Prigozsin: Már 32 ezer egykori rab nyerte vissza szabadságát, akik a Wagnernél harcoltak

2023. június 18. – 21:27

Másolás

Vágólapra másolva

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője a Telegramon azt állította, hogy már 32 ezer egykori rab nyerte vissza szabadságát azok közül, akik vállalták a hathónapos ukrajnai szolgálatot a magánhadsereg kötelékében. A Prigozsin által mondottakat általában kételkedéssel kell fogadni. A Putyin bizalmasának számító üzletember márciusban még 5 ezerre tette a szabaduló volt elítéltek számát. A kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalása után a zsoldoshadsereg vezére azt jelentette be, hogy az ottani harcokban 20 ezer embert vesztett, közülük 10 ezer volt elítélt, írta a német Tagesschau.

Prigozsin arról is beszélt, hogy a Wagnerrel kötött szerződés után szabadon engedett foglyok csak 83 bűncselekményt követtek el, ami 80-szor kevesebb, mint a hasonló időtartam alatt a Wagner-szerződés nélkül kiengedett rabok által elkövetett bűnesetek száma. Egyik állítást sem lehet független forrásból ellenőrizni.

Prigozsin megszólalására a Twitteren ezekkel a szavakkal reagált Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója:

„Nagyszerű hír Oroszország számára!

32 ezer bűnöző tért vissza Oroszországba a háborúból. Ők már gyilkoltak, raboltak, nőket erőszakoltak meg. Nem félnek fegyvert használni, és feltehetően van is saját fegyverük. Oroszország hősöknek nevezi őket.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!