Hamász-szóvivő: Készek vagyunk elengedni a nem izraeli túszainkat

2023. október 16. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Videóüzenetben beszélt az október 7-i terrortámadásban a határ gázai oldalára hurcolt túszokról a Hamász katonai szóvivője, Abu Obeida. A terrorista állította, hogy „gyakorlati és biztonsági okokból kifolyólag” nem tartják nyilván a foglyokat, de nagyjából 200-250 túsz lehet Gáza területén, ebből 50 a Hamásszal szövetséges frakciók ellenőrzése alatt. Az izraeli hadsereg hétfői bejelentése alapján 199 túszról tud, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva.

Obeida állította, hogy a külföldi foglyok „a vendégeik”, akiket igyekeznek megóvni, és „amint arra van lehetőség”, készek el is engedni. A terrorista üzenetében nem utalt arra, hogy az egyes országok állampolgárai különböző elbánásban részesülnének, pedig a Hamász kezében legalább 20 amerikai állampolgár van, márpedig a terrorszervezetnek az Egyesült Államok is az ellensége.

A korábbi izraeli–palesztin konfliktusokkal ellentétben rengeteg izraeli és külföldi túsz került a Hamász kezébe, akik komoly zsarolási alapot képeznek. Az izraeli kormányzatra ugyanis komoly belső nyomás nehezedik annak érdekében, hogy tekintse első számú feladatának a főleg civilekből álló foglyok kiszabadítását, és ne áldozza fel őket a Gáza elleni légicsapásokban vagy a küszöbön álló szárazföldi hadműveletekben. A Hamász korábban persze már be is jelentette, hogy 20 túsz vesztette életét az izraeli légicsapásokban.

(Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!