az FBI: egy 20 éves pennsylvaniai férfi, Thomas Matthew Crooks, annyit lehet róla tudni, hogy regisztrált republikánus szavazó, de egy demokrata kötődésű politikai szervezetnek is adakozott egy minimális összeget. A motivációja egyelőre nem ismert.
  • A lövöldözés áldozata és két súlyos sérültje mind felnőtt férfi, a kilétüket nem hozták még nyilvánosságra.
  • Az FBI szerint a merénylő egyedül volt, és a közvetlen veszélyhelyzet elhárult, de a biztonság kedvéért lezárták a légteret Bethel Park (ebben a városba valósi a merénylő) felett.

A merényletről szóló összes cikkünket itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!