Megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek vezetésére

2023. május 23. – 08:04

frissítve

Megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek vezetésére
Egy, az orosz ágyúzásban megsérült múzeum előtt kiállított tacsanka, azaz gépágyúval felszerelt lovas kocsi Zaporizzsjában – Fotó: Dmytro Smoliyenko / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfőn harcok törtek ki az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban, kedden a helyi kormányzó azt kérte a lakóktól, hogy egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba, mert zajlik a „terrorelhárítás”.
  • Oroszország a hétfői belgorodi támadások után terrorizmus miatt indított nyomozást.
  • A Kreml napközben azt állította, hogy az általuk ukrán fegyveresnek nevezett támadók még mindig aktívak voltak Belgorod régióban. Nem sokkal később az orosz védelmi minisztérium már azt közölte, hogy kiszorították a fegyveres támadókat.
  • Zelenszkij a frontvonalon látogatott meg katonákat, miközben az ukránok azt állítják, hogy továbbra is ellenőrzésük alatt tartanak egy bahmuti területet.
  • Lengyelországban már megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek vezetésére.

A frontvonalnál járt Babják Zoltán, Beregszász polgármestere – derült ki a politikus Facebook-bejegyzéséből.

Babják a 128. különálló hegyi rohamdandárt látogatta meg, és átadott nekik egy terepjárót is.

„Az átadott humanitárius segély között helyet kaptak technikai felszerelések a műszaki igények kielégítésére, s természetesen házi fűszerek is, melyek különlegesnek számítanak a terepkonyhán készülő ételekhez”

– írta Babják.

A polgármester emellett találkozott a kárpátaljai 73. területvédelmi zászlóalj katonáival is, akik között sok a beregszászi járási és beregszászi lakos, köztük magyarok is szolgálnak – írja. A polgármester végezetül köszönetét fejezte ki a katonáknak a munkájukért.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja azzal ér véget, hogy Oroszország veszít, Ukrajna pedig az Európai Unió teljes jogú tagja lesz – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alapításának 160. évfordulójára rendezett ünnepségen Scholz azt mondta, hogy Oroszország „nem nyerheti meg, és nem is fogja megnyerni ezt a háborút”, Németország pedig továbbra is teljes erővel támogatja Ukrajnát „a szabadság és az önrendelkezés védelmében európai nemzetként folytatott küzdelmében”.

Scholz szerint az európai történelemnek az orosz elnök, Vlagyimir Putyin „imperialista őrülete által kibontakozott keserű fejezete” azzal ér majd véget, hogy a szabad Ukrajna teljes jogú tagként fog csatlakozni az Európai Unióhoz.

(MTI)

„Örülök, hogy több országban, például Lengyelországban, végre megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F–16-os vadászgépek vezetésére, ez a folyamat időt vesz igénybe, de minél hamarabb kezdődik annál jobb, mert ez megnyitja majd az utat ahhoz, hogy az ukrán erők megkapják a védelmükhöz szükséges vadászgépeket” – nyilatkozta Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden az EU-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozása előtt.

Egy F–16-os vadászrepülőgép a NATO légvédelmi gyakorlatán a közép-lengyelországi Łask légibázis közelében 2022. október 12-én – Fotó: Radoslaw Jozwiak / AFP
Egy F–16-os vadászrepülőgép a NATO légvédelmi gyakorlatán a közép-lengyelországi Łask légibázis közelében 2022. október 12-én – Fotó: Radoslaw Jozwiak / AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén üdvözölte, hogy Washington szabad utat adott az ukrán pilóták kiképzésének. „Fontos lépés történt, amely részben lehetővé teszi számunkra, hogy majd vadászgépeket szállítsunk Ukrajnának” – mondta. Kiemelte, hogy a pilótaképzés nem jelenti azt, hogy a NATO a konfliktus részesévé válik, csak annyit, hogy a szövetséges államok támogatják Ukrajna önvédelemhez való jogát az orosz agressziós háborúval szemben.

Stoltenberg szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy stratégiai hibát követett el Ukrajna megtámadásával, mert alábecsülte az ukrán ellenállást és a NATO-szövetségesek szolidaritását és támogatását, amelynek köszönhetően az ukrán erők már több területet is visszafoglaltak.

(MTI)

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök arról beszélt a RIA orosz állami hírügynökségnek, hogy minél pusztítóbb fegyvereket kap Ukrajna nyugati támogatóitól, annál nagyobb egy „nukleáris apokalipszis” kockázata.

Medvegyev – aki jelenleg az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese – szerint hazugság, hogy Kijev nem vett részt az orosz határ menti Belgorod régióban történt fegyveres támadásokban. Szerinte az „ukrán szabotőröket” nem foglyul kell ejteni, hanem „úgy kell megölni őket, mint a patkányokat”.

Az Oroszországon belül támadó fegyveres csoportok a határon túlra, Ukrajnába szorultak – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A támadások miatt – amiket az Ukrajnát a háborúban támogató orosz csoportok vállaltak magukra – Belgorod térségében több települést is evakuálni kellett. Az oroszok azt írják, hogy több mint 70 támadót öltek meg – ezt azonban más forrás egyelőre nem erősítette meg. Az oroszok közleménye szerint több civil megsebesült, egy 1941-ben született nő pedig menekülés közben vesztette életét.

Az orosz–ukrán határ orosz oldalán történt támadást egy Putyin-ellenes milícia tagjai vállalták magukra. Oroszország viszont Kijevet okolja a támadásokért, hiába cáfolták korábban, hogy közük lenne hozzá.

(Sky News)

Az „ukrán fegyveresek” még mindig aktívak az orosz határ menti Belgorod régióban, állítja a Kreml. Ezt egy nappal azután közölték, hogy a helyi hatóságok „terrorellenes műveletbe” kezdtek a régióban, mivel harcok törtek ki több oroszországi településen. is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt, hogy Oroszország azért indította katonai hadjáratát Ukrajában, hogy megakadályozza az ilyen „betöréseket.” A Reuters jelentése szerint Peszkov azt is megemlítette, hogy nagyobb erőfeszítésre van szükség orosz részről az ilyen incidensek megelőzése érdekében.

Az érintett, állítólag orosz nemzetiségű csoport, Kreml-ellenes milíciaként azonosította magát. Erre vonatkozó kérdésre Peszkov azt mondta, hogy Ukrajnán belül sok orosz származású ember van, ezért a támadókat továbbra is „ukrán fegyvereseként” azonosítják.

Vjacseszlav Gladkov régió kormányzója közölte, hogy a térség kilenc településéről telepítették ki a lakosokat a támadás miatt.

Reggeli és kora délutáni üzenetében is azt kérte a kitelepített lakóktól, hogy egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba, mivel zajlik a „terrorelhárítás”. Oroszország napközben közölte, hogy terrorizmus vádjával indítanak nyomozást a támadás miatt.

(Guardian)

Oroszország nyomozóbizottsága büntetőeljárást indított a rendfenntartó erők életének veszélyeztetése, gyilkossági kísérlet, illetve fegyverek és robbanóanyagok illegális forgalmazása miatt a hétfőn Belgorod régióban történt támadás után – közölték a hatóságok.

Azt írják, hogy a május 22-én az ukrán fegyveres alakulat emberei megtámadták a belgorodi régió Grajvoron körzetét. Állításuk szerint lakó- és közigazgatási épületeket, polgári infrastrukturális létesítményeket aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel támadtak. Ezen „bűncselekmények” miatt több civil is megsérült – tették hozzá.

Hétfőn harcok törtek ki az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban. Az orosz–ukrán határ orosz oldalán fekvő Grajvoronba állítólag egy Putyin-ellenes milícia tagjai törtek be, akik magukra is vállalták a támadást. Az ukránok tagadták, hogy közük lett volna a támadáshoz. Kedd reggel Belgorod kormányzója még arra kérte a kitelepített lakókat, hogy egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba.

(Independent)

Volodimir Zelenszkij kedden fronton harcoló csapatokat látogatott meg, hogy gratuláljon nekik az ukrán tengerészgyalogosok napja alkalmából – számolt be az ukrán elnök Telegram-oldalán.

Zelenszkij olyan fényképeket osztott meg, amelyeken kitüntetéseket ad át, illetve csoportképet is készített a tengerészgyalogosokkal. „Védelmezőink. Frontvonal. Ma azért vagyok itt, hogy gratuláljak harcosainknak az ukrán tengerészgyalogosok napján” – írta Zelenszkij. Az urkán elnök később közzétett egy videót is, amiből kiderült, hogy a helyszín a Donyeck régióban található Vuhledar-Maryinka védelmi vonal volt.

Fotó: Volodomir Zelenszkij / Telegram
Fotó: Volodomir Zelenszkij / Telegram

Ukrajna továbbra is ellenőrzése alatt tart egy területet Bahmut városának délnyugati részén – közölte az ukrán védelmi miniszterhelyettes.

„A kijevi erőknek sikerült némi előrehaladást elérniük Bahmut északi és déli oldalán” – írta Hanna Maljar a Telegramon. Állítása szerint a városon belüli harcok csillapodtak, de az oroszok folytatták az ellenőrzésük alatt álló területek megtisztítását.

Moszkva a napokban az állította, hogy az orosz erők több mint kilenc hónapnyi harc után teljes egészében elfoglalták a várost, de Ukrajna ezt cáfolta. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője katonai felszerelésben, kezében egy orosz zászlóval, egy Wagner-zászló előtt állva jelentette ki, hogy bevették Bahmutot. Az ukrán hadsereg hétfői jelentésében arról tájékoztattak, hogy a harcok folytatódnak a városban.

Légi felvételen a harcok alatt gyakorlatilag teljesen elpusztított Bahmut – Fotó: Libkos / MTI / AP
Légi felvételen a harcok alatt gyakorlatilag teljesen elpusztított Bahmut – Fotó: Libkos / MTI / AP

Oroszország hétfőn húsz rakétacsapást hajtott végre Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Harkiv régiókban cirkálórakétákkal, ballisztikus rakétákkal és SZ–300-as légvédelmi rakétákkal – derül ki az ukrán vezérkar jelentéséből.

Drónokkal 48 alkalommal, egyéb rakétarendszerekkel pedig kilencven alkalommal támadtak katonai és polgári célpontokra – folytatják a felsorolást. Azt egyelőre nem tudni, hogy hány civil sérültje van a támadásoknak, de az ukránok azt állítják, hogy óvodákban és egyéb polgári létesítményekben is károk keletkeztek.

A beszámoló szerint az orosz hadsereggel harminc harci összecsapásra került sor, Bahmut, Avgyijivka és Marinka környékén is voltak harcok. Az ukrán légvédelem négy rakétát, egy Mi–24-es helikoptert, 25 harci és kilenc felderítő drónt lőtt le.

Az orosz külügyminisztérium szerint a G7-országok vezetői által alkalmazott „nukleáris retorikának” egyetlen célja, hogy „pszichológiai, katonai és politikai nyomást” gyakoroljanak Oroszországra és Kínára.

A G7-országok múlt heti csúcstalálkozóján kiadtak egy nukleáris leszerelésről szóló nyilatkozatot, amiben felszólították Oroszországot és Kínát, hogy hasonlóan az Egyesült Államokhoz, Franciaországhoz és az Egyesült Királysághoz, átláthatóbban kezeljék nukleáris arzenáljukat. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes erre reagálva azt mondta:

„Az embernek az a benyomása, hogy a nyugati retorikának a nukleáris arzenáljuk méretével kapcsolatban egyetlen céljuk van: pszichológiai, katonai és politikai nyomást gyakorolni Oroszországra és Kínára.”

Hozzátette, hogy ennek hátterében egyértelműen az országaik becsmérlésének „kóros vágya” húzódik.

(Sky News)

Május 19. és 22. között az orosz biztonsági erők legalább három helyszínen csaphattak össze az oroszországi Belgorod régióban – írja napi jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Hozzáteszik, hogy az oroszok által szabotázsakciónak minősített támadás mögött egyelőre nem tudni, hogy pontosan ki állhat, bár „rendszerellenes csoportok” vállalták a felelősséget. A legsúlyosabb támadás Grajvoron város közelében történt, itt dróntámadások és közvetlen harcok is voltak – írják.

Kiemelték, hogy Oroszországnak egyre komolyabb, több területet érintő biztonsági fenyegetéssel kell szembenéznie a határ menti régióiban. „Harci repülőgépek elvesztése, vasúti vonalakon elkövetett robbantásos támadások és újabban partizánakciók is.” A britek szerint Oroszország arra fogja használni ezeket az támadásokat, hogy alátámassza a hivatalos narratíváját, miszerint Oroszország a háború áldozata.

Ahogy hétfőn beszámoltunk róla, harcok törtek ki az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban. Az orosz–ukrán határ orosz oldalán fekvő Grajvoronba állítólag egy Putyin-ellenes milícia tagjai törtek be, akik magukra is vállalták a támadást. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is arról írt a Twitteren, hogy érdeklődéssel figyelik a belgorodi eseményeket, de semmi közük hozzá.

A helyi hatóságok hétfőn, késő este „terrorellenes akciót” hirdettek a régióban, illetve megerősítették, hogy harcok folynak a határon. A régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon azt írta, hogy azokon a településeken, ahova az „ellenség behatolt”, két civil sérült van, polgári áldozatról egyelőre nem tudnak.

„Ne térjenek vissza otthonaikba, az önkormányzati vezetők mindenkit értesíteni fognak, amint ez biztonságos lesz”

– írta kedd reggel. Hozzátette, hogy várják a hétfőn bejelentett „terrorelhárító akció” végét. A Putyin-ellenes csoport azt állította, hogy az egyik Belgorod régióban található települést sikerült elfoglalniuk, azonban ezt rajtuk kívül senki nem erősítette meg.

(CNN, Guardian)

  • Az Ukrán Fegyveres Erők jelentése szerint a harcok folytatódtak a kelet-ukrajnai Bahmut városában.
  • Vlagyimir Rogov, az oroszok által kinevezett tisztségviselő azt mondta, hogy a zaporizzsjai erőművet teljesen lekapcsolták a külső áramellátásról. Hétfő délre helyreállították az erőmű áramellátását.
  • A brit hírszerzés jelentése szerint Oroszország egy új támadó repülőcsoport létrehozására készül.
  • Egy oroszbarát párt tüntetésén vörös festékkel dobálták meg az Európa Házat Bulgária fővárosában, Szófiában.
  • Legalább nyolc ember megsérült az éjszakai dróntámadásokban Dnyipropetrovszk régióban, egy dnyiprói tűzoltóállomást is találat ért.
  • Feldühítette a brazil elnököt, Lulát, hogy nem találkozott vele Zelenszkij a G7-csúcson.
  • Felmondta hosszú távú gázszerződését Finnország a Gazprommal.
  • Harcok törhettek ki egy Ukrajnával határos oroszországi régióban. Ezeket egy orosz milícia vállalta magára.

Jó reggelt! Ha a háború hétfői híreire kíváncsi, itt megtalálja őket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!