Izrael a Gázai övezet kettévágásával próbálja előkészíteni a terepet az offenzívához

Legfontosabb

2023. október 26. – 22:26

Izrael a Gázai övezet kettévágásával próbálja előkészíteni a terepet az offenzívához
Egy palesztin család indul útnak délre Gázából 2023. október 13-án – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Gyakorlatilag attól a pillanattól fogva, hogy a Hamász első különítménye két és fél hete áthajtott a lebontott gázai kerítésen, egyértelműnek tűnt, hogy az izraeli válaszcsapás továbbmehet majd a légitámadásoknál, és a Gázai övezetben a Hamász elleni valódi hadjárattá szélesedhet ki.

A hadjárat légi előkészítése már a Hamász terrortámadásának napján, október 7-én elkezdődött, három napra rá pedig Izrael lényegében kijelölte egy szárazföldi offenzíva tervezett hadműveleti területét. Felszólította a Gázai övezet északi részén élő közel 1,1 millió palesztint, hogy a saját biztonságuk érdekében 24 órán belül hagyják el lakhelyüket, és menjenek az eleve nem túl nagy, mintegy 40 kilométer hosszú és legnagyobb részén 6-7 kilométer széles terület déli felére. Az evakuációs zóna északi határának a Vádi Gázát (az övezetet kelet–nyugati irányban kettészelő folyóvölgyet) jelölték ki.

Izrael nem gondolta véresen komolyan a 24 órás határidőt, hiszen az ultimátum óta már két hét telt el. Egy szárazföldi offenzíva előkészítéséhez ez nem különösebben hosszú idő, azonban a késlekedésben közrejátszhat a tény, hogy Izrael legfontosabb szövetségesei igyekeznek lebeszélni a zsidó államot egy átfogó szárazföldi offenzíváról.

A CNN úgy tudja, hogy Joe Biden amerikai elnök múlt heti izraeli látogatásán arra kérte Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, „jól gondolja végig” a Hamász felszámolását célzó invázió menetét és azt, hogyan lehet elkerülni, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megszálló hadseregként benne ragadjon a konfliktusban.

Nyugati országok védelmi miniszterei és vezérkari tisztjei naponta beszélnek izraeli kollégáikkal; részben azért, hogy megosszák tapasztalataikat az iraki Fallúdzsa 2004-es és Moszul 2016–2017-es ostromáról, részben viszont azért, hogy inkább kérdésekkel operálva tolják az izraeli vezérkart egy szolidabb, a légicsapásokat különleges erők által végrehajtott rajtaütéssekkel kombináló megoldás felé. Szerdán pedig Emmanuel Macron francia elnök beszélt arról, hogy egy „masszív”, a civil lakosságot is veszélyeztető szárazföldi hadművelet „hiba” lenne Izrael részéről.

Benjámin Netanjahu azonban szerda este televíziós beszédében megerősítette, hogy Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben. És bár az izraeli miniszterelnök nem árulta el, mikor is kezdődik az offenzíva; csütörtök hajnalban már – a konfliktus folyamán először – nemcsak különleges egységek, hanem izraeli harckocsik hajtottak végre rajtaütést a gázai határ mögött. A helyzet komplexitását jelzi, hogy ehhez képest az Axios értesülései szerint miközben a vezérkar jelezte, hogy készen áll az offenzívára, a politikai vezetés még mindig nem kötelezte el magát teljesen a nagyszabású akció mellett.

Az időzítés körüli kavarásra jellemző, hogy a Wall Street Journal úgy tudja, a Pentagon arra kérte Izraelt, várja meg az offenzívával a régióban állomásozó amerikai csapatok légvédelmének megerősítését. Az USA ugyanis arra számít, hogy a háború szintlépésével több, iráni befolyás alatt álló milícia intézhet támadásokat katonai bázisai ellen.

A Hamász október 7-i összehangolt terrortámadásaiban közel 1400 izraeli vesztette életét, több száz embert egy zenei fesztiválon mészároltak le, több mint 3300-an megsebesültek. 222 embert, köztük több mint húsz 18 éven alulit és két izraeli–magyar állampolgárt pedig túszként hurcoltak el a fegyveresek a Gázai övezetbe. Közülük két amerikait, majd pedig két izraelit elengedtek. A támadások után Izrael ellencsapásba kezdett, a célja a Hamász felszámolása.

A megindított izraeli légicsapásokban palesztin források szerint több mint 4000-en haltak meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladhatja a 13 ezret. Az izraeli hadsereg felsorakozott a lezárt gázai határ közelében, és az övezet északi részének kiürítését szorgalmazó felszólítást adott ki. Több mint 500 ezren menekülhettek délre, miközben az ENSZ és más szervezetek szerint is nagyon súlyos a humanitárius helyzet. Az első humanitárius segélyszállítmányok szombaton jutottak be, azóta pedig már több másik segélykonvoj is áthaladt, üzemanyagot viszont egyelőre Izrael nem engedett be.

Több százezren menekültek északról délre

Akármilyen ütemben is bontakozik ki, és akármilyen méreteket is ölt, a szárazföldi offenzíva idején Izrael már minél kevesebb civilt szeretne látni a hadműveleti területen. A hétvégén az északi területeken élő palesztinok már olyan szórólapokat kaptak, mely arra figyelmeztette őket, hogy

aki az északi részén marad, saját életét kockáztatja, mivel a hadsereg terroristákkal együttműködő személyeknek fogja őket tekinteni.

Az izraeli erők célja az evakuációs felszólítással nyilvánvalóan az volt, hogy a Gázai övezet ellen készülődő szárazföldi offenzívában részt vevő erőknek minél kevesebb civillel kelljen számolniuk. Márpedig a civil lakosság megóvása, ellátása, ellenőrzése, megszűrése minden hadsereg számára komoly extra teher, a Moszulhoz vagy Gázához hasonló városi csatatereken pedig az iszlamisták a civil lakosságot előszeretettel használják élő pajzsként, vagy egyszerűen csak a bekerített fegyveresek felszívódását segítő tömegként.

A városharcoknál éppen ezért megszokott jelenség a civil lakosság minél nagyobb arányú eltávolítása. A 2000-es években az iraki Fallúdzsa dzsihadistáktól történt megtisztításának például kétszer állt neki az amerikai hadsereg, és sokkal simában ment a hadművelet, amikor – a második próbálkozás előtti tájékoztató kampány hatására – a civil lakosság jelentős része elhagyta a várost.

Gáza esetében azonban ez több nehézségbe is ütközik. Egyfelől az övezetet uralma alatt tartó Hamász a rá jellemző cinizmussal ragaszkodik ahhoz, hogy minél több civil vegye körül fegyvereseit. Másfelől azt sem szabad elfeledni, hogy az evakuációs felszólítás egy olyan erőtől érkezett, melyet a gázaiak jelentős része nyomorúsága kútfőjének tart.

Izrael ráadásul olyan helyi szövetségessel sem rendelkezik, mely a civil lakosságot a távozásban segíthetné/ösztökélhetné. Éppen ezért nem szabad elfelejteni, hogy a civilek megkímélésére irányuló törekvés a gázaihoz hasonló aszimmetrikus háborúban soha nem lehet tökéletes.

Az izraeli ultimátum úgy tűnik, részben meghallgatásra talált. Már a múlt héten több százezren hagyták el otthonaikat, és valószínűleg a légi offenzíva hétvégi felpörgésével ez a szám meredeken növekedett. Azonban az amerikai AP hírügynökség izraeli becslésekre hivatkozva csütörtökön azt írta, nagyjából 350 ezer palesztin maradhatott a Gázai övezet északi részén.

Füst gomolyog a kihalt Dzsabala felett a Gázai övezet északi részén egy izraeli rakétatámadás után – Fotó: Anas al-Shareef / Reuters
Füst gomolyog a kihalt Dzsabala felett a Gázai övezet északi részén egy izraeli rakétatámadás után – Fotó: Anas al-Shareef / Reuters

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) vezetője hétfőn arról beszélt, hogy azoknak egy része is visszaindult a Gázai övezet északi területére, akik éppen onnan menekültek el az izraeli támadások miatt. Ő úgy fogalmazott a BBC-nek: „Északon nagyon veszélyes, de délen is meghalhatnak.”

Gázában nincs olyan, hogy biztonságos zóna

Észak-Gázából nem egyszerű a menekülés: Izrael eleinte egy háromórás időablakot adott meg, mely alatt légitámadás nélkül lehet haladni az észak–déli irányban húzódó, Szaladin szultánról elnevezett főúton – melyen a Hamász szórványosan útakadályokat is felállított.

A Gázai övezetből pedig nincs továbblépési lehetőség. Izrael felé értelemszerűen nincs átjárás, és ahogy arról a rafahi határátkelő körüli káoszról szóló cikkünkben részletesen írtunk, az övezet másik szomszédja, Egyiptom biztonsági okokra hivatkozva lezárta az egyetlen határátkelőt, és a vallási-etnikai rokonság ellenére sem fűlik a foga a több mint egymillió potenciális palesztin menekült befogadásához sem.

Izrael szintén végrehajtott légicsapásokat az övezet déli részén is célpontok ellen. A rafahi határátkelőn átvezető út a sok krátertől alig volt járható, a régió legnagyobb városát, a most a megszokottnál százezrekkel több menekültnek helyet adó Hán Júniszt rendszeresen bombázták.

Az is valószínű, hogy a százezres menekültáradattal egyes Hamász-tagok is el akarják hagyni az északi bázisokat – akár dezertőrként, akár egy központi utasításra végrehajtott átcsoportosítás keretében. Azt is lehet tudni, hogy a Hamász délen is rendelkezik bázisokkal – Hán Juníszból egy páncéltörő rakétát is kilőttek a határ túloldalán gyülekező izraeli katonákra –, ezek támadása katonai szempontból logikus lépés.

Azonban a déli övezetben több mint két héttel a háború kitörése után sem sikerült megoldani a megfelelő segélyezést.

Miután Biden elérte az izraeli kormánynál és Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnöknél is a rafahi átkelő részleges megnyitását, és az utat is kijavították, az első humanitárius segélyszállítmányok szombaton jutottak be, azóta pedig már több konvoj is áthaladt – csakhogy az összesen 54 kamionnyi segély érdemben nem tud javítani a humanitárius helyzeten. Izrael a múlt héten – konkrétumok említése nélkül – megígérte, hogy a Gázai övezet déli részén elérhetővé teszi a segélyszállítmányokat. Később azt is belengette, hogy kész az ENSZ-szel összefogva egy „humanitárius zónát” létrehozni Gáza déli részén. Közben azonban az Izraeli Védelmi Erők szóvivője a hét végén kijelentette, „Gázában nem léteznek biztonsági zónák”.

Az egész Gázai övezetben óriási az üzemanyaghiány, Izrael nem engedi be az egyiptomi határon veszteglő tartályautókat, mivel szerinte a Hamász nem a civilek helyzetének javítására, hanem saját szükségleteire fordítaná a benzint (Izrael szerint egyébként a terrorszervezet amúgy is félmillió litert tett félre magának). Gázában az áramot jelentős részben benzinnel hajtott generátorokkal termelik, szóval az üzemanyaghiány lényegében az összes közszolgáltatás leállásával fenyeget. A nemzetközi segélyszervezetek sorra adják ki a kétségbeesett közleményeket. A WHO becslése szerint keddre a Gázai övezet 72 egészségügyi ellátó intézménye közül 46 már működésképtelenné vált, az olyan civil szolgáltatások, mint az inkubátorok vagy a művesekezelések bármikor leállhatnak.

És ha mindez nem lenne elég, António Guterres ENSZ-főtitkár Izraelt is kritizáló szavai után a zsidó állam szerdán diplomáciai korlátozásokat léptetett életbe a világszervezet munkatársaival szemben, ami újabb akadályt jelent a segélyezésben.

Az alagutak a fő célpontok között lehetnek

Izrael az evakuációs ultimátummal ki is jelölte a hadműveleti zónát, ahol hírszerzése szerint a Hamász legfontosabb bázisai, raktárai és fegyverüzemei rejtőznek. Egyébként amikor azt olvassa, hogy „Hamász”, akkor érdemes hozzávenni még az Iszlám Dzsihádot és a Gázában székelő egyéb kisebb terrorszervezeteket, melyek elismerik ugyan a Hamász primátusát, de sokszor a maguk útját járják – például a túszejtés terén, a Gázai övezetbe hurcolt foglyok ötödét ugyanis ők őrzik.

Izraeli tisztségviselők rögtön a Hamász nagyszabású terrortámadása után leszögezték, hogy addig nem nyugszanak, míg nem sikerül a terrorszervezet vezetőivel végezni. Az ő rejtekhelyeikről a nyilvánosság szinte semmit nem tud, mint ahogy semmit nem tudunk arról, mit tudhat az izraeli hírszerzés. Azt viszont a felderítés által biztosított közvetlen adatok, illetve a rakétacsapások kilövési helyeinek azonosítása révén évek óta tudni, hogy

a Hamász szervezeti, logisztikai és műveleti központjainak túlnyomó többsége a Gázai övezet északi részén található.

2023-ban is innen indították a legtöbb rakétát, és ezt a területet hálózza be legsűrűbben az összesen akár 500 kilométernyi alagúthálózat, a „Gázai metró”, melynek Izrael felé kacskaringózó nyúlványai a 2014-es szárazföldi offenzíva fő célpontjai voltak.

A Hamász fegyveresei egy sidzsaijai alagútban – Fotó: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / Getty Images
A Hamász fegyveresei egy sidzsaijai alagútban – Fotó: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / Getty Images

Gáza városa, azon belül is a százezres Sidzsaija városrész mindig is a Hamász egyik fő bázisterületének számított; fegyveresei itt bújtak el a rivális Fatah elleni rajtaütések után, itt rejtegeti rakétaindítóinak és rakétáinak jelentős részét, és innen indulnak ki alagútjai az alig egy kilométerre található izraeli határ felé. Sidzsaiját 2014-ben csak súlyos harcok árán foglalták el, a tűzfészkekkel, robbanó csapdákkal és páncélelhárító rajokkal telepakolt városrészt az izraeli tüzérség és légierő lényegében a földdel tette egyenlővé. Szinte biztos, hogy Sidzsaijára 2023-ban ugyanez a sors vár.

Izrael a háború első napjától kezdve főleg az északi területre összpontosítja légi- és dróncsapásait, katonai vezetői többször is elmondták, hogy

a Hamász Gáza városát egy erőddé változtatta, egy gyilkos szerkezetté. Szerintük nem hagyhatják, hogy a terrorszervezet továbbra is ott fészkeljen, el kell tehát távolítanunk.

Bármilyen szárazföldi offenzívával azonban azért is várhat az izraeli hadsereg, mert ki kell szabadítaniuk a Hamász által elfogott túszokat, akiket szintén az alagútrendszerben tarthatnak fogva.

A 2014-ben jelentős részben megrongált rendszert a szíriai polgárháború, illetve Moszul 2017-es ostromának tapasztalatai alapján újították fel. Az akár 30 méter mélyen fekvő, betonnal burkolt, elektromos vezetékekkel, világítással és keskeny nyomtávú sínekkel felszerelt alagutak szakértők szerint olyannyira megnehezítik a támadók dolgát, hogy a stratégáknak egy „új dimenzióként” kell figyelembe venniük a hadművelet tervezésénél. A katonai célú alagutakat gyakran a civil óvóhelyalagutak alá építik, bejárataikat is kórházak, iskolák fedik, hogy így akadályozzák meg, hogy az izraeli légierő bunkerromboló bombákat vessen be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!