A republikánusok megszavazták, jöhet az impeachment Joe Biden ellen

2023. december 14. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

A republikánus többségű amerikai képviselőház (alsóház) megszavazta a demokrata Joe Biden elnök elmozdítására irányuló eljárás (impeachment) megindítását. A kongresszus alsóháza 221-212 arányban hagyta jóvá a vizsgálatot.

A BBC cikke szerint a republikánusok úgy vélik, az eljárás elindításával több lehetőségük lesz arra, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek Biden esetlegesen jogellenes cselekedeteiről. A képviselőház három republikánus vezetésű bizottsága egyebek mellett vesztegetést és korrupciót feltételez, ami szerintük még akkor történt, amikor Biden Barack Obama elnöksége idején alelnök volt.

Kevin McCarthy volt házelnök szeptemberben indította el a vizsgálatot, azzal a céllal, hogy kivizsgálják azt, Biden közvetlenül hasznot húzott-e fia, Hunter Biden külföldi üzleti ügyeiből. McCarthy szerint a bizottság vizsgálata a „korrupció kultúráját” tárta fel a Biden család körül.

A republikánusok ugyanakkor eddig semmiféle bizonyítékot nem hoztak nyilvánosságra a vádjaikkal kapcsolatban, Biden szerint ellenfelei hazugságokkal támadják.

A vizsgálat engedélyezése nem azonos a vádemelés megszavazásával, de növeli annak valószínűségét, hogy a képviselőház végül megpróbálja Bident vád alá helyezni.

Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke nyilatkozatában azt mondta, nem fogják előre megítélni a vizsgálat eredményét, de „a bizonyítékokat lehetetlen figyelmen kívül hagyni”.

Amennyiben elindulna, egy hivatalos vádemelési vizsgálat, amely képviselőházi szavazáshoz és szenátusi tárgyaláshoz vezet, komoly fejfájást okozna az elnöknek a 2024-es választási évben. De még ha a képviselőház végül a vádemelés mellett dönt is, a demokraták által irányított szenátus szinte biztos, hogy felmenti az elnököt.

Joe Biden a döntés után úgy fogalmazott: a republikánus képviselők „Ahelyett, hogy a sürgős tennivalókkal foglalkoznának, úgy döntenek, hogy az időt erre az alaptalan politikai mutatványra vesztegetik, amelyről még maguk a republikánusok is elismerik, hogy nem támasztják alá tények.”

A republikánusok eddig egy meghallgatást tartottak a vizsgálathoz kapcsolódóan, amelyen a – republikánusok által felkért – két szakértő tanú azt mondta, nincs elég bizonyíték az elnök felelősségre vonásához.

A republikánusok azonban úgy vélik, a Biden család és üzleti partnerei 2014 és 2019 között több mint 24 millió dollárt kaptak Kínából, Kazahsztánból, Romániából, Oroszországból és Ukrajnából, és szerintük hatalommal való visszaélés gyanúja merülhetett fel, Joe Biden befolyását használhatták fia ügyleteinél.

Az elnök fia, Hunter Biden szerdán nem jelent meg a republikánus vezetésű vizsgálóbizottság előtt, de az amerikai Kongresszus épülete előtt tett nyilatkozatában védte apját, aki szerinte „nem volt pénzügyileg érintett” a szóban forgó ügyletekben, és közölte, nyilvános meghallgatáson hajlandó válaszolni a kérdésekre.

A 81 éves Joe Biden újraválasztásra készül, a 2024. novemberi amerikai elnökválasztáson valószínűleg a 77 éves, bírósági ügyek során vád alá helyezett Donald Trump volt elnök lesz a republikánus kihívója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!