1,1 millió ember evakuálását követeli az izraeli hadsereg a Gázai övezetben

2023. október 13. – 06:36

Másolás

Vágólapra másolva

1,1 millió ember evakuálását követeli az izraeli hadsereg a Gázai övezetben – írta a BBC. Az ENSZ-nek jelzett izraeli igény a 360 négyzetkilométeres terület 2,3 millió palesztin lakosának felét érinti, akiknek az övezet északi részéből kellene a déli részbe menniük 24 órán belül. Eközben több mint négyszázezren már elhagyták otthonaikat. A Gázai övezetből a Hamász fegyveresei szombaton intéztek példátlanul véres támadást Izrael ellen, a terroristák legalább 1300 civilt megöltek, áttörve az övezet és Izrael között húzódó védelmi rendszeren.

Támadást követő állapot Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 12-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Támadást követő állapot Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 12-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Palesztin források szerint az izraeli válaszcsapásoknak eddig 1500 áldozatuk van a Gázai övezetben. Az izraeli erők az övezetbe való szárazföldi behatolást fontolgatják, de pontos döntés még nem született az akcióról.

A Hamász a palesztin lakosságot arra szólította fel, hogy ne hagyják el lakhelyeiket. Ez a fegyveres szervezetnek alapvető érdeke, mert így az izraeli hadsereg ellene irányuló katonai akciói csak civilek életeinek árán valósítható meg. A lakosságot a Hamász korábban is élő pajzsként használta, hiszen katonai bázisait, kilövőállásait jellemzően az egyébként is sűrűn lakott Gázai övezet lakóházai között helyezi el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!