Feldühítette a brazil elnököt, hogy nem találkozott vele Zelenszkij a G7-csúcson

2023. május 22. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Bár előzetesen arról volt szó, hogy a G7-ek csúcstalálkozóján a világ legfejlettebb országainak vezetői mellett déli országok állam- és kormányfőivel is találkozik majd Volodimir Zelenszkij, végül nem így történt az AFP beszámolója szerint.

Ezen fel is dúlta magát Brazília elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva, aki szerint az ukrán elnök nem is igazán akar békét kötni Oroszországgal. Lula szerint vasárnap délutánra beszéltek meg egy találkozót, de az ukrán elnök nem jelent meg időben.

„Nem csalódott vagyok, hanem dühös, mert találkozni akartam vele, és megbeszélni az ügyet. De Zelenszkij felnőtt ember, és tudja, mit miért csinál”

– mondta hazaútja előtt Lula, hozzátéve, hogy szerinte most nincs is értelme találkozni az ukrán elnökkel, mert sem ő, sem Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar békét. „Egyelőre mind a ketten meg vannak győződve arról, hogy megnyerik a háborút.”

A baloldali Lula korábban elítélte, hogy Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását – de áprilisi kínai látogatásán arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene bátorítania a háborút. Szerinte béketárgyalásokra lenne szükség, a közvetítésben pedig Brazília is részt venne.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!