Nehéz helyzetbe került Ukrajna a keleti frontszakaszon, támadásba lendültek az oroszok

2023. június 19. – 07:27

frissítve

Nehéz helyzetbe került Ukrajna a keleti frontszakaszon, támadásba lendültek az oroszok
A Nova Kahovka-i gát felrobbantása után elöntött, oroszok által ellenőrzött Hola Prisztany település 2023. június 16-án – Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ENSZ azzal vádolta Oroszországot, hogy megtagadták a segélyszállítmányok eljuttatását a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után elöntött herszoni területekre.
  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója azt mondta, hogy 32 ezer elítélt tért haza Oroszországba, miután hat hónapig harcoltak Ukrajnában.
  • Prigozsin egy szarkasztikus hangüzenetben F–35-ösöket és amerikai gránátvetőket kért a Politico újságírójától.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítása szerint az oroszok egyetlen Patriot légvédelmi rendszert sem semmisítettek meg.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy Ukrajna nem kap hivatalos meghívást a NATO-ba a vilniusi csúcstalálkozón.

Negyven milliárd dolláros, azaz közel 13,7 ezer milliárd forintos tervet dolgozna ki Ukrajna a gazdasága helyreállítására és újjáépítésére, írja a Guardian. A „Zöld Marshall-tervről” egy magasrangú ukrán tisztviselő is beszélt a lapnak, a cél pedig egy szénmentes acélipar létrehozása lenne.

A tervről politikusok és üzletemberek Londonban tartanak majd a héten egy nemzetközi csúcstalálkozót, ahol megvitatják Ukrajna újjáépítésének rövid- és hosszútávú kérdéseit. Felmerült egy „háborús kockázati biztosítási rendszer” létrehozása is, amivel azon vállalatok befektetéseit fedeznék, akik újra elkezdenének befektetni Ukrajnában.

Feltehetően a Világbank képviselői is résztvesznek a kétnapos csúcstalálkozón – a szervezet elnökével, Ajay Bangával hétfőn telefonon is egyeztetett Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök arra bíztatta a Világbankot, nyissák újra képviseletüket Ukrajnában, emellett megköszönte a szervezet „rendíthetetlen támogatását”, és a Nova Kahovka-gát felrobbantása utáni gyors segítségnyújtásukat is.

Nehéz helyzetbe kerültek az ukrán csapatok a kelet-ukrajnai frontszakaszon – erről Hanna Maljar kijevi védelmi miniszter-helyettes írt Telegram-bejegyzésében. A Guardian által szemlézett írás szerint az oroszok megerősítették haderejüket a Donyec-medencében, és offenzívába lendültek Liman és Kupjan irányában.

„Az ellenség nem mondott le azon terveiről, hogy elérje Donyeck és Luhanszk megye határát. Most ez az oroszok fő támadási vonala, ezért nagy számban koncentrált egységeket, különösen légi támadóegységeket keletre” – írta Maljar.

Addig életben tartja az Egyesült Királyság az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, amíg nem kompenzálja Moszkva az Ukrajnának okozott károkat, írja a Guardian.

James Cleverly brit külügyminiszter Ukrajnába látogatott 2023. június 8-án – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
James Cleverly brit külügyminiszter Ukrajnába látogatott 2023. június 8-án – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

A hétfőn bevezetett szabályozás szerint a szankciók feloldásáig zárolva maradnak a szigetországban tartott orosz vagyontárgyak – több mint 18 milliárd font, azaz közel 7,9 ezer milliárd forint értékben. James Cleverly külügyminiszter szerint ráadásul az új intézkedéscsomaggal a szankciókat arra is lehet majd alkalmazni, hogy ezekből elősegítsék az Oroszország által fizetendő kártérítés kifizetését.

Súlyos vádakkal illeti a magyar kormányt az ukrán külügyminisztérium szóvivője, írja az MTI Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivőjének Facebook-posztja alapján.

Állításuk szerint a mai napig nem tudtak kapcsolatba kerülni a rejtélyes körülmények között Magyarországra hozott 11 hadifogollyal, ami szerintük azt jelentheti: valójában nem is engedték szabadon a magyar hatóságok az ukrán állampolgárokat.

Erről azonban az ukrán külügy hiába kér információt a magyar hatóságoktól, azok állításuk szerint nem reagálnak megkereséseikre.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a hétfői rendkívüli kormányinfón azt mondta: a kárpátaljai hadifoglyok már nem hadifoglyok, oda mennek, ahova szeretnének. Aki nem magyar állampolgár, az menekültstátuszt kapott. Gulyás arról beszélt, hogy azok jöttek ide akik ezt kérték, és nem a kormány intézkedésére, hanem az Orosz Ortodox Egyház és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése keretében. Ideérkezésük után értesítették erről az ukrán hatóságokat.

A súlyos diplomáciai ügy a hadifoglyok körül példátlan botrány a magyar külpolitika körül: a Szabad Európa információi szerint a hadifoglyokat, akik közül többen egyáltalán nem beszélnek magyarul, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közvetítésével hozták Magyarországra. Az ügyről előzetesen sem az ukrán fél, sem a magyar kormány nem tudott. A botrány miatt viszont nyilvánvaló lett, hogy a magyar kormányt vezetői szinten befolyásolhatja az orosz állam, hiszen a háborúpárti Orosz Ortodox Egyház kéz a kézben működik együtt a putyini rezsimmel.

Bővebben az ukrán külügy hétfői nyilatkozatáról itt olvashat.

Az ukrajnai háborúról is tárgyalt az amerikai külügyminiszter pekingi látogatásán Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Antony Blinken szerint Hszi biztosította őket arról, hogy Kína továbbra sem fog halálos fegyvereket küldeni Oroszországnak, és megkérte a kínai kormányt, hogy legyenek nagyon körültekintőek, ha felmerülne a gyanúja annak, hogy kínai cégek Oroszországnak adnának el hadiipari technológiákat – írja az MTI.

„A világnak szüksége van egy összességében stabil kínai-amerikai kapcsolatra, hiszen az emberiség jövőjére és sorsára is hatással van, hogy Kína és az Egyesült Államok jól kijön-e egymással”

– mondta Hszi Csin-ping Blinkennek a találkozóról szóló kínai jelentések szerint. Blinken is hangsúlyozta a találkozó után, hogy stabilizálni kell a kapcsolatokat az Egyesült Államok és Kína között, írja a CNN.

Az amerikai külügyminiszter és a kínai elnök találkozójáról itt olvashat bővebben.

Ukrajna nem kap hivatalos meghívást a NATO-ba a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozóján – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg hétfőn Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélést. Az ezt követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Ukrajnát sem a vilniusi csúcstalálkozó előtt, sem pedig a csúcson nem hívják meg hivatalosan a szövetség tagjai közé.

A NATO-főtitkár kiemelte: az észak-atlanti szövetség egyelőre arra összpontosít, hogy az orosz támadással szemben védekező Ukrajnának legyen lehetősége fennmaradni Európában független, demokratikus államként, a NATO-tagságtól függetlenül. Ugyanakkor hozzátette, hogy a NATO kapui nyitva állnak a belépni szándékozó országok előtt, és „a tagok száma természetesen emelkedhet”.

(MTI)

Októbertől befejezi munkáját a holland Oryx katonai blog, erről Twitter-bejegyzésében írt a blog alapítója. A szabadon hozzáférhető forrásokból dolgozó haditechnikai blogot az orosz-ukrán háborúval foglalkozó szakértők az egyik legmegbízhatóbb forrásnak tekintik, ha a két fél eszközveszteségeiről van szó.

A teljes nevén Oryxspionenkop nevű haditechnikai blog nyílt forrásokból szerzett információkkal dolgozik (OSINT, azaz open-source intelligence). Csak akkor adminisztrálnak veszteségként egy kilőtt vagy a harcmezőn magára hagyott fegyvert (tankot, csapatszállítót, löveget), ha arról vannak hitelesnek tekinthető fotók, videók – ezeket pedig általában közlik is oldalukon.

Ezzel jól lehet ellensúlyozni a hivatalos katonai jelentéseket, amelyek a másik félnek okozott veszteségeknél mindkét oldalon sokszoros szorzószámot használnak. Az oroszok a propaganda miatt mondanak nagyobb számokat, az ukránok pedig azért, hogy még több katonai támogatást kapjanak.

Éppen emiatt hivatkoztak a jóval visszafogottabb számokkal operáló Oryxra az elemzők mellett gyakran nagy elérésű nyugati médiumok, és persze mi magunk is. A blog már tíz éve aktív volt, és az ukrajnai háború mellett a világ más pontjain zajló konfliktusokról is beszámolt, mint például az afganisztáni háborúról, és az amerikaiak által ott hátrahagyott fegyverrendszerekről is.

A blog alapítója szerint azonban eddig tudta folytatni ingyen és bérmentve a munkáját:

„Eredetileg 10 évvel ezelőtt azért indítottam el a blogot, hogy ne unatkozzak. Nem gondoltam volna, hogy mára egy ennyire minden erőforrásunkat felemésztő projektté válik ez. Mindannyiunk ingyen, a szabadidejében foglalkozik a cikkekkel és a listákkal. Nem ez a munkánk. Nem fizetnek minket ezért”

– írta, hozzátéve, hogy a csapattal reménykedtek abban, hogy egy nap munkájuk egy valóban fizető álláshoz juttatja majd őket. „Nem így történt. Az Oryx már nem tesz boldoggá, az ezzel való munkám pedig megakadályoz abban, hogy egy boldogabb helyre jussak el az életemben.”

Mivel a blog több szerzővel dolgozott, ezért valószínű, hogy az alapítón kívül az Oryx más munkatársai máshol fogják folytatni OSINT-elemzéseiket.

Frissítés 21:52-kor: Olvasónk jelezte, hogy az Oryx hétfő délután egy újabb posztjában arról számolt be, hogy a blogon az ukrajnai háború végéig frissülni fognak az orosz és ukrán veszteségadatok a War Spotting munkatársainak köszönhetően.

Az ukrán védelmi miniszterhelyettes, Hanna Maliar hétfőn a Telegramon azt írta, az elmúlt két hétben az ukrán csapatok nyolc települést foglaltak vissza Dél-Ukrajnában.

Maliar azt írta, a Zaporizzsjai területen Berdjanszk és Melitopol irányában zajló támadó hadműveletek során felszabadították Novodarivka, Levadne, Sztorozsheve, Makarivka, Blahodatne, Lobkove, Neskucsne és Piatykhatszkij településeket.

Hozzátette, az ukrán erők 7 kilométerre nyomultak előre az oroszok által megszállt területre a déli Tavria szektorban, és összesen 113 négyzetkilométeres területet foglaltak vissza az ellentámadás során.

A miniszterhelyettes szerint az orosz csapatok az ország keleti részén erőteljesebben állnak ellen az ukrán támadásoknak: itt több mint 5800 támadást indítottak az oroszok, és több mint 277 000 lőszert használtak el a múlt héten. Különösen Bahmut, Lyman-Kupjanszk, Avdijivka és Mariinka közelében lépnek fel aktívabban az ukrán ellentámadás ellen az orosz csapatok – írta.

(CNN)

Japán hétfőn megállapodott Ukrajnával egy olyan kapcsolattartó rendszer létrehozásáról, amellyel bekapcsolódik a háborúban károkat szenvedett területek újjáépítésébe. Vatanabe Hiromicsi japán újjáépítési miniszter és Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes szándéknyilatkozatot írt a témáról szándéknyilatkozatot írtak alá Tokióban.

Ennek értelmében Japán segítséget nyújt házak és iskolák újjáépítésében, a víz- és szennyvízszolgáltatások, valamint a közlekedési infrastruktúra helyreállításában. A lerombolt területek újjáépítéséhez Tokió azon tapasztalatai alapján látja el tanácsokkal és ismeretekkel Kijevet, amelyeket az északkeleti országrészt 2011-ben ért pusztító földrengés és az azt követő cunami utáni helyreállítás során szerzett.

Az infrastrukturális miniszteri posztot is betöltő Kubrakov részt vett a vezető ipari országok szállítási minisztereinek vasárnap véget ért háromnapos megbeszélésén. A miniszterek a találkozó után kiadott közleményükben megerősítették elkötelezettségüket a fenntartható közlekedési infrastruktúra helyreállításának támogatása mellett Ukrajnában. (MTI)

Vicces kedvében volt Jevgyenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport alapítója, amikor a Politico megkeresésére egy szarkasztikus hangüzenettel válaszolt. Ebben a zsoldoscsoport alapítója amerikai gyártmányú mesterlövészpuskák, géppuskák és gránátvetők beszerzéséhez kért segítséget a Politico újságírójától, Douglas Busvine-tól. Sőt, még Lockheed Martin F–35-ös vadászbombázókat is kért a Politicotól a Wagner számára.

„Arra kérem, hogy beszéljen a kapcsolataival, hogy megszerezhessük ezeket az ellátmányokat. És van még egy kérésem önökhöz: szóval az F-35-ösök. Ha lehetséges, ahogy korábban megbeszéltük, hogy Új-Zélandon keresztül vásároljuk fel az ellátást. Lehet, hogy Hawaiin kell majd tankolniuk, de nem igazán látok problémát” – mondta Prigozsin a felvételen.

Ezután a hírhedt orosz fegyverkeserkedőről, Viktor Butról kezdett beszélni, akit tavaly Brittney Greiner olimpiai bajnok kosárlabdázóért cserébe adtak ki az amerikaiak az oroszoknak. „Biztos vagyok benne, hogy jól ismeri Viktor Butot. Már beszéltem vele, készen áll arra, hogy minden szállítást lebonyolítson. De feltételezzük, hogy az Egyesült Államok részéről ön is részt vesz ebben a párbeszédben. Szóval, kezet rázok önnel, hatalmas köszönet a kérdésekért, és remélem, válaszol nekem. Nyilvánvalóan, az F-35-ösök szállításaival kapcsolatban privát üzenetben válaszolja” – mondta szórakozottan Prigozsin, majd búcsúzóul hozzátette: „Douglas, haver, teljesen elfelejtettem! Ha az üzlet létrejön, neked ajándékozom az Orsis puskám.”

A Politico egy olyan vizsgálat részeként kereste meg a zsoldosvezért, amely bizonyítékot talált arra, hogy az orosz Orsis T–5000-es puska gyártója egy amerikai cégtől szerzett be lőszereket.

Az ukrán erők átmenetileg leállíthatták az ellentámadásukat, hogy átértékeljék taktikájukat a jövőbeli műveletekhez – állítja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) agytröszt friss jelentése. Hozzátették: a műveleti szünetek a nagyobb offenzívák általános jellemzői, és az ilyen szünetek nem jelenti az ukrán ellentámadás végét.

A jelentésben arra is kitértek, hogy az észt védelmi erők hírszerzési központjának ezredese, Margo Grosberg június 16-án azt mondta, értékelése szerint „a következő hét napban nem fogunk ukrán offenzívát látni”. Ehhez hasonlóan a Wall Street Journal június 17-én arról számolt be, hogy az ukrán erők „az elmúlt napokban többnyire szüneteltették előrenyomulásukat”, mivel a kijevi parancsnokság felülvizsgálja a taktikát. Ezek a jelentések összhangban vannak az ISW közelmúltbeli megfigyeléseivel.

Az Egyesült Államok által áprilisban Ukrajnának átadott Patriot légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek – Oroszország állításaival ellentétben – még mindig működnek – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a vasárnap esti beszédében. „Még mindig itt vannak, működnek, mindegyik lövi az orosz rakétákat. A lehető leghatékonyabban. Egyetlen Patriotot sem semmisítettek meg!” – mondta Zelenszkij.

Úgy tűnik, ez egyfajta válasz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki a múlt heti szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon azt állította, hogy öt Patriot-rendszert semmisítettek meg Kijev közelében.

Zelenszkij a beszédében köszönetet mondott „az ég védelmezőinek”, köztük az ukrán pilótáknak is, mondván, hogy az elmúlt héten „több mint száz légicsapást mértek az ellenséges állásokra és hátországokra”, miközben közel három tucat rakétát és mintegy ötven támadó drónt semmisítettek meg.

„Oroszország el fogja veszíteni a megszállt területeket. Nincs és nem is lesz alternatívája a megszállás megszüntetésére tett lépéseinknek. Csapataink előrenyomulnak, pozícióról pozícióra, lépésről lépésre haladunk előre” – mondta az ukrán elnök.


Az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin azt közölte, hogy 32 ezer elítélt tért haza Oroszországba, miután lejárt a hat hónapos szerződésük a Wagnerrel Ukrajnában – jelentette az AP hírügynökség.

Prigozsin hozzátette, hogy a Wagnertől leszerelt elítéltek 83 bűncselekményt követtek el, miután visszatértek Oroszországba, ami szerinte „80-szor kevesebb”, mint azok száma, akik ugyanebben az időszakban szabadultak a börtönből anélkül, hogy a Wagnernél szolgáltak volna.

A háború kirobbanása után a Wagner-csoport a börtönökben toborzott zsoldosokat, akiknek kegyelmet és szabadon bocsátást ígértek, ha hat hónapig harcolnak Ukrajnában. Egy múlt havi interjúban Prigozsin azt állította, hogy 50 ezer elítéltet toborzott, akik közül körülbelül 10 ezret megöltek Bahmutban.

Oroszország megtagadta, hogy segélyszállítmányokat juttassanak el a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után elárasztott herszoni területekre – állítja az Egyesült Nemzetek Szervezete.

„Az orosz kormány mindeddig elutasította a kérésünket, hogy beléphessünk az ideiglenes katonai ellenőrzés alatt álló területekre. Az ENSZ továbbra is azon lesz, hogy a szükséges hozzáférést megszerezze. Sürgetjük az orosz hatóságokat, hogy a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiknek megfelelően járjanak el” – mondta Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora.

Korábban az ukrán és az orosz hatóságok azt közölték, hogy az árvíz halálos áldozatainak száma 52-re emelkedett. Orosz tisztviselők szerint 35 ember halt meg a Moszkva által ellenőrzött területeken, míg az ukrán belügyminisztérium adatai szerint 17-en meghaltak és 31-en eltűntek az Ukrajna ellenőrzése alatt álló területeteken. Mindkét oldalon több mint 11 ezer embert evakuáltak – jelentette a Reuters.

  • Több irányban is támadta az ukrán hadsereg az orosz megszállókat. Az ellentámadástól egyelőre nem várnak áttörést, ez jelenleg inkább arra szolgál, hogy felmérjék az orosz vonalak gyengébb pontjait.
  • Az orosz védelmi miniszter szerint harckocsihiányban szenvednek az orosz erők Ukrajnában.
  • Megsemmisítettek egy orosz lőszerraktárt az ukrán erők a megszállt Genicseszk közelében.
  • Kiderült: Magyarország is érintett lehet abban, hogy a dél-afrikai elnök csak szűk delegációval utazhatott Putyinhoz.
  • Ukrajna visszafoglalt egy falut Dél-Zaporizzsjában az oroszok szerint. Közben viszont azt is állítják, hogy több tucat ukrán páncélos megsemmisítésével vertek vissza támadásokat.
  • Felgyorsítja az EU az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok eljuttatását, hogy segítse az orosz agresszorral szembeni küzdelemben.
  • Az ukrán belügyminisztérium szerint 16-ra növekedett a kahovkai vízierőműnél történt robbantás áldozatainak száma.
  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője a Telegramon azt állította, hogy már 32 ezer egykori rab nyerte vissza szabadságát azok közül, akik vállalták a hat hónapos ukrajnai szolgálatot a magánhadsereg kötelékében.

A legfontosabb vasárnapi történéseket itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!