Biden fiának fegyvere nem sült el, de így is nagy drámát okozott

Legfontosabb

2024. június 13. – 22:17

Biden fiának fegyvere nem sült el, de így is nagy drámát okozott
Hunter Biden és családja a delaware-i Wilmington repterén az elnök, Joe Biden érkezésekor 2024. június 11-én – Fotó: Anna Rose Layden / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Három vádpontban is bűnösnek mondta ki egy delaware-i bíróság esküdtszéke Joe Biden amerikai elnök fiát, Hunter Bident annak fegyvertartási ügyében. Ennek lényege, hogy a drogfüggő (crackfogyasztó) Hunter Biden a fegyvertartási engedély megszerzésekor hamisan nyilatkozott arról, kábítószerezik-e. Az ifjabbik Biden még 2018 októberében, a delaware-i Wilmingtonban vett egy revolvert, egy gyorstöltőt és lőszert. A Colt Cobra .38-as fegyvert akkori barátnője, Hallie Biden találta meg, és dobta egy vegyesbolt előtti kukába.

Miután szöveges üzenetekben összevesztek ezen Hunterrel, a nő visszament megkeresni a fegyvert, de a kukából addigra magához vette egy idős férfi (tőle később a rendőrség szerezte meg a pisztolyt). Évekkel később végül három vádpontban emeltek az ügyben vádat: Hunter Biden a vonatkozó formanyomtatványon két ponton sem állított igazat, és mivel ennek dacára megvásárolta a fegyvert, és az 11 napig a birtokában volt, szintén jogsértést követett el.

A mostani az első eset a CBS News szerint, hogy egy regnáló elnök gyermekét elítélik egy bűncselekményért. Az majd később dől el, hogy a bíró milyen mértékű büntetést szab ki, ez pénzbüntetéstől akár 25 év börtönig is terjedhet.

Az 54 éves Hunter Biden nem mutatott érzelmet, amikor a 12 fős esküdtszék kihirdette ítéletét, utána megölelte feleségét, majd az ügyvédjeihez fordult. Később egy közleményben leírta, nagyon hálás a feleségének és családjának a szeretetükért és támogatásukért, bár csalódott a per végkimenetele miatt. Hozzátette, Isten segedelmével lehetségesnek látja a gyógyulást a függőségéből.

Az elnök fia a középpontban

A per folyamán több tárgyaláson ott voltak a családtagok, az ítélethirdetésen megjelent a first lady Jill Biden is (aki nem Hunter édesanyja, Neilia Hunter Biden 1972-ben autóbalesetben meghalt). Az elnök, Joe Biden épp Franciaországból tért haza, ő közleményt adott ki, miszerint „elfogadom az ügy kimenetelét, és továbbra is tiszteletben tartom a bírósági eljárást, miközben Hunter megfontolja a fellebbezést”. Hozzátette, ő egyben apa is, aki büszkén nézi fia felépülését.

Biden kedden aztán a delaware-i Wilmingtonba utazott, aminek repterén ölelkezve köszöntötte fiát és annak családját. Ezen felül viszont kijelentette, nem fog élni az elnöki kegyelemmel fia ügyében (ami amúgy szövetségi, nem tagállami büntetőügy, így megtehetné). Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője is úgy nyilatkozott szerdán, hogy az elnök az ügyben mindent megosztott korábban, amit meg akart, de kategorikusan nem zárta ki a várható büntetés esetleges elnöki csökkentését.

A CBS-nek az egyik esküdt azt mondta, az esküdtszék először nem tudott dönteni, 6:6 volt az arány abban, bűnös-e Biden. Másodszorra már egyhangú döntés született, mert Hunter Biden „tudta mit tesz”, amikor ki kellett töltenie azt a nyomtatványt a fegyver birtoklásához. „Amikor kipipálta a rubrikát, tudta, hogy függő. Tudta, hogy cracket használ” – mondta a névtelenséget kérő esküdt.

Ezt több tanú vallomása is alátámasztotta, több nőt meghallgattak Hunter Biden életéből, egyikük – elhunyt testvére, Beau felesége, Hallie, akivel később összejöttek – azt mondta, észlelte a fegyvert 2018-ban Hunter furgonjában. A vád a droghasználatot üzenetváltásokkal, számlákkal, Hunter Biden memoárjával próbálta még igazolni a USA Today szerint.

A férfi lánya, Naomi azt vallotta, ebben az időszakban nem látta apján vagy a kocsin droghasználat nyomait, bár tudta, hogy apja függőséggel küzd. A USA Todaynek nyilatkozó esküdt szerint az eljárás egyik legszomorúbb része volt a függő apáról valló nő beszéde, szerinte az csak „az adófizetők dollárjainak pazarlása volt”. Azonban Naomi Biden vallomásába belezavartak a keresztkérdések, kiderült, akkoriban nagyon nehezen tudott a crack hatása alatt lévő apjához kapcsolódni, erre kettejük üzenetváltásait is felhozták bizonyítéknak a New York Times szerint.

A bizonyítékok közé került Hunter Biden laptopja is, amin a droghasználatot bizonyító üzenetváltásokat találtak. A védelem szerint egyébként valakik manipulálták az eszközt, mielőtt lefoglalták a nyomozók. David Weiss különleges ügyész szerint ez összeesküvés-elmélet, amit nem tudnak bizonyítani – írja a BBC.

A lap szerint Hunter Biden rendszeresen partizott, napi ezer dollárokat költött el, hogy Amerika különböző szegleteiben bulizzon, igyon, drogozzon és nőzzön (ahogy az egyik esküdt utólag fogalmazott: „Ha függő vagy, akkor függő vagy.”). Mindenesetre az furcsaság a New York Times szerint, hogy egy ilyen ügy ne valamiféle alkuval, esetleg eltereléssel, felfüggesztett büntetéssel végződjön, hanem büntetőper legyen belőle.

Bűn és bűnhődés

Az esküdtek is hosszan tanakodtak a bűnösségről, a 10-es számú esküdt azt mondta a CBS-nek, nem akarták valaki életét tönkretenni, de igenis felmerült a kérdés, miért volt szüksége Hunter Bidennek egy lőfegyverre? Hozzátette, a vádlottnak „inkább van szüksége segítségre, mint börtönre”.

Az amerikai jogrendszerben sokszor jóval a bűnösség kimondása után állapítja meg a bíró, hogy milyen büntetés jár a vádlottnak (Maryellen Noreika bíró is azt mondta, 120 napon belül dönt majd). David Weiss ügyész, aki elindította az ifjabb Biden ügyét, azt mondta, nem lesz különbség Hunter Biden és más, hasonló ügyekben érintett polgárok büntetése között – ami egyébként a pénzbüntetéstől a börtönig terjedhet. Ez maximum 750 ezer dollárt (kb. 276 millió forintot) és 25 év börtönt jelenthet.

Egyes kommentátorok a börtönbüntetést sem tartják valószínűnek, viszont ha mégis erről dönt a bíró, szinte biztos, hogy a maximálisan kiszabható 25 évet messze elkerüli az elnök fia. Dru Stevenson, egy texasi jogi egyetem professzora a BBC-nek „bizarrnak és precedens nélkülinek” nevezte azt az eshetőséget, ha Hunter Biden öt évnél többet kapna, ilyet maximum a szövetségi nyomozók radarján lévő, veszélyes bűnözőknek osztanak ki. Szerinte fifti-fifti az esélye a börtönbüntetésnek, amit 20 hónap körülire saccol a jogász.

Biden ügyvédei arra számítanak az AP szerint, hogy enyhe büntetést kap, hisz büntetlen előéletű, a vásárolt fegyverrel pedig egyet sem lőtt. Mindemellett védencük állítja, 2019 óta tiszta, nem drogozik, sőt rehabilitációt is vállalt. A védők várhatóan fellebbeznek majd a szövetségi fegyvertartási szabályok – egy legfelsőbb bírósági döntés miatti – rendezetlenségére, illetve az ügyben történt politikai nyomásra hivatkozva. Azzal is érvelnek, hogy nem tudta a vád bizonyítani, hogy a fegyverigénylés időszakában Hunter Biden fogyasztott volna kábítószert, akkoriban épp megpróbálta letenni a drogot.

Ha Bident börtönre is ítélik, a fellebbezéssel még elhúzódhat az ügy. Ráadásul mivel az elnök fia, nehézkes lesz az elzárása, plusz titkosszolgálati védelmet fog igényelni a rácsok mögött.

Mint az AP megjegyzi, Hunter Bidennek még egy adócsalási ügyben is bíróság elé kell állnia szeptember 5-én (a vád szerint 1,4 millió dollárnyi adót nem fizetett be 2016-19 között, bár azóta pótolta elmaradásait). Tavaly még terítéken volt egy olyan vádalku, hogy ha ebben az ügyben bevallja Biden a bűnösségét, akkor ejthetik ellene a fegyvertartási ügyet, amennyiben ezen felül jó magatartást tanúsít. Ellenben Noreika bíró nem ment bele ebbe, részben a vád és védelem vitái miatt. A New York Times szerint az adóelkerülési ügyben súlyosbító tényező lehet, hogy Hunter Bident most elítélték a fegyvertartási ügyben.

A first lady, Jill Biden, Hunter Biden és felesége, Melissa Cohen Biden távoznak a döntés után a wilmingtoni bíróság épületéből június 11-én – Fotó: Hannah Beier / Reuters
A first lady, Jill Biden, Hunter Biden és felesége, Melissa Cohen Biden távoznak a döntés után a wilmingtoni bíróság épületéből június 11-én – Fotó: Hannah Beier / Reuters

Még egy momentumra felhívja a figyelmet a New York Times: a fegyvertartási szabályokra. Ugyanis egyfelől jó jelzés a per arra nézve, hogy aki droghasználó, azt ki tudja szűrni a rendszer, nehogy fegyvert birtokoljon. Másfelől Abbe Lowell, Hunter Biden ügyvédje jelezte, az alkoholistákra nem tér ki a vonatkozó nyomtatvány, ők simán vehetnek fegyvert Delaware-ben.

Legszebb öröm a káröröm

A republikánus oldal természetesen örül a történteknek. Igyekeznek Hunter Biden esetét összemosni a Joe Biden elleni alkotmányos vádeljárással (impeachment), ami jó ideje egy helyben toporog. Legújabban szeretnék felelősségre vonni Huntert és az elnök testvérét, Jamest, mert állítólag hamisan tanúztak az impeachment-meghallgatáson. Hunter Biden ügyvédje szerint ez csupán egy kísérlet, hogy elvonják a figyelmet a szerintük Biden ellen pusztán politikai okokból indított eljárás zátonyra futásáról.

A május végén egy pornósztárnak fizetett hallgatási pénzes ügyében mind a 34 vádpontban bűnösnek talált Donald Trump volt elnök és republikánus elnökjelölt kampánycsapata a mostani ítélet utáni közleményben arról értekezett, hogy az „nem több, mint egy elterelés a Biden Bűnözői Család igazi bűneiről”. Más republikánus vezetők is arról beszéltek, hogy Hunter Biden ukrajnai és kínai üzleteléseiről és a Bidenek simlijeiről kéne szólnia az egésznek. Sokat elmond az agresszív stílusáról és összeesküvés-elméletekhez való hűségéről ismert képviselő, Marjorie Taylor Greene mondata is:

„Hunter Biden épp a háttérhatalom áldozati bárányává vált, hogy megmutassák, az Igazságszolgáltatás 'kiegyensúlyozott', miközben a többi Biden-bűnt figyelmen kívül hagyják.”

Mindenesetre a jobboldali Fox News által megkérdezett választók zöme, függetlenül politikai véleményüktől, azt mondta, az igazságszolgáltatás tette a dolgát, ami történt, az pedig alapvetően családi ügy. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy Hunter Biden sem áll a jog fölött, ez így van rendjén.

A többség azt hangoztatta, hogy Biden nem fog kegyelmet gyakorolni várhatóan, de nem is szabad neki ebben az esetben. A szavazási hajlandóságát, irányultságát senkinek sem változtatta meg a megkérdezettek közül a döntés, egy demokraták felé hajló wisconsini nő egyenesen így fogalmazott:

„Bidenre fogok szavazni. Egy hűtőgépre is leszavaznék, ha Trump ellen indulna.”

Trump pere vs. Biden pere

A CNN elemzése is kiemeli, mekkora különbség volt a két oldal reakciói közt Trump és Hunter Biden elítélése után. Mint fentebb írtuk, Joe Biden nem akart beleavatkozni az ügybe, elfogadta az esküdtek döntését, elnöki kegyelmet sem tervez, míg fia is békésen kommentálta saját elítélését. Trump ezzel szemben már a pere közben, utána meg pláne támadta az ügyészeket, esküdteket, a bírót és az igazságügyi rendszert, mondván a Biden-kormány így akar elbánni politikai ellenfelével.

Arra is kitér a CNN, hogy Trump elítélésekor azt mondta, New York állam, főleg a város elég kék, tehát demokrata, ezért ítélték őt el a manhattani bíróságon. De közben Delaware is abszolút demokrata fellegvár, a regnáló demokrata elnök fiát mégis elmarasztalták. Hozzáteszik, felmentő döntés esetén igazolva látták volna magukat a republikánusok, így viszont nem tudnak erre a szempontra hivatkozni. Hunter Biden esete bizonyítja, hogy Trump állításával ellentétben pártatlan a rendszer, nincs fegyverként használva a demokraták kezében. Ezt igazolja az is, hogy két demokrata döntéshozó ellen is zajlanak jelenleg korrupciós-kenőpénzes eljárások.

A CNN egy videót is összevágott arról, mennyire másként reagáltak (a Fox News jobbos hírcsatornán) a republikánus politikusok és véleményvezérek Trump és Biden elítélésére. A narratíva egyébként már megvan, az igazságszolgáltatás a Biden-ítélet ellenére romlott, hiszen azzal csak mutogatni akarják, milyen tisztességes a rendszer, holott csak elviszik a reflektorfényt Joe Biden ügyeiről vele.

Julian Zelizer, a Princeton Egyetem történészprofesszora azt mondta a CNN-nek, hogy „a választók fognak egy döntést hozni” novemberben, hogy annak szavaznak-e bizalmat, aki nem akar beavatkozni a bírósági ügyekbe, vagy aki a feje tetejére állítaná a rendszert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!