Lekapcsolták a külső áramellátásról a zaporizzsjai atomerőművet

2023. május 22. – 07:53

Másolás

Vágólapra másolva

A zaporizzsjai atomerőművet készenléti és vészhelyzeti áramellátó generátorokra kapcsolták – közölte hétfőn az oroszok által beiktatott helyi tisztségviselő. Vlagyimir Rogov azt mondta, hogy az erőművet „teljesen” lekapcsolták a külső áramellátásról, miután állításuk szerint Ukrajna lekapcsolt egy távvezetéket.

Ukrajnából nem érkezett azonnali kommentár, de Anatolij Kurtev, a zaporizzsjai városi tanács ukrán titkára azt mondta, hogy hétfő kora reggel óta folynak a munkálatok a város áramellátásának helyreállításán. Kurtev azt írta a Telegram-csatornáján, hogy „az áram részben eltűnt Zaporizzsjában az egyik energetikai létesítményben kialakult vészhelyzet miatt”.

Az Enerhoatom, az ukrán állami tulajdonú energiatermelő vállalat is megerősítette, hogy áramkimaradás történt az erőműben. „Az orosz megszállás kezdete óta ez már a hetedik áramszünet” – közölte az Enerhoatom a Reuters hírügynökséggel. Jurij Malasko, a Zaporizzsjai terület ukrán kormányzója azt mondta, hogy Zaporizzsja városában, az egyik létesítményben tűz ütött ki, ami az energiarendszer túlterhelése miatt következett be.

A hatreaktoros zaporizzsjai erőmű Európa legnagyobb atomerőműve. Az invázió kezdete óta orosz ellenőrzés alatt áll, de többnyire ukrán munkaerő üzemelteti. Az atomerőmű környékén folyamatosak a konfliktusok, az ENSZ nukleáris felügyelőbizottsága pedig rendszeresen ellenőrzi, hogy az atomerőmű biztonságosan tud-e működni.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!