Trump alelnökjelöltje új gyárakat ígért a munkásoknak, aztán odaszúrt kicsit Kínának is

2024. július 18. – 07:34

Trump alelnökjelöltje új gyárakat ígért a munkásoknak, aztán odaszúrt kicsit Kínának is
J. D. Vance beszédet mond a republikánusok jelöltállító gyűlésén – Fotó: Alex Wong

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az este máshogy is alakulhatott volna” – a Trump elleni merényletre utalva kezdte első nagy beszédét J. D. Vance, Donald Trump a héten bejelentett alelnökjelöltje a republikánusok jelöltállító gyűlésének harmadik napján. Vance hivatalosan is elfogadta Trump alelnöki felkérését, de hozzátette, „a legvadabb álmaiban sem gondolta volna”, hogy ez valaha meg fog történni vele.

J. D. Vance beszédében először hosszasan Trumpot éltette, aki szerinte „úgy döntött, hogy elviseli a rágalmakat és az üldözést”, amikor visszatért a politikába. A politikus ezután a Trump elleni merényletről beszélt, illetve arról, hogy amikor Trump „felállt a lövöldözés után, egész Amerika felállt vele együtt”. Vance „harcra” szólította fel a tömeget, Trumpról pedig azt mondta, hogy „kemény, mégis törődik az emberekkel. Az egyik pillanatban kiáll egy merénylővel szemben, a másikban a nemzetet szólítja fel a gyógyulásra.”

Az ohiói republikánus szenátor ezután beszélt ohiói gyerekkoráról, illetve többször emlegette Wisconsint, Michigant, Pennsylvaniát és persze külön Ohiót is: Vance kampányával láthatóan főként a munkásosztályt vette célba, hiszen sok múlik majd azon, hogy ezeket a fontos államokat meg tudják-e nyerni Trumpék. Az alelnökjelölt azt is megfogadta beszédében, hogy harcolni fog azokért a munkásosztálybeli amerikaiakért, akiket „a demokraták félredobtak és elfelejtettek”.

„Elkötelezzük magunkat a dolgozó emberek mellett”

– mondta a politikus, aki mintegy mellesleg kitért arra is, hogy Donald Trump apa és nagyapa is, a republikánusoknak pedig össze kell fogniuk, mert „akkor tudnak győzni”. Vance arra is ígéretet tett, hogy a republikánusokkal új gyárak fognak épülni. Kínának pedig azt üzente, hogy „mi minden termékre ráírjuk majd, hogy Made in the USA” és hogy a republikánusok nem fognak olyan országokkal üzletelni, „amelyek gyűlölnek minket”. Vance üzenete Kínának nem volt egyébként meglepő: Donald Trump régóta kritikus Kínával, szerinte a kommunista nagyhatalom tisztességtelen és lop.

Vance beszélt végül a bevándorlásról is, miután korábban színpadra lépett felesége, a dél-ázsiai bevándorlók gyermekeként bemutatott Usha Vance is. J. D. Vance szerint a bevándorlás alapja, hogy „az újoncok elfogadják” Amerika feltételeit.

A beszédből is látható, hogy nagyot fordult a világ: Vance 2016-ban még az Ohióba alattomosan bekúszó heroinhoz hasonlította Trumpot, nagy nyilvánosság előtt leszögezte, hogy nem szavaz a republikánus jelöltre, egy barátjának pedig azon dilemmázott, hogy Trump inkább „egy Nixonhoz hasonló cinikus seggfej”, aki akár még hasznos is lehet, vagy egyenesen „Amerika Hitlere”. Eltelt nyolc év, és Vance a második legfiatalabb alelnökjelöltként vonul be a történelembe Trump és a republikánusok színeiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!