Donald Trump mindenkibe belekötött az elvesztett pere után

2024. május 31. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ha ezt velem megtehetik, bárkivel megtehetik – így kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Donald Trump volt amerikai elnök, akit csütörtökön bűnösnek mondtak ki az esküdtek az ún. hallgatási pénzes ügy összes vádpontjában. A republikánus párt elnökjelöltje a szokásos összevissza stílusában szidott mindenkit a bírótól az ügyészen át Joe Bidenig, és kitart amellett, hogy a pert politikai megrendelésre manipulálták, ő pedig semmi rosszat nem tett.

Beszéde elején arról beszélt, hogy a Biden-kormány, amely a perét manipulálta, négyszeresére akarja emelni az adókat és meg akarja tiltani az amerikaiaknak, hogy autót vegyenek. Azt is mondta, hogy Merchan bíró, az ügyben eljáró bíró – aki szerinte úgy néz ki, mint egy angyal, de maga az ördög – együttműködött a Joe Biden-féle Fehér házzal. Bár, mint mondta, hogy Biden tudott-e a dologról, az kérdéses, mert Biden már semmiről nem tud, utalva az elnök mentális állapotáról szóló kritikákra és pletykákra.

A volt elnök felháborodva emlegette, hogy „szájzárat” kapott a bírótól, vagyis nem nyilatkozhat az ügy bizonyos részleteiről, szerinte pedig példátlan, hogy egy vezető elnökjelöltet így befolyásoljanak. Pedig ha szabadon beszélhetne, elmondhatná, hogy Merchan „konfliktusos bíró”, ezzel talán valamiféle érdekellentétre utalva, ami miatt nem szabadott volna Trump szerint rábízni az ügyet.

Fotó: Spencer Platt / 2024 Getty Images
Fotó: Spencer Platt / 2024 Getty Images

A volt elnök nagyon sokat panaszkodott a perről, úgy vélte, hogy a bíróság a vádnak nagyon sok mindent megengedett, miközben a védelmet korlátozta. Mint mondta, védői szerették volna elérni, hogy máshol legyen a tárgyalás, ahol Trump jobban szerepelt a választáson (ez az esküdtek kiválasztása miatt lényeges szempont), és másik bírós is kértek, de a kérelmüket elutasítoták. Arra is panaszkodott, hogy a védelem több tanúját korlátozták, bár Trump sajátos beszédstílusa miatt nem igazán derült ki, hogy pontosan kire gondol. Azt is mondta, hogy ő személyesen is nagyon szeretett volna tanúskodni a perben, most is így gondolja, de a bíró lehetővé tette az ügyészségnek, hogy a kérdéses ügyön kívül másról is kérdezzék, így végül nem tanúskodott.

A New York Times cikke szerint Trump számos hamis vagy legalábbis nem teljesen igaz állítást tett a perről, például azt, hogy az ügyészség korábban nem akarta tovább vinni ezt az ügyet, ami már csak azért sem igaz, mert Trump elnöksége alatt az igazságügyi minisztérium korlátozta ebben a New York-i ügyészséget. A lap újságírója viszont megjegyzi, hogy ezek az igaztalan állítások is elég alapot jelentenek majd Trump támogatóinak narratívájához.

Beszéde végén a bíró és az eljárás szidalmazásába Trump elkezdte belefűzni szokásos bevándorlásellenes szólamait, például olyan alaptalan állításokat, hogy az illegális bevándorlók által felállított sátrak miatt egyes helyeken már már gyerekek baseball meccseit sem lehet megtartani. Beszéde fő üzenete az volt, hogy minden őt érő jogi támadás valójában a táborát érő politikai támadás, ezért minden ellene zajló pert visszautasít, beleértve a Kapitólium 2021 január 6-i megrohanásával foglalkozó pert is. A perben, amiben most bűnösnek mondták ki, fellebbezni fog. Valamivel több mint fél órás beszéde után a volt elnök távozott, a sajtó kérdéseire nem válaszolt.

Csütörtökön a New York-i esküdtszék Trump-ot, a hallgatási pénzről szóló per mind a 34 vádpontjában bűnösnek mondta ki. Az eset dióhéjban arról szól, hogy Trump egy Stormy Daniels művésznevű pornószínésznő szerint lefeküdt vele 2006-ban, majd tíz év múlva Trump megpróbálta elintézni, hogy az akkori elnökválasztási kampányban Daniels ne hozakodjon elő a sztorival. Akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, Cohen felé szimpla ügyvédi költségként számolva el mindezt. Azonban az amerikai jogszabályok szerint ez nem ügyvédi költség, hanem kampányköltés volt, hisz a jelölt hírnevét igyekeztek megőrizni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!