Joe Biden leváltását célzó vizsgálatot indított el a republikánus házelnök

2023. szeptember 12. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Kevin McCarthy republikánus házelnök kedden bejelentette, hogy hivatalosan is felkérte a képviselőház felügyeleti bizottságát, hogy indítson vizsgálatot, ami végső soron Joe Biden amerikai elnök elmozdítására irányuló eljáráshoz (impeachment) vezethet. McCarthy a vizsgálatot annak ellenére is elindította, hogy eddig nem tudták bizonyítani azokat az állításokat, amelyek szerint Biden elnök közvetlenül hasznot húzott volna fia, Hunter Biden külföldi üzleti ügyleteiből – írta a CNN.

A január óta republikánus többségű Képviselőház egyik fő céljának jelölte ki a következő két évre Hunter Biden ügyleteinek kivizsgálását. Ha a vizsgálat az impeachmenteljárás megindításához vezet, akkor az alsóházi vádat a százfős felsőházban kell majd megvitatni, és az eljárás végén a szenátorok szavaznak arról, hogy elítélik-e az elnököt.

Kevin McCarthy szerint a felügyeleti bizottság saját hatáskörben január óta zajló vizsgálata a „korrupció kultúráját” tárta fel a Biden család körül, részben abból az időből, amikor Joe Biden alelnök volt Barack Obama elnöksége idején – írta az MTI. „Vannak hatalommal való visszaélésre, obstrukcióra és korrupcióra vonatkozó feltételezések, amelyek a képviselőház további vizsgálatát indokolják. Ezért utasítottam ma a képviselőház felügyeleti bizottságát, hogy indítsanak vizsgálatot Joe Biden elnök ellen” – mondta a házelnök a washingtoni Capitoliumban.

A Fehér Ház szóvivője politikailag motivált lépésnek nevezte a kongresszusi vizsgálat megindítását. Ian Sims szerint Kevin McCarthy engedett a republikánus képviselőcsoport „szélsőséges, szélsőjobboldali tagjainak, akik a költségvetés megbénításával fenyegetnek, ha nem kapják meg az alaptalan és bizonyítékokat nélkülöző, az elnököt leváltását célzó eljárást”.

A most meginduló eljárás az eddigieknél szélesebb jogosítványokat ad a képviselőház felügyeleti bizottságának, hogy a vizsgálat keretében dokumentumokat kérjen be. James Comer republikánus képviselő, a testület elnöke kedden hivatalos igényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, amelyben Joe Biden alelnöki tevékenységére vonatkozó dokumentumokat kért, különös tekintettel az ukrajnai korrupció felszámolására irányuló lépéseket.

A közelmúltban interjút adott az amerikai médiában Viktor Sokin, Ukrajna 2016-ban leváltott főügyésze, akinek állítása szerint Petro Porosenko akkori ukrán elnök Joe Biden ösztönzésére távolította el őt hivatalából, mert vizsgálta a Burisma energiavállalat korrupciós érintettségét, amelyben Joe Biden fia, Hunter igazgatótanácsi tag volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!