Biden összekeverte Zelenszkijt Putyinnal a NATO-csúcson

2024. július 12. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az első elnökjelölti vita óta egész Amerika és a világ azt figyeli, hogy Joe Biden mentális és fizikai állapota megfelelő szinten van-e ahhoz, hogy kiálljon Donald Trump ellen a novemberi elnökválasztáson, az amerikai elnök csütörtök este újabb komolyat bakizott.

A NATO-államok vezetői a Washingtonban tartott csúcstalálkozó utolsó napján egy Ukrajnát támogató egyezményt írtak alá. Ebből az alkalomból előbb Biden, majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mondott.

Beszédje végén Biden megpróbálta felkonferálni Zelenszkijt, azonban az ukrán elnököt „Putyin elnök úr”-ként sikerült bemutatnia.

„Hölgyeim és Uraim, Putyin elnök úr!”

– mutatta be Zelenszkijt az amerikai elnök.

Azonban két másodpercen belül javította magát. „Putyin elnök úr?! Putyin elnök urat le fogjuk győzni. Zelenszkij elnök úr! Túlságosan arra fókuszálok, hogy legyőzzük Putyint” – fogalmazott az amerikai elnök.

„Én jobb vagyok [mint Putyin]” – szúrta oda nevetve Zelenszkij.

A közös sajtótájékoztató után pár órával Biden egyedül is kiállt a sajtó elé, nyolcperces beszédet tartott a NATO jelentőségéről, majd újságírói kérdésekre válaszolt. Erről itt írtunk bővebben. Ez a szereplése sem alakult zökkenőmentesen, egy ponton Kamala Harris alelnököt keverte össze Donald Trumppal.

Az elmúlt napokban több mint egy tucat kongresszusi demokrata politikus és a Demokrata Pártnak a 2020-as kampányban több százezer dollárt adományozó George Clooney színész is arra szólította fel Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől a katasztrofálisan sikerült elnökjelölti vita után.

Az amerikai elnök egy interjúban azonban arról beszélt, hogy csak akkor fog visszalépni, ha maga a mindenható Isten kéri.

A Telex amerikai elnökválasztással foglalkozó podcastja, az Elektor első részében részletesen kibeszéltük Biden vitaszereplésének következményeit és a Demokrata Párt opcióit négy hónappal az elnökválasztás előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!