Komoly segítséget jelenthetnek Oroszország számára a sok évtizedes tankok is

2023. május 22. – 20:01

Másolás

Vágólapra másolva

Bár egyre öregebb és öregebb tankokat állít újra hadrendbe Oroszország az Ukrajna ellen vívott háborújában, egy, az Insider által szemlézett jelentés szerint így is jelentős erőt képviselnek a harcokban. Igaz, nem a frontvonalon – a háttértámogatásban viszont annál inkább, főleg a tüzérség terén.

A jelentés szerint három fő funkciót töltenek be a sok évtizedes páncélosok:

  • támogatják a tüzérséget,
  • a nagy hatótávolságú tüzérség
  • valamint a gyors támadásokat is.

„Bár sokan gúnyolódtak az interneten a régebbi harckocsik, például a T-62-es és T-55-ös hadrendbe állításán, ezeket a járműveket nagyrészt a BMP-k (úszóképes gyalogsági harcjárművek) és gyalogsági harcjárművek mellett használják tűztámogatásra” – írja jelentésében a brit Royal United Services Insitute (RUSI).

De gyakran vetik be az oroszok a régebbi páncélosokat éjszakai rajtaütések során is – például amikor az ukránok felváltják a csapataikat. „Gyorsan megközelítik a célszektort, rövid időn belül leadják a lehető legtöbb lövést, majd visszavonulnak” – írja a jelentés.

Hozzáteszik, hogy a régebbi típusú tankok „komoly harctéri fenyegetést jelentenek” olyan helyeken, ahol ritkák az irányított páncéltörő fegyverek. Az oroszok módosításokat és új taktikákat is eszközöltek arra, hogy minél hatékonyabbak legyenek a bevetések: hőálló anyagokat használnak a páncélos járművekben, és főleg hajnalban, valamint szürkületkor vetik be a tankokat – amikor a hőmérsékletük a legközelebb áll a környezet hőmérsékletéhez.

A RUSI szerint ezekkel a taktikákkal is azt mutatja magáról az orosz hadsereg, hogy a tankok bevetése terén képesek hatékonyan alkalmazkodni a körülményekhez.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!