Euronews: Orbán valószínűleg legkorábban csak szeptemberben szólalhat fel az EP-ben

2024. július 9. – 21:26

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor soros uniós elnökséget bemutató beszédének várhatóan nem tudnak időt szorítani az Európai Parlament (EP) júliusi plenáris ülésén, értesült az Euronews. A soros elnökséget adó ország vezetője hagyományosan a rá jutó féléves időszak elején szokta bemutatni a képviselők előtt a programját, a magyar kormány július 1-én vette át a miniszteri Tanács vezetését.

Korábban a Szabad Európa írt arról, hogy legkorábban őszre tennék a beszédet, mert szokatlanul későre tolódott az EP újraválasztása, ezzel a nyitóülés is, az augusztusi nyári szünetig pedig így csak egyetlen plenáris fér bele a programba. Ebben kell bezsúfolni többek között azt is, hogy vitával együtt szavazzanak az Európai Bizottság elnökéről, miután az állam- és kormányfők gyorsan megegyeztek Ursula von der Leyen újrajelöléséről.

Az Euronews szerint gyakorlatilag ugyanez az oka annak, hogy miért nem a július 16-19-i nyitóülésen beszél a magyar miniszterelnök: a frakcióvezetőkből álló Elnökök Konferenciája egyszerűen nem talált helyet ennek a napirendben. A lap szerint ugyan a pénteket fel tudták ajánlani, de ez Orbánnak nem felelt meg, csak a kedd vagy a szerda lett volna jó. „Elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban lesz megoldás” – tette hozzá egy forrás a tervek szerint július 11-én véglegesített programról, de egy másik nem tartotta valószínűnek, hogy szeptember előtt felszólalhatna a miniszterelnök.

Korábban a Telex csak júliusi időpontról hallott, de június végén már a szeptemberi alternatívát is emlegetni kezdték az ügyre rálátó forrásból. Bóka János EU-ügyi miniszter már májusban megerősítette, hogy úgy tervezik: a szokásoknak megfelelően a kormányfő mutatja be a soros elnökség programját az EP-ben, de a testület meghívójára várnak.

Orbán Viktor korábban többször is felszólalt a magyar jogállamisági ügyek miatt a plenáris üléseken, de az elmúlt néhány évből nem volt arra példa, hogy megjelenjen rajtuk. 2018-ban még ott volt plenárison, 2019 januárjában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már arról beszélt a következő ilyen vita előtt: nem vesznek részt a testület színjátékán. A magyar kormányfő idén áprilisban ugyan beszélt az EP épületében, de Brüsszelben, egy frakciórendezvényen.

A testület korábban kétszer is megkérdőjelezte, hogy a magyar kormány alkalmas lenne a soros elnökségre.

Először az Európai Bizottság soros elnökségnél tett szokásos látogatását is időpont-egyeztetési nehézségek miatt halasztották. A testület Orbán moszkvai útja után viszont közölte, hogy az „komolyan megkérdőjelezi” a vizitet. A többi tagállam kormánya szerdán vonja kérdőre a magyart, amiért egyesek szerint összemosta a „békemissziókat” a soros elnökséggel, holott kifelé egyáltalán nem képviselheti az EU-t.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!