Hat év börtönt kért az ügyészség az emberrablással vádolt Matteo Salvinire

2024. szeptember 14. – 20:36

Másolás

Vágólapra másolva

Hat év börtönbüntetés kiszabását kérte szombaton a palermói ügyészség Matteo Salvini korábbi belügyminiszterre, az ország jelenlegi miniszterelnök-helyettesére emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt – írja az MTI.

Nagyjából három éve kezdődött meg a szicíliai Palermóban Matteo Salvini pere, amelyben a politikust azért vonnák felelősségre, mert 2019 nyarán majdnem három hétig nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil szervezet egy hajóján Szicíliához érkezett illegális bevándorlók partraszállását. Egy évvel később a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet

egyebek mellett túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben.

Az ellene felhozott vádpontok alapján a bíróság akár 15 éves börtönbüntetést is kiszabhatott volna Salvinire, ettől végül jelentősen elmaradt az ügyészség szombati javaslata. Salvini nem volt jelen szombaton a bírósági tárgyalóteremben, az Instagram-oldalán viszont reagált a történtekre. Mint írta: büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra így cselekedne.

Matteo Salvini 2018-2019-ben volt Olaszország belügyminisztere, az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Északi Liga kormánykoalíciója idején. Miniszterként keményen fellépett az olasz partokhoz érkező hajókkal szemben, több alkalommal megakadályozta azok kikötését, és követelte az Európai Uniótól, hogy enyhítsen az illegális bevándorlás kezelésével járó Olaszországra nehezedő terheken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!