Trump a jelölőgyűlésen dicsérte a kemény Orbánt, aki szerint Trumptól Kína és Oroszország is fél

2024. július 19. – 05:58

Trump a jelölőgyűlésen dicsérte a kemény Orbánt, aki szerint Trumptól Kína és Oroszország is fél
Donald Trump a védjeggyé vált ököllel családja körében a Republikánus Párt jelölőgyűlésén – Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés konkrétumot tartalmazott Donald Trump beszéde, amelyben hivatalosan is elfogadta a Republikánus Párt felkérését, és lett a párt elnökjelöltje. A jelölőgyűlésen a Trump előtti beszédek fő motívuma az elnökjelölt elleni merénylet volt, ezt vitte tovább maga Trump is, aki emellett konkrétumok nélküli beszédében megígérte, ismét naggyá tesz Amerikát, amely legyőzi az inflációt, lenyomja Kínát, az ország soha nem látott magasságokba ér, ha sikerül leváltani a jelenlegi, inkompetens vezetést. Trump esélyeit bizonyosan növelte az ellene elkövetett merénylet és az utána mutatott gesztus, az égbe emelt ököl, amely többször visszaköszönt a csütörtök éjszakai rendezvényen.

  • Fúrj bébi [növelni kell a kőolaj és a földgáz kitermelését], és zárjuk le a határokat.
  • Lenyomjuk Kínát, és ők ezt tudják.
  • Hazahozzuk az autógyárakat.
  • Olcsóbb lesz az energiahordozók ára.
  • Adócsökkentést hozunk.
  • Nem lesz adó a borravalón.
  • Véget vetünk az illegális migrációnak.
  • Meg kell szabadítani az alkalmatlan vezetéstől az országot.
  • Orbán Viktor kemény miniszterelnöke Magyarországnak, aki tudja, hogy Trumptól Kína és Oroszország is fél.
  • Egy telefonhívással megállítom a háborúkat.

Ezek voltak a főbb pontjai Trump több mint egyórás beszédének, amelynek első része az ellene végrehajtott merényletről, az ott tanúsított lélekjelenlétéről szólt.

A butleri merénylet után első alkalommal tartott beszédet Donald Trump. A volt elnök a Republikánus Párt jelölőgyűlésének zárónapján szólalt fel, elfogadva a párt küldöttjeinek már hétfőn megszavazott felkérését arra, hogy ismét ő legyen a republikánusok elnökjelöltje. Bár ez a gyakorlatban már eldőlt, a protokoll szerint a volt elnök csak ezzel vált hivatalosan is elnökjelöltté. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a volt elnök elleni merénylet – amelyben Trumpot a jobb fülén súrolta a golyó, a nézők közül pedig egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek – alaposan átírja Trump eredetileg tervezett beszédét.

„Ez most egy egészen más beszéd lesz” – mondta a merénylet utáni napon Trump a Washington Examinernek. Eredetileg főként Biden politikáját bírálta volna – megjegyezte, hogy ha nem történt volna meg a merénylet, „ez lett volna a leghihetetlenebb beszéd” –, most viszont azt mondta, hogy összefogásra fog buzdítani benne. „Ez egy esély arra, hogy összehozzuk az egész országot, sőt az egész világot” – mondta. Azt ígérte, hogy megosztja nézeteit arról, hogyan jöhet el „az Egyesült Államok új aranykora”, összhangban az előző elnökségéből is ismert szlogennel, „Make America Great Again” (Tegyük ismét naggyá Amerikát). A jelölőgyűlés színpadán ez a mondat kissé átalakult: „Make Amerika Great Once Again” – „Tegyük még egyszer naggyá Amerikát”, amiben a „még egyszer” Trump újraválasztására utal.

A gyilkosnak szánt lövedék Trumpot erősíthette

Trumpnak minden bizonnyal lendületet adott az, ahogyan a merénylet utáni pillanatokat kezelte. A támadás sokkja után egy perccel magasba emelte öklét, és azt kiáltotta: „Harcoljunk!” (Fight!) Ezzel felrázta a pánikból közönségét is, ami a helyszínen készült képek nyomán választási kampányának bizonyosan a legmeghatározóbb motívuma lesz. A 78 éves elnökjelölt erőt sugárzott, ami a 81 éves Joe Biden elnök több, enerváltságot sugárzó fellépésével, bakiktól emlékezetes megszólalásaival összevetve hatással lesz a novemberi elnökválasztásra.

Az elhíresült június végi első elnökjelölti vitán gyengén szereplő Bident egyre többen kérik a Demokrata Pártból és környékéről, hogy lépjen vissza. Egyre több hibát követ el beszédeiben, a vitán se mindig tudta befejezni mondatait, néha lefagy, akadozik. A demokraták közti belső vita egyre inkább kihat Biden támogatottságára, a felmérések pedig már a vita előtt is Trump előnyét mutatták országosan és a választást eldöntő legfontosabb csatatérállamokban is. Már Barack Obama – akinek Joe Biden nyolc éven át volt alelnöke – is utalt Biden esetleges visszalépésére, de azt már Nancy Pelosi volt demokrata házelnök is felvetette, hogy nem tud nyerni a felmérések szerint Trumppal szemben. (A Demokrata Párt jelölőgyűlése augusztusban lesz Chicagóban.)

Trump – aki már döntött alelnökjelöltjéről is, az ohiói szenátor J. D. Vance már beszédet is mondott a jelölőgyűlésen – a fentiek tudatában léphetett fel Milwaukeeban a Repulikánus Párt jelölőgyűlésén, nemcsak a merénylettől megerősödve, de érezve az ellenfél elbizonytalanodását is.

Fülkötőben lett hivatalosan elnökjelölt

Bő másfél órával a sajtó által jelzett időpont után érkezett a színpadra Donald Trump. „Minden amerikai elnöke leszek, nem csak fél Amerikáé” – mondta beszéde elején, mielőtt hivatalosan is bejelentette volna, hogy elfogadja a Republikánus Párt felkérését az elnökjelöltségre. Ezt a közönség nagy tapssal, majd Trump nevének skandálásával fogadta.

A sérülése miatt fülkötőben megjelent Trump beszéde első perceiben felidézte a merénylet előtti pillanatokat. „Mindenki boldog volt, elkezdtem a beszédemet erőteljesen és boldogan. Jobbra fordultam, kész voltam arra, hogy kicsit éreztem, valami nagyon erősen megcsapott a jobb fülemen. Mondom magamnak, mi lehetett, csakis egy lövedék. A fülemhez kaptam, a kezem véres lett. Rögtön tudtam, hogy komoly a helyzet, támadás alatt vagyunk. A lövedékek tovább repültek, a Secret Service bátor munkatársai rohantak a színpadra, nagyszerű emberek, akik nagy kockázatot vállalnak.” „De biztonságban éreztem magam, mert Isten az én oldalamon áll” – mondta Trump tapsot aratva. Megjegyezte, hogy ha kicsit is arrébb fordítja a fejét, amire egyébként készült, „most nem lehetne itt”. „Nem kellene itt lennem ma este” – mondta, amire a tömeg azt skandálta, „itt kell lenned”. Trump ismét Istenről beszélt, akinek akaratából itt lehet.

„Az öklömet az égbe emeltem, mindenki láthatta” – idézte fel saját gesztusát, majd név szerint megemlékezett a támadás halálos áldozatáról, Corey Comperatore-ról, és a két sebesültről, akiket elért a merénylő lövedéke – miután a mesterlövészek csak a lövések után likvidálták a támadót, noha korábban is látták, hogy egy épület tetején kúszik, 130 méterre Trump pódiumától. Ott volt a színpadon a tűzoltó Comperatore felszerelése, és Trump megcsókolta a sisakját.

3,6 millió dollárt gyűjtöttek az áldozat és a sebesültek családjának. A beszéd 20. percében szólt feleségéről, Melania Trumpról, megköszönve neki a támogatást. Igaz, a volt – és Trump novemberi győzelme esetén leendő – first lady kerüli a nyilvános megjelenéseket, de a jelölőgyűléssel kivételt tett. Trump ezután a gyerekeit sorolta fel, akiknek szintén köszönetet mondott.

Mindenkivel együtt a mindenben jobb ország felé

A teljesen átírtként beharangozott beszéd így valóban bizonyosan más volt, mint lett volna: az első fél óra a merénylet felidézéséből, a családnak adott köszönetnyilvánításból és a jelölőgyűlés színpadi fellépőinek, köztük a Trumpról szóló, a refrénjében a „fight” (harcoljunk) szót ismételgető dalt előadó Kid Rocknak címzett köszönetből állt.

„Naggyá tesszük Amerikát” – mondta a 30. percben, megjegyezve, hogy sok energia megy el az ellenfelekkel való hadakozásra, például azok ellen, akik bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek ellene. Külön kitért alelnökjelöltjére, J. D. Vance-re, akinek kiválasztása különös súllyal bír, elvégre Trump győzelme esetén is utolsó elnöki ciklusát tölti ki, alelnöke így politikai örökösének tekinthető.

„Szavazzanak rám, és ígérem, Wisconsint ismét naggyá tesszük” – mondta a jelülőgyűlésnek helyszínt adó államnak udvarolva. „Baráti kezet nyújtok, hogy együtt új magasságokba vezessük az országot” – adott konkrétum nélkül ígéretet az ország minden lakójának, legyen az fiatal, idős, demokrata, republikánus, független politikai meggyőződésű ember, származástól függetlenül.

Mindenhogy erősebb lesz az ország

Ezután Trump arról beszélt, hogy az ország erős volt irányítása alatt, legyőzték az Iszlám Államot is. Trump szerint az ország a vezetése alatt ismét olyan lesz, amelyet tisztel a világ, nem vonják kétségbe erejét, nem lesz ellenség, amely fenyegetné. A gazdaság erős lesz, újra rend lesz az utcákon, béke, stabilitás, harmónia – ígérte. „Ahhoz, hogy ezt a jövőt elérjük, meg kell szabadítanunk az alkalmatlan vezetéstől az országot” – ezért a novemberi elnökválasztás „a legfontosabb a történelemben”.

Ideje a kormányzatot leváltani, amely képtelen megoldani a problémákat, ellentétben vele, aki képes lesz letörni az inflációt, amint elnök lesz. Állítása szerint az ő idejében nem is volt infláció – bár ez tényszerűen nem igaz, hiszen alacsonyan, de volt, sőt, a tartós 0 százalékos infláció nem is lenne hasznára a gazdaságnak. Energiapolitikája révén is csökkenni fog az energiahordozók ára, mondván, majd növelik a kitermelést. Igaz, ez önmagában nem feltétlenül vezet az energiaárak csökkenéséhez, elvégre Biden alatt is rekordokat döntögetett a gáz- és kőolaj-kitermelés. Az árcsökkenést Trump adócsökkentéssel párhuzamosan tervezi elérni. „Nem lesz adó a borravalón” – adott egy konkrét ígéretet Trump.

Százmilliárd dolláros nagyságrendű forrás hazahozatalát ígérte az olyan nagyvállalatok révén, mint az Apple. „Lenyomjuk Kínát, ezt ők is tudják” – mondta Trump. Emellett az autógyárak hazahozatalát fogalmazta meg célként, majd biztosította közönségét, hogy „értelmetlen zöld ötletekre” nem fognak költségvetési pénzeket költeni.

„Nem engedjük, hogy elvegyék a munkánkat és kizsákmányolják a lakosságot” – üzente Kínának, amellyel elmondása szerint nagyszerű kereskedelmi megállapodást kötött, mert rábírta Kínát, hogy 50 milliárd dollár értékben vásároljon az Egyesült Államoktól. „De ezt nem is részletezem” – mondta, részben arra utalva, hogy ezt a sikert részben áthúzta „a kínai vírus” – azaz a Covid, amit ő elnöksége alatt is így nevezett.

„Visszahozom az amerikai álmot” – összegezte terveit a közönségnek.

Az egyik legnagyobb tapsot akkor aratta a beszéd 45. percében, amikor arról beszélt, hogy „lezárjuk a határokat, véget vetek az illegális migrációnak”. Trump ezután bűncselekményekről beszélt, amelyet bevándorló hátterű bűnözők követtek el.

Trump beszéde egyik részének központi eleme egység fontossága volt, igaz, az ennek útjában álló megosztottságot végül kizárólag a demokraták által okozott akadálynak írta le. Szerinte a megosztottság feloldásához a Demokrata Pártnak be kell fejeznie a vele szemben indított boszorkányüldözést – írta a Newsweek.

Majd, miután a megosztottságot a demokraták politikájának következményeként írta le, fokozta a megosztottságot azzal, hogy választási csalásokra utalt a demokraták részéről, azaz, ugyanúgy elővette ezt a vádat, mint 2020-ban, amikor veresége után hívei megrohamozták a Capitoliumot 2021 januárjában, hogy megakadályozzák Joe Biden beiktatását.

Orbán kemény miniszterelnök

A migráció kapcsán említette meg Trump Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort, akit nagyon kemény, határozott emberként jellemzett. A közönség külön is megtapsolta Orbán nevét. Trump felidézte, hogy Orbán azt mondta, nem akarja, hogy olyanok jöjjenek az országba, akik felrobbantják a bevásárlóközpontokat.

„Orbán azt mondta, ezt egy módon lehet elérni, úgy, hogy újra Trump lesz az Egyesült Államok elnöke”

– mondta Trump, aki szerint Orbán azt is mondta, hogy Trumptól Oroszország és Kína is félt, nélküle viszont „felrobban a világ.” „Bush alatt Oroszország megtámadta Grúziát, Obama alatt elfoglalta a Krímet, a mostani alatt megtámadta egész Ukrajnát. Trump alatt nem támadott meg senkit” – összegezte saját elnökségét Trump.

Trump az Egyesült Államok fenyegetettségéről beszélt, amely abban is megnyilvánult, hogy alig száz kilométerre az országtól, Kuba partjainál „orosz hadihajók és atom-tengeralattjárók dolgoznak” – ez azonban nincs így, hiszen ezek az említett orosz hajók bejelentéssel jártak Kubában, ahogyan tették minden évben 2013 és 2020 között is, tehát Trump elnöksége alatt is, amiről előre értesítették az Egyesült Államokat, és mostanra az orosz hajók el is hagyták már Kubát – hívta fel a figyelmet a CNN.

Trump egy telefonnal békét hoz

Trump szerint Biden békés világot örökölt, elnöksége alatt viszont újabb háborús konfliktusok robbantak ki, Izraelben, Ukrajnában, „ahol városokat döntenek romba”. A Hamász által elrabolt izraeliek között amerikai állampolgárok is vannak, Trump közölte, jobb, ha hazaengedik őket, mielőtt ő a Fehér Házba jut, mert akkor nagy árat fognak fizetni – ezt a tömeg kiemelten megtapsolta.

Igaz, Trump szerint ő képes volt egyetlen telefonhívással is véget vetni a háborúknak, majd azt mondta, hogy saját vaskupolát épít, hogy senki se támadhassa meg az országot – bár nem világos, hogy a két óceán által határolt országot milyen interkontinentális rakétatámadás fenyegethetné, amelyet ne tudna jelenleg is semlegesíteni az Egyesült Államok. Trump szerint az izraeli mintára épülő Vaskupola az Egyesült Államok egészét védi majd – az ország 9,8 millió négyzetkilométeres, 445-ször nagyobb, mint Izrael.

„A novemberi győzelmünkkel a háborúk és a káosz véget ér. Amíg én voltam elnök, nem volt más háború, csak az Iszlám Állam elleni, amit megnyertem.” Arról, hogy kinek telefonált és mit mondott, amikor háborúkat állított meg egyetlen hívással, nem beszélt, ahogyan arról sem, hogy ezen képesség birtokában miért kellene Vaskupolát kiépítenie az ország védelmére.

Több mint másfél órás és ezzel a modern kori jelöltállító gyűlések történetének leghosszabb beszédének végén megjelent a színpadon a volt first lady. Melania Trump hosszú ideje kerüli a nyilvános szerepléseket, de a jelölőgyűléssel kivételt tett, amit a tömeg tapssal fogadott.

Donald Trumpot a beszéd után a színpadon köszöntötte felesége, Melania Trump – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP
Donald Trumpot a beszéd után a színpadon köszöntötte felesége, Melania Trump – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP

Trump fia szerint azt se tudni, ki vezeti most az országot

Az elnökjelölt előtt Trump családtagjai léptek fel: a sort fia, az ifjabb Donald Trump nyitotta meg. Részben azt mondhatta el, amit apja valószínűleg eredetileg mondott volna, ha nincs a merénylet. Trump Jr. arról beszélt, hogy az ország rossz irányba megy, mindent ellep a woke: „57 nemet különböztetnek meg, de azt sem tudják meghatározni, hogy ki a nő.” Szót ejtett Joe Biden alkalmatlanságáról. „Ki vezeti egyáltalán ezt az országot? Bizonyosan nem Biden. Tudja valaki? Esetleg Hunter Biden [Joe Biden fia, akit a múlt hónapban fegyvertartási szabálytalanságok ügyében találtak bűnösnek] vagy Barack Obama?” – kérdezte nagy tetszést aratva a közönségben. Említést tett arról is, hogy Milwaukeeban volt már történelmi gyűlés, ahol 1912-ben a szintén merényletet elszenvedő republikánus jelölt, Theodore Roosevelt mondott beszédet – végigmondva azt, miután megsebesült –, igaz, az országot 1901 és 1909 között vezető Roosevelt azt az elnökválasztást már nem nyerte meg.

Trump fiát Trump menye, Lara Trump követte a színpadon, aki a merényletről beszélt, amelyben „milliméterek választották el őt a haláltól”, majd – ahogy várható volt – felidézte apósa magasba emelt öklét, amire a közönség egy része megismételte a mozdulatot és azt skandálta: „Harcoljunk!” Ezután egyik unokája, Kai Trump szólalt fel, aki arról beszélt, hogy neki Trump elsősorban a nagyapja, akit a média másmilyen embernek mutat be, de valójában szeretetre méltó ember, akiért nagyon aggódott a butleri merénylet után, és aki a nehézségeken túllépve ismét naggyá teszi Amerikát.

Végül visszatért a színpadra ifjabb Trump, aki szintén felidézte a merényletet, apja vérző arcát, magasba emelt öklét, „háttérben az Egyesült Államok zászlajával, megmutatva a világnak, hogy ez a szellem sosem törhető meg”.

Felszólalt még Mike Pompeo, Trump 2016–2020-as elnöksége második felének külügyminisztere, egy afroamerikai lelkész, Jarrett Payton – aki a volt elnök fülét súroló lövedék kapcsán a milliméteres csodáról beszélt –, majd Trump ügyvédje, Alina Habba, aki első generációs arab-amerikaiként mutatkozott be. Trump mellett köszönetet mondott zsidó származású férjének és iraki szüleinek, hogy itt lehet és segítheti az elnököt, hogy visszavegye az ország irányítását és felszámolja a washingtoni korrupciót, amelyből neki személy szerint „elege van”.

Tucker Carlson sem maradhatott el, noha a Fox News egykori jobboldali újságíró fenegyereke egyszer nem nyilvánosan arról beszélt, hogy „szenvedélyesen gyűlöli Trumpot”, és azt is beismerte, hogy a Fox Newsnál mindannyian tudták, hazugságot terjesztettek a, mikor azt állították, hogy Trump 2020-as elnökválasztási veresége csalással történt. A Foxtól ezután Carlson távozni kényszerült – Vlagyimir Putyinnal felvett interjúját már az Elon Musk által megvett és X-re átnevezett egykori Twitteren adta le –, most arról beszélt, Trump mennyire vicces, különleges, ő személyesen is nagy hódolója, és a butleri merényletre adott reakciója igazolta, ő a nemzet vezetője. „Ez több, mint az elnöki cím” – mondta Carlson, megjegyezve, hogy kis csalással arra egy halottat is meg lehet választani –, a nemzet vezetője csak a legbátrabb lehet. A merénylet szerinte mindent megváltoztatott: a jelölőgyűlést, a világot és magát Trumpot is.

A Trump előtt felszólalók között volt Hulk Hogan pankrátor és színész is, aki egy vele kapcsolatos szexvideó kiszivárogtatása miatt beperelte, majd a megítélt 115 millió dolláros kártérítéssel be is döntötte a 14 évig működő Gawker.com blogot 2016-ban. A 70 éves Hogan arról beszélt, akkora energia van a jelölőgyűlésben, hogy akár újabb pankrátori világbajnoki címet is nyerne.

Trump előtt az utolsók egyikeként az első házasságából született legfiatalabb fia, a Trump-birodalom, a Trump Organization vezérigazgatója, Eric Trump szólt a színpadról. A média által üldözött apjáról, majd azokról a szociális, gazdasági nehézségekről beszélt, amelyeket kiküszöbölve naggyá teszik Amerikát. Ahogy a család összes és azon túl majdnem minden megszólaló, ő sem hagyhatta ki a merénylet utáni gesztusának felidézését:

„Apa, öt nappal ezelőtt [a családommal együtt] vért láttunk az arcodon, de Isten kegyelméből és az őrzőangyalok révén túlélted a támadást. Te vagy a legnagyobb harcos, akit ismerek. Gerinced törhetetlen, kész vagy harcolni az igazadért. Az egész világ látta, ahogy a támadás után öklödet az égbe emelted, és azt kiáltottad, harcoljunk” – mondta Eric Trump, aki után a közönség azonnal skandálni kezdte, „fight, fight, fight”, ami jelezte, milyen erős szimbóluma lett Trump kampányának a merénylet után magasba emelt ökle és az akkor elkiáltott szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!