Elkezdődött Hunter Biden tiltott fegyverbirtoklási pere, Joe Biden nyilatkozatot adott ki

2024. június 4. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az esküdtek kiválasztásával megkezdődött Hunter Biden első büntetőtárgyalása hétfőn a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságán tiltott fegyverbirtokláshoz kapcsolódó ügyben, írja az MTI. A szövetségi különleges ügyész vádemelése nyomán Joe Biden elnök fiának három vádpontban kell felelnie, a többi között hamis nyilatkozattétel, valamint tiltott fegyverbirtoklás miatt. Az esküdtszék 12 tagját, valamint a 4 póttagot az üggyel kapcsolatos tájékozottságukra és a lehetséges elfogultságokra irányuló keresztkérdések alapján választották ki.

A szövetségi ügyészség decemberben másodszorra emelt vádat Hunter Biden ellen, a kilencrendbeli vádirat szerint az amerikai elnök fia 2016 és 2019 között legalább 1,4 millió dollárral károsította meg az amerikai államot. A három bűncselekménynek és hat vétségnek minősülő vád között szerepel az adóbevallás és -fizetés elmulasztása, illetve annak kijátszása is. Ha a férfit elítélik, akár 17 év börtönbüntetést is kaphat.

Hunter Biden a vád szerint 2018-ban – abban az időben, amikor emlékiratai szerint kábítószer-függőséggel küzdött – egy lőfegyver megvásárlása során az ilyenkor kötelező hivatalos iraton tagadta, hogy rendszeres kábítószer-fogyasztó lenne. A megvásárolt fegyver 11 napon keresztül volt birtokában, mielőtt – akkori partnere, néhai bátyjának özvegye segítségével – egy nyilvános szeméttárolóba dobta.
Az ügyészség és a védelem nyitóbeszédei kedden kezdődnek, majd a tanúk meghallgatása következik.

Hunter Biden ellen azután emeltek vádat, hogy a szövetségi különleges ügyész és az ügyvédek között tavaly kötött vádalkut az ügyet tárgyaló bíró elutasította, és megsemmisítette.

Joe Biden elnök közleményt adott ki a per indulásának napján, amiben azt írta, hogy elnökként nem fog kommentálni egy folyamatban lévő szövetségi ügyet, apaként viszont feltétlen szeretetéről és bizalmáról biztosítja fiát. Joe Biden közleményében fia iránti tiszteletét is hangoztatta, mert képes volt kábítószer-függőségéből kigyógyulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!