Pár modern, nyugati tank már odaveszhetett Ukrajnában, ez az ellentámadás egyik legdurvább szakasza

Legfontosabb

2023. június 13. – 14:01

Pár modern, nyugati tank már odaveszhetett Ukrajnában, ez az ellentámadás egyik legdurvább szakasza
Egy képkocka az orosz védelmi minisztérium által 2023. június 10-én kiadott videóból, amelyen állítólag az ukrán fegyveres erők megsemmisült páncélozott járművei láthatók – Forrás: orosz védelmi minisztérium / Handout / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt héten elindult az ukránok hónapok óta tervezett ellentámadása az orosz hadsereg ellen. Egyelőre nagyon kevés információ van arról, hogy pontosan milyen veszteségek vannak az egyik, illetve a másik oldalon, de a legmérvadóbb katonai források szerint Ukrajna már több modern, nyugati tankot elveszíthetett, és a „tankgyilkos” amerikai lövészpáncélosainak is mintegy 15 százaléka odaveszhetett. A mértékadó nyugati elemzők szerint az ellentámadásnak ez a kezdeti fázisa lehet a legdurvább, ekkor lehetnek a legsúlyosabb ukrán veszteségek. Rácz András Oroszország-szakértő arról beszélt a Telexnek, hogy az elvesztett páncélosok kezelőinek jelentős része vélhetően túlélte a támadásokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton mondta ki először, hogy elindult az ukránok eleinte tavaszra várt, majd nyárra tolódott ellenoffenzívája. Az biztos volt, hogy az ukrán honvédőknek nem lesz könnyű dolguk, mert az oroszok – készülve a modern nyugati eszközökkel felfegyverzett ukrán hadsereg megindulására – az erőszakkal elfoglalt ukrajnai területek stratégiai fontosságú pontjain ásták be magukat.

Műholdfelvételek és más fotók tanúsága szerint az oroszok lövészárokrendszereket és tankcsapdákat ástak, bunkereket építettek, és sárkányfogaknak nevezett betongúlákat szállítottak azokra a területekre, ahol a legesélyesebbnek gondolták az ukránok megindulását. A támadókra pedig vélhetően ágyútüzet, rakétazáport és kamikaze drónokat zúdítanak. Ebben a cikkben Resperger István ezredes, egyetemi tanár segítségével megnéztük, milyen rétegekből állnak az orosz védrendszerek, és hogy ezt milyen – részben nyugati – eszközökkel próbálhatják majd áttörni az ukránok.

Német Leopardok és amerikai Bradley-k a veszteséglistán

Az egyik legtekintélyesebb katonai elemzőintézet, az amerikai Institute for the Study of War szerint ukrán áttörésről egyelőre nem lehet beszélni, de – ahogy a Telex is megírta – már jó pár falut felszabadíthattak az ukrán ellentámadók. Az elérhető információk alapján négy irányban próbálhatnak előre törni, köztük a stratégiai szempontból egyik legfontosabb vonalon, Melitopol és Mariupol irányába is, mert valószínűleg az az egyik legfőbb céljuk, hogy elfoglalják, lezárják azt a szárazföldi korridort, ami az oroszországi területeket köti össze a Krímmel.

Az elemzők többsége leginkább az Oryx katonai blogot szokta a legmegbízhatóbb forrásnak tekinteni, ha az oroszok és az ukránok eszközveszteségeiről van szó. Ők nyílt forrásokból szerzett információkkal dolgoznak (OSINT, azaz open-source intelligence), és csak akkor adminisztrálnak veszteségként egy kilőtt vagy a harcmezőn magára hagyott fegyvert (tankot, csapatszállítót, löveget), ha arról vannak hitelesnek tekinthető fotók, videók. (A mostani ukrán veszteségekről szóló hírekben az Oryxra hivatkoznak a nagy elérésű nyugati médiumok, így például a CNN is.)

Az Oryx információi szerint az elmúlt napokban megsemmisült Ukrajna egyik német gyártmányú Leopard 2A4-ese és a Leopard 2-es egy még modernebb változatából, az A6-osból is egy példány (itt vannak az Oryx által megszerzett fotók a még ép és a már lángokban álló Leopard 2A6-osról). Ebből a korszerűbb, A6-os modellből ezenkívül két további tankot hátrahagytak az ukrán kezelői a harctéren (kép az egyikről, kép a másikról). Az egyik hátrahagyott Leopardra egy orosz kamikaze drón csaphatott le:

Eddig tehát dokumentáltan négy nyugati tankot veszthettek az ukránok. Ezt érdemes összehasonlítani azzal, hogy mennyit kaptak ezekből a típusokból a nyugat partnereiktől. Az Oryx szerint Leopard 2A4-esből eddig legalább 36-ot szállítottak le Ukrajnának, de vannak, akik szerint már ennél is több lehet náluk. (Ígéretet ennél biztosan többre kaptak, csak az a kérdés, mennyi van jelenleg Ukrajnában.) Ezt azért sem lehet pontosan tudni, mert a készülő ellentámadás előtt még kevésbé kommunikálták a nyugati partnerországok, hogy melyik fegyverből mennyi van már a frontok közelében, hiszen nem akarták megkönnyíteni az oroszok dolgát. A katonai blog szerint Leopard 2A6-osból eddig 21-et kaphatott Ukrajna.

És ezek mellett már biztosan Ukrajnában van a világ egyik legvédettebb harckocsitípusának számító brit Challenger 2-es tankból 14 darab. Ezekkel kapcsolatban eddig nem jöttek olyan hírek, hogy Ukrajna elvesztett volna belőlük akár egyet is. Rácz András Oroszország-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint teljesen egyértelmű volt, hogy az ukrán ellentámadók veszteségeket fognak szenvedni: „Önmagában az, hogy egy megerősített védelmi vonal áttörésekor a támadó fél súlyos veszteségeket szenved, ebben különösebben meglepő dolog nincsen. Lehetett tudni a legelejétől kezdve, hogy ez nem lesz egy olcsó dolog, és hogy mindenképpen lesznek veszteségek, adott esetben súlyosak is.”

Ezen az Orihiv térségében készült fenti fotón a hátrahagyott Leopard 2A6-os mellett van jó pár amerikai gyártmányú Bradley lövészpáncélos is. Az Oryx adatai alapján ebből már 17-et elveszíthettek az ukránok. 109 ilyen harcjárművet kaptak az Egyesült Álamoktól, tehát az állományuk 15 százaléka odaveszhetett. A fenti fotón (aminek egy tágabb képkivágatú változata cikkünk borítóképe) jókora páncélosveszteség van, Rácz szerint az elérhető információk alapján nagyon kemény küzdelemben vesztek oda a járművek.

„Egy lengyel OSINT-elemző rakta össze, hogy ennél a nagyon ismert fényképnél – amin látni lehet a kilőtt Leopardot és 6-7 Bradley-t – az történt, hogy

ez az előrenyomuló formáció háromszor került tüzérségi támadás alá, áthaladt két aknamezőn, megtámadta őket egy orosz harci helikopter, és a végén gyalogsági páncéltörő rakétákkal is lőtték őket.

Nagyon-nagyon keményen harcoltak, és ez lett a vége. De ahogy mondtam korábban, a megerősített védelem áttörésénél mindig vannak veszteségek, ez elkerülhetetlen.”

A Bradley egy laikus számára akár tanknak is tűnhet, pedig nem az, elsősorban a gyalogság szállítására és támogatására tervezték. Hat katona védett szállítására alkalmas, viszont az erős gépágyúja mellett tankelhárító, páncéltörő rakétákat (TOW) is adott hozzájuk az Egyesült Államok, amelyekkel el tudnak pusztítani orosz tankokat (sőt, akár bunkereket) is, ezért bár nem tank, tankgyilkosnak is szokták nevezni. Rácz András szerint a legújabb amerikai csomagban szerepelnek újabb Bradley harcjárművek, ez már a veszteségek pótlására szolgál.

Az elmúlt napokban az oroszok kilőttek továbbá Leopard 2R aknamentesítő járműveket is, amikkel az aláaknázott területeket tisztították volna meg az ukránok. Valószínűleg ez is lassíthatja, nehezítheti az előrenyomulásukat. „Ezek azért súlyos veszteségek, mert Leopard 2 alapú aknamentesítő járműből Ukrajna összesen 6 darabbal rendelkezik. Tehát ezeket hamar pótolni kell, vagy hiányozni fognak. Vannak más aknamentesítő típusok is, tehát azért ez nem olyan katasztrofális veszteség, de arányaiban elég súlyos” – mondta Rácz.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a nyugati hadi kultúrában a kiképzett kezelőszemélyzet testi épsége rendkívül fontos, és ez a mostani járműveszteségeknél is látszik. „Amit nagyon fontos itt megjegyezni, hogy az eddig ismert nyugatiharcjármű-veszteségeknél a személyzet a legtöbb esetben életben maradt. Ez nagyon-nagyon fontos különbség az exszovjetharcjármű-veszteségekhez képest” – mondta Rácz András.

Bejárta a sajtót az a képsorozat, amin az egymás hegyén-hátán heverő, kilőtt Leopard és a 6-7 Bradley látszik, amelyek aknamezőre futottak és tüzérségi támadás alá is kerültek. Rácz szerint a legtöbb kilőtt, mozgásképtelenné vált járműnél az látszik, hogy a páncéltest ép, nem robbant fel sem a szállított lőszer, sem az üzemanyag, nyitva vannak a búvónyílások, a személyzet tehát ki tudott mászni, és nem hevernek a roncsok körül hullák. Összefoglalva: a nyugati technika teszi a dolgát, és életben tartja a kezelőit – mondta az elemző a Telexnek.

A járműveszteséget lehet pótolni, de a kiképzett katona elvesztése mindig sokkal nagyobb veszteség.

„Ilyen értelemben a nyugati technika eddigi bevetése szerintem annak ellenére is sikeres, hogy ugyan vesztek oda járművek, de a kezelők legnagyobb része túl tudta élni – ez borzasztó fontos” – jegyezte meg Rácz András.

Az Orihiv közelében elhagyott páncélosoknál készült felkavaró videó (18+) alapján viszont néhányan életüket veszthették az ütközetben, mert holttestek vannak az ártalmatlanított páncélosok körül, de valóban úgy tűnik, hogy a kezelőszemélyzet tagjai közül jó páran elmenekülhettek a helyszínről.

Nagyon sok a kérdőjel

Általánosságban is hangsúlyozni kell, hogy az orosz–ukrán háború katonai folyamataival kapcsolatban nagyon sok a bizonytalanság, hiszen a felek nem szívesen közlik a veszteségeiket. És azt is érdemes fenntartásokkal kezelni, amikor azt közlik, mekkora károkat okoztak az ellenségnek.

Ráadásul a hátrahagyott páncélosok közül néhánynál azt sem lehet biztosan tudni, hogy az ellenség kezére kerültek-e, vagy esetleg kimentik őket, hogy aztán a frontvonalak mögé szállítsák őket szervizelésre. Elképzelhető, hogy a lánctalpak és esetleg egy-két érzékelő cseréje után újra használhatóak lesznek.

Az egyik hátrahagyott Leopard 2A6 esetében például a videófelvételeken látszik, hogy egy orosz kamikaze drón becsapódása után azonnal működésbe lép a harckocsi automata tűzoltó berendezése.

A Twitteren és más közösségi felületeken keringenek videók ukrán harckocsikba csapódó orosz kamikaze drónokról, de bizonytalan, hogy az ilyen eszközök becsapódása után tönkremennek-e az ukrán nehézpáncélosok, vagy a detonáció után tovább lehet használni azokat.

Most vannak nagy veszteségek, mert most kell feltörni a beásva várakozó oroszok vonalait

Egyébként a mérvadó elemzők számára nem okozott meglepetést, hogy az ukrán ellentámadás legelső fázisában komoly ukrán veszteségek is lehetnek. Az Institute for the Study of War agytröszt néhány nappal ezelőtti jelentésében arról lehetett olvasni, hogy

a kezdeti ellentámadások lehetnek a legnehezebbek és leglassabbak, mivel ezek során az előkészített orosz védelmi állásokba kell behatolniuk az ukránoknak, emiatt aztán kezdeti kudarcok is várhatóak ukrán oldalon. „Ebben a szakaszban lehetnek a legnagyobb ukrán veszteségek is” – írták. Kiemelik, hogy a gépesített offenzívák behatolási szakaszai a legveszélyesebbek és legköltségesebbek, ennek a fázisnak a sikere vagy kudarca egy ideig nem lesz nyilvánvaló.

Az ukránok a nyugati eszközökkel képesek lettek a modern manőverező hadviselésre, amivel szisztematikusan neki tudnak kezdeni az orosz állások felszámolásának. De azt is hozzá kell tenni, hogy az ilyen, fegyvernemeket kombináló támadó műveletek akkor tudnak igazán hatékonyak lenni, ha a szárazföldi támadóékek számára van megfelelő légi támogatás és csapatlégvédelem is, viszont Ukrajnának egyelőre csak szovjet időkből származó vadászrepülőgépei vannak, azok is csak korlátozott számban, korlátozott képességekkel. Ezért is volt nagy eredmény az ukránok számára, hogy úgy tűnik, csak idő kérdése, és kapni fognak F–16-os vadászgépeket is a nyugati partnereiktől.

Viszont az ukrán manőverező támadóékekkel az oroszok nem tudják könnyen felvenni a versenyt, hiszen a háború tavalyi eszkalációját követő 16 hónap alatt dokumentáltan elveszítették a tavaly februárban még több mint 3000 darabos tankállományuk 60 százalékát, tehát alapvetően statikus védelemre rendezkedhettek be. Persze tüzérséggel és a légierejükkel, kiváltképpen a fenti videókban is látható kamikaze drónokkal komoly veszélyt jelenthetnek az ukránokra.

Arról pedig egyelőre még kevesebb információ van, hogy a mostani ukrán ellenoffenzíva alatt mekkora veszteségei keletkezhettek az oroszoknak. „Egyelőre harcjármű-veszteségekről kevesebb információ van. Az ukránok nagyon fegyelmezetten kommunikálnak, alig jön ki ukrán vizuális megerősítés. Tehát itt az látszik, hogy ami dokumentált orosz veszteség a frontvonalban, azok alapvetően könnyű páncélozott járművek, tüzérségi eszközök és rengeteg ember. Van egy kommunikációs aszimmetria, azaz az oroszok rengeteg mindent tolnak ki információként, míg az ukránok kevesebbet. Itt most egy nagyon aszimmetrikus képet látunk” – mondta Rácz András.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!