350 ezer palesztin maradhatott a Gázai övezet északi részén, borzalmas körülmények között

2023. október 26. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Palesztinok százezrei döntöttek úgy, hogy otthonukban maradnak Gáza északi részén, annak ellenére, hogy Izrael figyelmeztette az ott élőket, komoly veszély fenyegeti őket, ha nem költöznek délre, mert hamarosan szárazföldi katonai műveleteket indítanak a térség ellen. Az amerikai AP hírügynökség izraeli becslésekre hivatkozva azt írja, mintegy 350 ezer palesztin maradhatott a Gázai övezet északi részén. Izrael azt is közölte: terroristák bűntársának tekint mindenkit, aki az övezet északi részén marad.

Az AP-nek nyilatkozó, az övezet északi részén maradó emberek arról beszéltek, az övezet déli részén (tehát ahová az északról való távozást kérte Izrael) sem érezték volna biztonságban magukat, ott is folyamatosan légicsapásokat hajt végre az izraeli légierő, túlzsúfoltak az óvóhelyek, nincs víz sem élelem.

„Számomra nincs értelme annak, hogy elhagyjam az otthonom, hogy elmenjek és megöljenek egy sátorban Gáza déli részén” – mondta Mahmúd Shalabi, a Medical Aid for Palestinians brit székhelyű, egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó jótékonysági szervezet munkatársa.

Az övezet északi részén maradók romok között élnek, súlyos üzemanyag-, élelmiszer- és vízhiánnyal kell szembenézniük, a kórházakat sorra bezárják. Mahmúd Shalabi arról beszélt, két órát gyalogolt, hogy találjon egy pékséget, ahol még mindig árulnak kenyeret, hogy etetni tudja tízfős családját. A boltok polcai üresek, a lakosok bab-, ananász- és kukoricakonzerveken élnek.

A kevés üzemanyagot, amely még mindig kapható, gyakran magánraktárakból, nagyon felülárazottan árulják. Egyesek kis vízszivattyúmotorokat adnak bérbe, hatalmas összegekért.

Az elmúlt bő két hétben nagyjából 700 ezer palesztin menekülhetett az övezet déli részére. Az egész Gázai övezetben becslések szerint 1,4 millió ember kényszerült otthona elhagyására a mintegy 2,3 milliós összlakosságból. Az övezet északi részén maradó 350 ezer emberből körülbelül 50 ezernek nyújt menedéket a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, a Shifa kórház Gázavárosban.

Gázavárosban maradt civilek október 25-én – Fotó: Ali Jadallah / AFP
Gázavárosban maradt civilek október 25-én – Fotó: Ali Jadallah / AFP
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!