43 éve történt olyan utoljára, hogy egy merénylő rá tudott lőni egy amerikai (ex)elnökre

2024. július 14. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint szombaton délután egy pennsylvaniai kampányeseményen egy fegyveres támadó rálőtt az éppen beszédet tartó Donald Trump amerikai exelnökre és republikánus elnökjelöltre. Trump kisebb sérülést szenvedett, de a közönségben egy ember meghalt, kettő súlyosan megsérült az eltévedt lövedékek miatt. A merénylő a kampány területén kívülről, egy gyárépület tetejéről adta le a lövéseket, vagyis nem kellett neki a hivatalos ellenőrzőpontokon átvinni a fegyvert. Az azonban még kérdéses, hogy mekkorát hibázott az eseményt biztosító titkosszolgálati csapat, hogy csak a lövések után vették észre a támadót – akit egy mesterlövész azonnal le is lőtt.

43 éve, 1981-ben történt meg legutóbb, hogy egy támadónak sikerült rálőnie az amerikai elnökre. Ronald Reagant Washingtonban, a nyílt utcán sebesítette meg a támadója, amikor az elnök a Hilton hotelből lépett ki. A merénylő hat lövést adott le, egy az elnök tüdejét érte. Reagan életét egy gyors műtét megmentette, az akkor éppen csak pár hónapja beiktatott elnök kitöltötte a maximális két ciklusát, 93 éves korában halt meg. A merénylőről kiderült, hogy azért akarta megölni az elnököt, hogy felhívja magára az akkor mindössze 19 éves színésznő, Jodie Foster figyelmét, akibe halálosan szerelmes volt. Pszichiátriára került, ahonnan 2016-ban engedték ki.

Korábban több hivatalban levő amerikai elnök is merénylet áldozata lett, így halt meg Abraham Lincoln 1865-ben a washingtoni Ford színházban, John F. Kennedy 1963-ban Dallasban, illetve a kevésbé ismert elnökök közül James A. Garfield 1881-ben, és William McKinley 1901-ben. Theodore Roosevelt viszont, Reaganhez hasonlóan túlélte, amikor 1912-ben egy kampányeseményen mellkason lőtte egy merénylő.

Az amerikai elnök és családja biztonságára a titkosszolgálat (Secret Service) vigyáz, akik valószínűleg sokkal több merényletkísérletet hárítanak el, mint aminek a híre végül eljut a nagyközönségig is. Trump ellen politikusi karrierje alatt a mostani előtt legalább hat támadási kísérletet hiúsítottak meg. 2016 nyarán még elnökjelöltként tartott beszédet Las Vegasban egy kampányeseményen, amikor az egyik hallgatója megpróbálta elvenni egy rendőr fegyverét, hogy azzal lelője. Novemberben, pár nappal a választás előtt Nevadában történt hasonló, amikor pánik tört ki a tömegben, mert valaki azt kiabálta, fegyver van nála, és megöli Trumpot (mint később kiderült, fegyvertelen volt az illető). 2017-ben egy észak-dakotai látogatásán (már elnökként), egy támadó egy lopott targoncával próbált nekimenni az elnöki konvojnak (20 év börtönt kapott). 2017-ben és 2018-ban egy-egy ricinnel preparált, mérgezett borítékot küldött két támadó a Fehér házba az elnök nevére. 2020 októberében, már a következő, Trump által végül elbukott választás kampányának hajrájában pedig egy delaware-i férfit tartóztattak le, aki Gretchen Whitmer demokrata politikust, Michigan kormányzóját akarta elrabolni, és mint kiderült, a tervei között volt Trump meggyilkolása is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!