Közös kihívásokról beszélt az amerikai külügyminiszter, miután tárgyalt a kínai elnökkel

2023. június 19. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

Stabilizálni kell a kapcsolatokat az Amerikai Egyesült Államok és Kína között – erről beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingben, miután találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A CNN arról ír, hogy Blinken szerint ugyan a két vezetőnek sikerült „előrehaladnia” az ügyben, de mindkettejük szerint még időre van szükség az amerikai-kínai együttműködés helyreállításához

„Szeretném hangsúlyozni, hogy semmit sem fogunk tudni megoldani egy látogatással, egy utazással, egy beszélgetéssel. Ez egy folyamat”

– mondta Blinken pekingi sajtótájékoztatóján. Öt év után ő az első amerikai külügyminiszter Pekingben, a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott „fontos beszélgetése” mellett pedig „őszinte, tartalmas és konstruktív” tárgyalása volt a kínai külügy vezetőivel is.

Blinken azért utazott a hétvégén a kínai fővárosba, hogy enyhítse a feszültséget a két nagyhatalom között. Joe Biden amerikai elnök kormánya ugyanis Kínát nevezte meg az Egyesült Államok előtt álló „legjelentősebb geopolitikai kihívásként”, a feszültség miatt pedig az is bizonytalan volt a találkozó előtt, hogy Hszi elnök egyáltalán leül-e tárgyalni a külügyminiszterrel.

Ez végül létrejött, a félórás találkozó után pedig Blinken arról beszélt, „világossá tették” álláspontjaikat és szándékaikat a nézeteltéréseikkel kapcsolatban, de „felfedeztek olyan területeket is”, ahol közösen tudnak dolgozni az érdekeiken, összehangolva a közös kihívásokkal.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Hszi Csin-ping kínai elnök – Fotó: Leah Millis / Reuters
Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Hszi Csin-ping kínai elnök – Fotó: Leah Millis / Reuters

A tárgyaláson szóba került Tajvan, a Dél-kínai-tenger és Észak-Korea ügye is, de az ukrajnai háborúról is egyeztettek egymással. Blinken azt mondta, Kína biztosította őket arról, hogy továbbra sem fognak halálos fegyvereket küldeni Oroszországnak, de megkérte a kínai kormányt, hogy legyenek nagyon körültekintőek, ha felmerülne a gyanúja annak, hogy kínai cégek Oroszországnak adnának el hadiipari technológiákat – írja az MTI.

„A világnak szüksége van egy összességében stabil kínai-amerikai kapcsolatra, hiszen az emberiség jövőjére és sorsára is hatással van, hogy Kína és az Egyesült Államok jól kijön-e egymással”

– mondta Hszi Blinkennek a találkozóról szóló kínai jelentések szerint. „Kína tiszteletben tartja az Egyesült Államok érdekeit, és nem fogja kihívni ellenfélként az Egyesült Államokat. Hasonlóképpen az Egyesült Államoknak is tiszteletben kell tartania Kínát, és nem szabad megsértenie Kína törvényes jogait és érdekeit.”

Hszi Csin-Ping kínai elnök tavaly ősszel szilárdította meg vezetői szerepét újabb öt évre – ennek jelentőségéről ebben az elemzésünkben olvashat bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!