Vádat emelnek Salvini ellen, mert 2019-ben megakadályozta hogy kikössön egy bevándorlókkal teli hajó

2021. április 17. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

Bíróság elé állítják Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert, a spanyol Open Arms civil hajó fedélzetén érkezett 147 migráns feltartóztatásáért – közölte az MTI.

Az Open Arms hajója 2019 augusztusában huszonegy napig várakozott Lampedusa vizein 147 fővel. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a nem kormányzati szervezet elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra, miután az ügyészség elrendelte a hajó kiürítését.

Matteo Salvini közösségi oldalán hangoztatta, hogy a haza védelme minden állampolgár szent kötelességének számít: „Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat? Emelt fővel vállalom az olaszok nevében is, első Itália!” – írta az olasz Liga párt vezetője. Salvini emlékeztetett, hogy több, az olaszországi partokhoz migránsokkal érkezett és feltartóztatott hajó esetében indítottak ellene vizsgálatot, de ez az első alkalom, hogy bíróság elé állítják.

A mentőhajót üzemeltető spanyol civil szervezet, a Proactiva Open Arms üdvözölte a bíró döntését.

A Reuters szerint, amennyiben bűnösnek találják, Salvini 15 év börtönt is kaphat – ehhez azonban egy háromlépcsős bírósági eljáráson kell átmennie a vádnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!