Macron szerint „hiba” lenne, ha Izrael „masszív” szárazföldi inváziót indítana a Gázai övezetben

2023. október 26. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Macron szerint egy „masszív” gázai szárazföldi hadművelet „hiba” lenne Izrael részéről. A francia elnök Kairóban megbeszélést folytatott az egyiptomi elnök Abdel Fatah esz-Szíszivel, aki szintén „a szárazföldi invázió elkerülése” mellett érvelt.

Macron úgy fogalmazott: „Franciaország elismeri Izrael jogát az önvédelemre. Ami a szárazföldi beavatkozást illeti, ha az teljes mértékben a terrorista csoportok ellen irányul, akkor ez egy olyan választás, amely az ő kezében van, de ha ez egy olyan tömeges művelet, amely veszélyeztetné a polgári lakosságot, akkor azt hiszem, hogy ez egy hiba lenne Izrael számára.”

Macron a kairói reptéren tart sajtótájékoztatót – Fotó: Christophe Ena / AFP
Macron a kairói reptéren tart sajtótájékoztatót – Fotó: Christophe Ena / AFP

Azért lenne szerinte hiba, mert „nem valószínű, hogy hosszú távú védelmet nyújtana, és mert összeegyeztethetetlen a polgári lakosság védelmével, illetve a nemzetközi humanitárius jog és a háborús szabályok tiszteletben tartásával”.

Más politikai vezetők azért érvelnek egy a Gázai övezet ellen indított, nagy léptékű izraeli szárazföldi offenzíva ellen, mert az annyira felbőszítheti Iránt és akár más muszlim országokat is, ami nagyobb regionális háborúvá változtathatja a konfliktust.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!