Több irányban is támadja az ukrán hadsereg az orosz megszállókat

2023. június 18. – 08:23

Másolás

Vágólapra másolva

Folytadik az ukrán hadsereg aktív fellépése az orosz megszállókkal szemben az Ukrajnában húzódó frontvonal több pontján írta az Unian. Az ellentámadástól egyelőre nem várnak áttörést, ez jelenleg inkább arra szolgál, hogy felmérjék az orosz vonalak gyengébb pontjait. Arról, hogy milyen védelmi rendszerrel kell szembenéznie az ukrán erőknek a megszálló orosz hadsereg által ellenőrzött területen, arról itt olvashat bővebben, itt pedig a megindult ukrán ellentámadás jelenlegi helyzetéről olvashat Rácz András elemzésében.

A frontvonal aktuális helyzete az ISW interaktív térképén is követhető

A frontvonal és az Oroszország által megszállt ukrajnai területek helyzete június 18-án – Forrás: ISW
A frontvonal és az Oroszország által megszállt ukrajnai területek helyzete június 18-án – Forrás: ISW

Ukrajna eleinte csupán arról beszélt, hogy aktív védekezésre kényszeríti az orosz erőket, de az elmúlt napokban már egyértelműen ellentámadásról beszél az orosz megszállókkal szemben. Ez azt sejteti, hogy az eddigi eredmények megfelelnek az ukrán várakozásoknak, bár ez egyelőre nem jelenti a frontvonalak érdemi elmozdulását. Az ukrán kormány szerint ehhez olyan tüzérségi fegyverekre van szükség, amelyek hatótávolsága eléri a 200 kilométert.

A fő csapásirány most Zaporizzsjától délre, Orihiv környéke, ahol a Telex márciusban járt. Ez a terület a Dnyeper feljebb lévő szakaszán van, így a Nova Kahovka-i gát orosz felrobbantásá miatt elindult áradás nem érinti.

Emellett aktív az ukrán hadsereg Donyeck és Zaporizzsja megye határán, de északabbra, Bahmutnál is, amelyet az orosz erők nagy veszteségek árán, érdemi stratégiai előnyt nem szerezve foglaltak el májusra, 10 hónapnyi ostrom után.

Azt, hogy az ukrán erők Bahmutnál aktívak, az orosz fél is elismerte.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!