Tizenkét órán át várakozott Trumpra a merényletet tervező férfi

2024. szeptember 16. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

Szövetségi bíróság elé állították hétfőn a Donald Trump ellen vasárnap megkísérelt merénylet gyanúsítottját, Ryan Wesley Routh-ot, akit illegális fegyvertartással vádoltak meg, írta az MTI.

A férfi ellen egyelőre két rendbeli lőfegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat, és merényletkísérlet miatt zajlik a nyomozás. Korábban elítélt bűnözőként Routh nem tarthatott fegyvert, másrészt fegyverén felismerhetetlenné tették a sorozatszámot, ami miatt a hatóságok vizsgálati őrizetben tarthatják az amerikai igazságügyi minisztérium beszámolója szerint.

A telefonjának adatai alapján Routh körülbelül 12 órán át várakozott a golfpályánál. Nagyjából 1:59 és 13:31 között a pálya melletti erdős terület közelében volt. A szövetségi ügynökök egy töltött, félautomata puskát találtak. A férfi által vezetett Nissan terepjárót rendszáma pedig egy 2012-es fehér Ford teherautóra volt bejegyezve, amelyet korábban elloptak.

Ryan W. Routh előállítás után – Fotó: Martin County Sheriff's Office / Reuters
Ryan W. Routh előállítás után – Fotó: Martin County Sheriff's Office / Reuters

A bírósági iratok szerint amikor a rendőrök megállították Routh-ot, és megkérdezték tőle, hogy tudja-e, miért kellett félrehúzódnia, arra igennel felelt. A merényletet tervező férfinek volt már rendőrségi ügye korábban is. 2002 decemberében az észak-karolinai Greensboróban elítélték egy automata géppuska birtoklásáért, 2010 márciusában pedig orgazdaságért.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a vizsgálatban együttműködő hatóságok közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nyomozást az FBI vezeti, több házkutatási parancsot kiadtak már a gyanúsított Ryan Wesley Routh korábbi tartózkodási helyeire. Az FBI illetékese azt is elmondta, hogy eddig 7 szemtanút hallgattak meg, valamint a nyomozás során kihallgatták a férfi családtagjait és barátait a szövetségi nyomozó hatóság Hawaii-i ügynökeinek bevonásával.

Jeffrey Veltri, az FBI különleges ügynöke arról beszélt, hogy a férfi az elmúlt évtizedekben többször került összetűzésbe a hatóságokkal, 2002-ben Észak-Karolinában életek tömeges kioltására alkalmas fegyver birtoklásának vádjával ítélték el. 2019-ben Hawaii-on egy bűncselekménnyel kapcsolatban kapott lakossági bejelentést a nyomozó hatóság a férfiról, akit kihallgattak. Az FBI ügynöke azt is megerősítette, hogy Ryan Wesley Routh aktív volt Ukrajnában a háború kitörése óta.

Vasárnap a Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei lövéseket adtak le annak a West Palm Beach-i golfpályának a közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek. A férfi 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott. Menekülés közben két hátizsákot és a támadáskísérletnél használt gépkarabélyt hátrahagyta. Az 58 éves Ryan Routh-ot később elfogták.

Joe Biden amerikai elnök a történtek után hangsúlyozta, hogy több segítségre van szüksége a hivatalos személyek védelméért felelős Titkosszolgálatnak, ideértve a személyzeti állomány lehetséges növelését is. A szolgálat bírálatok kereszttüzébe került a Trump elleni előző merényletkísérlet után, ami miatt a szervezet vezetője, Kimberly Cheatle lemondott.

Trump Biden és a demokrata párti elnökjelölt, Kamala Harris retorikáját tette felelőssé az újabb merényletkísérletért, mondván, hogy a feltételezett elkövető a demokraták „erősen uszító beszéde” alapján cselekedett.

„Az ő retorikájuk okozza, hogy rám lőnek, miközben én próbálom megmenteni az országot és ők azok, akik kívülről és belülről próbálják elpusztítani” – jelentette ki a volt elnök, akit a Fox amerikai konzervatív hírtelevízió idézett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban utalt rá hogy kapcsolat van a Trump elleni merényletkísérlet és az ukránoknak nyújtott amerikai támogatás között, de Ukrajna tagadta, hogy bármi közük lenne Routh-hoz, azt leszámítva, hogy az amerikai férfi többször írt emaileket nekik önkéntesek toborzásával kapcsolatban.

Donald Trumpot korábban július 13-án lőtték meg a pennsylvaniai Butlerben tartott választási gyűlésén. A 20 éves elkövető több embert eltalált, miután leadta lövéseit. Donald Trumpnak csak a füle sérült meg, egy résztvevő halálos lövést kapott, ketten pedig megsérültek a lövöldözésben.

(MTI, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!