Percekkel a merénylet előtt látták Trump támadóját a tetőn, mégis csak a lövések után tudták likvidálni

Legfontosabb

2024. július 15. – 15:11

Percekkel a merénylet előtt látták Trump támadóját a tetőn, mégis csak a lövések után tudták likvidálni
Fotó: Brendan Mcdermid / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump a pennsylvaniai Butlerben az utolsó kampányrendezvényét tartotta azelőtt, hogy a hétfőn kezdődő jelöltállító gyűlésen hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltjévé válik, amikor szombaton merényletet kíséreltek meg ellene. A CNN percről percre összeszedte, hogy mi történt a rendezvényen, amelyen Trumpnak a füle sérült meg egy lövedéktől, egy néző meghalt, ketten pedig megsérültek.

A merénylet körülményeit és a biztonsági szolgálat munkáját illetően számos kérdés van, amelyekre a későbbi vizsgálatok adhatnak választ.

Butler félórányira van Pittsburgh-től. A kampányrendezvényt a 13 ezer fős település központjától nyolc kilométerre tartották, azon a helyszínen, amely minden év augusztusában helyt ad a Butler Farm Show agrárkiállításnak.

Trump helyi idő szerint este hat óra után pár perccel lépett a pódiumra, a színpad előtt volt a nézők többsége, de mögötte három tribünön is ült a közönség. Mindössze hat percet beszélt, mielőtt a 20 éves merénylő nagyjából 135 méterről, egy épület tetejéről rálőtt.

Thomas Matthew Crooks nem is rejtőzködött különösebben – a volt elnöknek jobbra eső épület tetején feküdt, olyannyira, hogy a támadás előtt több szemtanú látta is, ahogy kúszik előre. Videófelvétel is készült erről nagyjából két és fél perccel a támadás előtt, azaz a biztonságiaknak elméletben lett volna idejük, hogy megállítsák a merénylőt.

„Ott álltunk, és a tetőn felfelé mászó fickóra mutattunk. Puskája volt; tisztán lehetett látni, hogy puskája van. A rendőrök ott lent voltak a talajon. Lekiabáltunk, hogy »hé, egy fickó van a tetőn egy puskával!«” – idézte fel a történteket a BBC-nek egy férfi, aki szerint a hatóságok elsőre nem értették, mi történik.

Az épület kívül esett azon a területen, ahová a hallgatóság csak ellenőrző kapukon keresztül mehetett (a fenti grafikán ez a zölddel bekerített terület), bár ez nem jelenti, hogy egy sík területen, a védendő személytől alig 130-150 méterre lévő épület nem állhatna a biztonságiak figyelme alatt. A felvételek alapján nem is hagyták teljesen figyelmen kívül.

A pódium közelében, a hallgatóság mögött három hangár állt. Ezek tetején – Trumptól nagyjából hatvan, a merénylőtől száz méterre – fel is tűntek a mesterlövészek, egy felvételen ez 90 másodperccel a merénylet előtt látszik is. Ekkor tehát Trump már körülbelül négy perce beszélt.

Nem világos, hogy a mesterlövészek csak ekkor mentek-e fel a tetőre – kézenfekvő lenne, hogy ezt már Trump színpadra lépése előtt megtették – vagy csak azért látszódnak ekkor a felvételeken, mert áthelyezkednek, hogy a merénylő felé eső területre koncentrálhassanak, állt a Wall Street Journal összefoglalójában.

Sokan látták, mégis lőhetett

A lövések pillanatában is látható, hogy a biztonságiak mesterlövésze a merénylőt rejtő épület felé fordulva áll készenlétben – vélhetően onnan likvidálták másodpercekkel a lövések után a támadót. Az későbbi vizsgálat tárgya lehet, hogy ez miért nem előbb történt meg.

„Fegyver van nála” – hallható egy felvételen egy nézőtől, hét másodperccel Crooks lövései előtt, ami megint csak azt jelzi, hogy a merénylő sok helyről jól látható volt, még abban a kritikus pillanatban is, amikor már egyértelmű volt, hogy támadásra készül.

Négy lövés dördült el, az első az 6:11 után 33 másodperccel. Trump egy pillanatra megállt a beszédében, feltehetően ekkor készülhetett a New York Times fotója is arról, ahogy egy lövedék elsüvít Trump feje mögött. A következő pillanatban Trump a jobb füléhez kapott, ekkor találta el egy másik lövedék. Az exelnök utána lebukott a pulpitus mögé, miközben pánik tört ki a nézőtéren, a védelmét ellátó Secret Service ügynökei pedig azt kiáltozták, hogy vetődjön a földre.

A Trumpot elkerülő lövedékek több nézőt is eltaláltak, egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek. A halálos áldozat egy 50 éves tűzoltó volt. Corey Comperatore a beszámolók szerint családját védte a lövések pillanatában. A felvételeken további, legalább öt lövés hallható, ezek valószínűleg már a biztonságiaktól érkeztek, akik a merénylőt célozták.

A 20 éves Crooks a helyszínen meghalt – ekkor már az ügynökök vették körbe Trumpot, aki néhány másodpercig a sokk hatása alatt a cipőjéről beszélt, majd visszazökkenve magasba emelte öklét, és azt kiáltotta, küzdjetek – „Fight!” –, amit a közönség a támadás okozta rémület pillanatában is átvett. A jelenetet ábrázoló képek minden bizonnyal a választási küzdelem meghatározó elemei lesznek.

Egy rendőr fel is mászott a támadóhoz

Az azóta megjelent cikkek alapján a merényletet egy helyi rendőr is megakadályozhatta volna, bár talán abban szerepe volt, hogy Crooks nem tudott pontosabban célozni. Butler megye seriffje az AP-nek azt mondta, hogy az egyik rendőr fel is mászott a tetőre a merénylő után, akit ő maga is észrevehetett, de a közelben lévő civilek is szólhattak neki, elvégre a felvételek alapján sokan látták Crooksot.

A rendőr azonban – akinek a nevét a seriff nem árulta el – nem tudta ártalmatlanítani a támadót. Crooks ugyanis észrevette, és fegyverével felé fordult, így a rendőr fedezékbe húzódott. Crooks ezután gyorsan Trump felé fordult, és leadta a lövéseket.

A seriff szerint a rendőrnek az adott helyzetben már nem lehetett ideje arra, hogy saját fegyverét használja a merénylő ellen, akit végül a mesterlövészek likvidáltak.

A támadó Thomas Matthew Crooks – Fotó: Handout / AFP
A támadó Thomas Matthew Crooks – Fotó: Handout / AFP

Trump és Biden is egységre szólított fel

Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke azt mondta, alapos vizsgálat fogja követni az esetet, fel kell deríteni, hogy engedhetett egy fegyverest a Secret Service egy fontos elnökjelölt közelébe. Július 22-re már be is idézték Kimberly Cheatle-t, a Secret Service-t 2022 szeptembere óta vezető tisztviselőt.

Miközben a republikánusok egy része a demokraták hibájának tartja a történteket, volt, aki személyesen Joe Biden elnököt vonta felelősségre, amiért szerintük Trump ellen uszított, Biden azt mondta, hogy egységre van szükség az országban, és mindenkinek el kell ítélnie a politikai erőszakot. Trump maga is egységre szólított fel, arról írt saját közösségi felületén, a Truth Socialön, hogy most különösen fontos az igazi amerikai karakter megmutatása, valamint „erősnek és eltökéltnek maradni, és nem engedni a Gonosznak, hogy győzzön”.

Hozzátette, alig várja, hogy Wisconsin államban, a hétfőtől csütörtökig tartó republikánus jelölőgyűlésen beszélhessen. Eredetileg főként Biden politikáját bírálta volna, most viszont az összefogásra fog buzdítani benne.

Itt írtunk részletesebben az első reakciókról és arról, hogy nehéz idők várnak a rettentően polarizált Amerikára a merénylet után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!