ISW: Az ukrán ellentámadás különböző intenzitású műveletekből fog állni több héten keresztül

2023. június 8. – 19:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) agytröszt legfrisebb jelentése szerint az Ukrajnában zajló tevékenységek arra utalnak, hogy az ukrán ellentámadó műveletek a hadszíntér egész területén folyamatban vannak. Kiemelik, hogy ukrán tisztviselők már régóta jelezték, hogy nem lesz bejelentés arról, hogy pontosan mikor kezdődik a régóta várt ellentámadásuk, ami valószínűleg nem egyetlen nagyszabású hadműveletként fog kibontakozni.

Az ellentámadás valószínűleg több helyszínen, számos különböző méretű és intenzitású műveletből fog állni több héten keresztül.

Az ISW elemzése szerint a kezdeti ellentámadások lehetnek a legnehezebbek és leglassabbak, mivel ezek során az előkészített orosz védelmi állásokba kell behatolniuk az ukránoknak, emiatt aztán kezdeti kudarcok is várhatóak ukrán oldalon. „Ebben a szakaszban lehetnek a legnagyobb ukrán veszteségek is” – írják.

Kiemelik, hogy a gépesített offenzívák behatolási szakaszai a legveszélyesebbek és legköltségesebbek, ennek a fázisnak a sikere vagy kudarca egy ideig nem lesz nyilvánvaló. Az ISW várakozása szerint az ukrán erők továbbra is megpróbálják meglepni az oroszokat azzal kapcsolatban, hogy hol lesz a fő támadási irány.

Az elemzésben kitérnek arra is, hogy ukrán tisztviselők szerdán bejelentették, hogy az ukrán csapatok offenzívába léptek Bahmutnál. Egyes beszámolók szerint az ukrán csapatok 200-1000 méter mélyen előrenyomultak a bahmuti terület meg nem határozott szektoraiban. Eközben orosz források a város peremrészein végrehajtott ukrán támadások miatt aggódnak.

A jelentés szerint Bahmuttól északra, a Harkiv és Luhanszk megye határán húzódó frontvonal korlátozott szektoraiban az orosz erők támadnak, az ukrán erők pedig ellentámadnak. Orosz források korlátozott sikerekről számoltak be az elmúlt napokban Kupjanszk északkeleti területein.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!