Joe Biden új ukrajnai segélycsomagot jelentett be, majd megerősítette, hogy nem lép vissza

2024. július 12. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint csütörtök este megtartotta első önálló sajtótájékoztatóját Joe Biden amerikai elnök a katasztrofálisra sikeredett elnökjelölti vita óta. Biden beszédében megerősítette, hogy nem lép vissza egy fiatalabb demokrata javára, az USA támogatásáról biztosította Ukrajnát, és összekeverte Kamala Harrist Trumppal – írja a CNN.

Biden maratoni sajtótájékoztatót nagy várakozás előzte meg, nemcsak a külpolitikai jelentősége miatt, hanem azért is, mert a vita óta egyre több demokrata szövetségese szólítja fel, hogy lépjen hátrébb, és adjon utat egy másik, fiatalabb, demokrata elnökjelöltnek. Biden és stábja többször megerősítette, hogy nincs ilyen tervük, az elnök nem lép vissza.

A NATO-csúcs sem alakult zökkenőmentesen Biden szellemi fittségének megítélése szempontjából, a sajtótájékoztatója előtt pár órával például véletlenül Putyin elnökként konferálta fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Igaz, gyorsan javította magát, és arra hivatkozott, állandóan Putyin legyőzése jár a fejében.

A sajtótájékoztatójába is csúszott pár kisebb nyelvbotlás és egy névcsere is, egy újságírói kérdésre válaszolva Kamala Harris alelnököt keverte össze Donald Trumppal. „Nem választottam volna Trump alelnököt alelnöknek, ha úgy gondolnám, hogy nem alkalmas az elnöki posztra” – mondta. Ezt a bakit a jelek szerint nem vette észre, mert nem korrigálta magát.

Azt viszont – szintén újságírói kérdésre válaszolva – határozottan megerősítette, hogy nem száll ki az elnökjelölti kampányból. „Úgy gondolom, én vagyok a legalkalmasabb személy az elnökjelöltségre. Egyszer legyőztem őt, és újra meg fogom verni” – mondta Biden republikánus kihívójára, Donald Trumpra utalva. „Hosszú út áll még előttünk ebben a kampányban, én haladok tovább” – tette hozzá.

A nagyjából nyolcperces beszédében elsősorban a NATO jelentőségéről beszélt, és hangsúlyozta az USA és szövetségesei elkötelezettségét Ukrajna támogatása iránt. A beszéd után újságírói kérdésekre válaszolt. Ukrajna kapcsán azt mondta, azoknak, akik azt hitték, hogy a NATO ideje lejárt, Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója „durva ébredés” volt, és azt eredményezte, hogy „Európa néhány legrégebbi és legmélyebb félelme” újra életre kelt.

Kínáról azt mondta, hogy az országnak meg kell értenie, hogy a népének „nem lesz gazdasági haszna” abból, ha Peking információkat és kapacitásokat szállít Oroszországnak, és Észak-Koreával együttműködve segíti Oroszország fegyverkezését. Az izraeli-gázai konfliktus kapcsán azt mondta, kidolgozott egy tervet a kétállami megoldás érdekében, mert „a kérdés kezdettől fogva az volt – mi lesz másnap Gázában”.

Több kérdést kapott az elnökjelöltségét érő kritikákkal kapcsolatban is. Visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint arra kérte a stábját, hogy korábban fejezzék be a rendezvényeket, hogy többet tudjon aludni, azt viszont beismerte, hogy húzósak a napjai, reggel héttől éjfélig tartanak, és jobban tenné, ha okosabban osztaná az idejét. Trumpnak viszont odaszúrt, azt mondta, míg ő több gyűlésen és rendezvényen részt vett, a kihívója a vita óta semmit nem csinál, csak a „golfkocsiján furikázik a golfpályáján”.

Amikor arról kérdezték, hogy a vitán nyújtott teljesítménye után elgondolkodott-e az örökségén, azt válaszolta, „nem az örökségem miatt vagyok itt. Azért vagyok itt, hogy befejezzem a munkát, amit elkezdtem.”

Arra a kérdésre pedig, hogy nem gondolja-e, hogy a gyenge szerepléseivel árt az USA tekintélyének, azt válaszolta: „Ön szerint ártott a tekintélyünknek az, hogy én vezettem ezt a konferenciát? Látott már ennél sikeresebb csúcsot? Hányszor hallotta ezen a konferencián, hogy más vezetők, államfők megköszönték nekem a munkámat, és azt mondták, miattam van még mindig együtt a szövetség? Nézzék, emberek, én úgy gondolom, ez volt a legsikeresebb konferencia, amin hosszú ideje részt vettem, és találjanak nekem egy olyan világvezetőt, aki nem így gondolja.”

Később hozzátette, a NATO-csúcson egyetlen európai szövetségese sem kérte, hogy szálljon ki a versenyből, sőt, arra kérték, mindent tegyen meg a győzelemért. „Nem engedheted, hogy ez a fickó visszatérjen, az katasztrófa lenne” – idézte szövetségesei véleményét Donald Trumpról Biden. Biden viccelődve megjegyezte, hogy Trumpnak soha nem volt erőssége a külpolitika, majd valamivel komolyabban azt mondta, aggasztó a hasonlósága a tekintélyelvű vezetőkhöz.

Biden a csütörtöki NATO-csúcson, a Zelenszkijjel tartott megbeszélésen jelentette be, az Egyesült Államok újabb csomagot küld Ukrajnának. A 225 millió dolláros csomagban fegyverek és egyéb felszerelések vannak, vannak benne Patriot rakétaütegek, a légvédelmi rendszerhez szükséges Stinger légvédelmi rakéták, további lőszerek és tüzérségi lövedékek és páncéltörő rendszerek. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint „a támogatás hozzájárul Ukrajna légvédelmének megerősítéséhez és Ukrajna képességeinek megerősítéséhez a frontvonalakon”. Ez a nyolcadik biztonsági segélycsomag, amelyet Joe Biden amerikai elnök a nemzetbiztonsági kiegészítő előirányzatról szóló törvény aláírása óta Ukrajna számára jóváhagyott.

A csütörtök esti sajtótájékoztatóján azt mondta, kész tárgyalni a világ bármely vezetőjével – beleértve Vlagyimir Putyin orosz elnököt is –, de ezt nem teszi meg, amíg az orosz vezető nem jelzi, hogy jelentősen változtat a viselkedésén. „Nincs jó okom arra, hogy most beszéljek Putyinnal. Nem sok mindenre hajlandó, ami a viselkedésében bekövetkező bármilyen változásra utalna.” Hszi Csin-ping kínai elnökkel viszont folyamatosan tartja a kapcsolatot. Hozzátette, „nem valószínű”, hogy Oroszország hozzáállása alapvetően megváltozik a közeljövőben, és figyelmeztetett, hogy ha Putyin sikerrel jár Ukrajnában, akkor nem áll meg ott.

Orbán Viktor a washingtoni NATO-csúcson nem kért kétoldali találkozót Joe Bidentől, Donald Trumppal viszont találkozott a republikánus elnökjelölt floridai birtokán. A találkozót a Facebook-oldalán „Békemisszió 5.0”-nak nevezte (az első négy állomás Ukrajna, Oroszország, Kína, Washington voltak). Orbán korábban többször kijelentette, hogy Trump a világ nagy esélye a békére. Ezt Trump maga is előszeretettel hangoztatja. Mi itt jártuk körül ezt a témát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!