Amerikai tisztviselők: Kemény ellenállással szembesültek az ukránok Bahmutnál

2023. június 8. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN-nek nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselők szerint az ukrán csapatok a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek, amikor megpróbálták áttörni az oroszok által megszállt területek frontvonalait. Egyikük szerint „jelentős” veszteségeket szenvedtek az ukránok mind katonai erőben, mind nehéz felszerelésekben – állítása szerint egy MRAP amerikai páncélozott személyszállító is odalett.

Bár Bahmut környékén az ukránoknak sikerülhetett átgázolnia néhány orosz csapaton, azonban beljebb érve „kemény ellenállással” találkoztak, az oroszok ugyanis páncéltörő rakétákat, gránátokat és aknavetőket is bevetettek a több réteg mélyen húzódó védelmi vonalakból.

Szergej Sojgu védelmi miniszter is arról beszélt a napokban, hogy „meghiúsult” a Bahmut környéki ukrán offenzíva. Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes viszont nemrég úgy nyilatkozott, hogy az ukrán keleti offenzíva sikeresnek mondható: „Nem csak Bahmutról van szó. Több irányban zajlik offenzíva, és minden méternek örülünk. A mai egy sikeres nap az erőink számára.”

Tűzerő bevetésen Bahmut környékén az ukrán oldalon 2023. április 13-án – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Tűzerő bevetésen Bahmut környékén az ukrán oldalon 2023. április 13-án – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint a veszteségek érdemben nem befolyásolják az ukrán ellentámadás menetét, ugyanis a nyugati partnerek is arra számítanak, hogy hosszú ideig eltarthat az offenzíva.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!