Harcok törhettek ki egy Ukrajnával határos oroszországi régióban

2023. május 22. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz és ukrán források is azt állítják, hogy harcok törtek ki az Ukrajnával határos orosz Belgorod régióban. Erről először a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov írt Telegramon, hozzátéve, hogy az orosz hadsereg és a biztonsági erők már intézkednek a harcok ügyében.

Gladkov azt állítja, „az ukrán fegyveres erők egy szabotázs- és felderítő csoportja” hatolt be az orosz-ukrán határ orosz oldalán fekvő Grajvoronba. Később az orosz elnöki hivatal is arról adott ki közleményt, hogy „ukrán szabotőrök” lépték át a határt, amiről viszont már tájékoztatták Vlagyimir Putyint is.

„A belgorodi területen elkövetett ukrán szabotázs célja, hogy elterelje a figyelmet a Bahmut irányában kialakult helyzetről” – idézi Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szavait a Guardian.

A Reuters viszont arról ír ukrán források alapján, hogy az ukrán katonai hírszerzés szerint orosz állampolgárok lehetnek felelősek a belgorodi fegyveres akcióért. Andrij Juszov, a hírszerzés szóvivője megnevezett két paramilitáris csoportot is, amelyek kirobbanthatták a harcokat: az Oroszország Szabadsága Légió és az Orosz Önkéntes Hadtest is olyan oroszokból szerveződött, akik Ukrajna oldalán kezdtek el harcolni a háborúban.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is arról írt Twitterén, hogy érdeklődéssel figyelik a belgorodi eseményeket, de semmi közük hozzá. „Mint tudják, tankokat bármelyik orosz katonai boltban lehet kapni, a földalatti gerillacsoportok pedig orosz állampolgárokból állnak” – írta Podoljak.

Fontos azonban hozzátenni, hogy sem az orosz, sem az ukrán fél állításait nem erősítette meg egyetlen nyugati hírügynökség sem. A közösségi médiában pedig terjednek ugyan felvételek, melyek állítólag a régióban zajló harcokat mutatják, azonban ezek hitelességét sem bizonyították külső szereplők.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!