A New York Times fotósa épp elkapta a pillanatot, ahogy egy lövedék elsüvít Trump feje mögött

2024. július 14. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

A New York Times fotósa, Doug Mills is ott volt és fényképeket készített Donald Trump szombati kampányeseményén, amikor egy merénylő meglőtte a beszédet tartó exelnököt. Akkor is fotózott, amikor a lövések eldördültek, és mint kiderült, az egyik képkockán éppen sikerült elkapnia azt a pillanatot, amikor egy lövedék elsüvít Trump feje mögött:

A nagy felbontású fotót egy volt FBI-ügynök, Michael Harrigan vizsgálta meg a lap kérésére, és megerősítette, hogy azon minden bizonnyal a merénylő egyik lövedéke látható. A szög miatt valószínűleg nem az, ami Trumpot megsebesítette a fülén, hanem a többi leadott lövés közül valamelyik.

Mills a képeket egy Sony digitális kamerával készítette, sorozat üzemmódban, ami egy másodperc alatt 30 képet rögzít, 1/8000 másodperces záridővel. Az FBI szerint a merénylő egy AR-15-ös, vagy ahhoz hasonló fegyvert használt. „Egy ilyen fegyver .223 kaliberű, 5,56 milliméteres lövedéke nagyjából 3200 láb/másodperc sebességgel halad, amikor elhagyja a fegyver torkolatát” – mondta Harrigan a lapnak, ez 975 méter/másodperces sebességet jelent (kb. 3500 km/óra).

A szakértő szerint ilyen sebesség mellett, 1/8000 másodperces záridővel nagyjából 12 centit tesz meg, míg a kamera elkészíti a fotót. A fényképen az effekt ennél valamivel nagyobbnak tűnik, de Harrigan szerint nem is csak konkrétan a lövedék látszik rajta, hanem a levegő fodrozódása is, annak hatására, hogy a töltény nagy sebességgel átsüvít rajta.

A fotót nagy felbontásban, illetve a többi képet a sorozatból a New York Times cikkében lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!