Prigozsin: Már 32 ezer egykori rab nyerte vissza szabadságát, akik a Wagnernél harcoltak

2023. június 18. – 08:24

frissítve

Prigozsin: Már 32 ezer egykori rab nyerte vissza szabadságát, akik a Wagnernél harcoltak
Egy helyi líceum végzősei táncolnak az orosz rakétacsapás által lerombolt helyi Kultúrpalota előtt Derhacsi városában, Harkiv régióban , 2023. június 17-én – Sofiia Gatilova / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Több irányban is támadja az ukrán hadsereg az orosz megszállókat: Dél-Zaporizzsjában visszafoglaltak egy falut is az ukránok;
  • Az orosz védelmi miniszter szerint harckocsihiányban szenvednek az oroszok Ukrajnában;
  • Magyarországnak is szerepe lehetett abban, hogy nem tudott elutazni a dél-afrikai elnök biztonsági szolgálatának és delegációjának nagy része Vlagyimir Putyinhoz Szentpétervárra

A brit Védelmi Minisztérium jelentése szerint mind az oroszok, mind az ukránok komoly veszteségeket szenvedtek el az elmúlt napokban. Az oroszok veszteségei valószínűleg utoljára Bahmut ostrománál voltak ilyen magasak.

A brit hírszerzés szerint a leghevesebb harcok a délkeleti Zaporizzsja tartományban, Bahmut környékén, valamint nyugatabbra Ukrajna keleti részén, Donyeck tartományban zajlottak.

Nyugati elemzők arra figyelmeztettek korábban, hogy a nyugati országok által biztosított fegyverek segítségével zajló ukrán ellentámadás sokáig tarthat majd.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője a Telegramon azt állította, hogy már 32 ezer egykori rab nyerte vissza szabadságát azok közül, akik vállalták a hathónapos ukrajnai szolgálatot a magánhadsereg kötelékében. A Prigozsin által mondottakat általában kételkedéssel kell fogadni. A Putyin bizalmasának számító üzletember márciusban még 5 ezerre tette a szabaduló volt elítéltek számát. A kelet-ukrajnai Bahmut elfoglalása után a zsoldoshadsereg vezére azt jelentette be, hogy az ottani harcokban 20 ezer embert vesztett, közülük 10 ezer volt elítélt, írta a német Tagesschau.

Prigozsin arról is beszélt, hogy a Wagnerrel kötött szerződés után szabadon engedett foglyok csak 83 bűncselekményt követtek el, ami 80-szor kevesebb, mint a hasonló időtartam alatt a Wagner-szerződés nélkül kiengedett rabok által elkövetett bűnesetek száma. Egyik állítást sem lehet független forrásból ellenőrizni.

Prigozsin megszólalására a Twitteren ezekkel a szavakkal reagált Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója:

„Nagyszerű hír Oroszország számára!

32 ezer bűnöző tért vissza Oroszországba a háborúból. Ők már gyilkoltak, raboltak, nőket erőszakoltak meg. Nem félnek fegyvert használni, és feltehetően van is saját fegyverük. Oroszország hősöknek nevezi őket.”

Figyelmeztették a dél-ukrajnai Mikolajiv régióban élőket, hogy koleraszerű baktériumot találtak a területet a kahovkai vízierőmű felrobbantása után elárasztó vízben, ezért ne fogyassza azt senki, és ne is ússzon vagy horgásszon benne írja a Sky News.

A vibrio a Gram-negatív baktérium a helyi hatóságok szerint akut bélfertőzést okozhat, a gát összeomlását követően több folyóban és torkolatban megtalálták. A területen magas ammóniaszintre is figyelmeztettek.

Tizenhatra nőtt a kahovkai vízerőműben az oroszok által elkövetett robbantás eddig ismertté vált halálos áldozatainak száma – közölte vasárnap az ukrán belügyminisztérium.

Jelenleg még 31 eltűntet tartanak nyilván. Az elhunytak közül 14-en Herszon megyében, ketten a szomszédos mikolajivi régióban vesztették életüket. A robbantás utáni árvíz miatt még mindig 1300 ház van elárasztva, ebből 1274 Herszon és 26 Mikolajiv megyében. A katasztrófa sújtotta területekről 3614 embert menekítettek ki az ukrán hatóságok, köztük 474 gyereket és 80 mozgáskorlátozottat. Az ukrán rendőrség több mint 4800 állampolgári nyilatkozatot fogadott el anyagi károkról, valamint 13,5 ezer lakást és házat ellenőriztek -közölte a minisztérium.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai hadműveleti-stratégiai csapatcsoport parancsnoka azt közölte a Telegramon, hogy az orosz erők egy nap alatt több mint négy századnyi katonát veszítettek a térségben. Megjegyezte, hogy ez alatt az elesett és a megsebesült katonák számát érti. Kiemelte, hogy az orosz hadsereg 77 darab katonai eszköze semmisült vagy rongálódott meg. Tarnavszkij szerint mindezeken felül az ukrán erők 12 orosz lőszerraktárt semmisítettek meg. (MTI)

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint Zaporizzsjában három, harckocsikkal és páncélozott harcjárművekkel megerősített taktikai zászlóaljcsoport, füstfüggöny fedezékében, több hullámban próbált támadni Novopokrivka, Novodanilovka és Mala Tokmacska közelében. Ezeket az orosz erők a tábornok elmondása alapján mind visszaverték, és csapást mértek az ukrán tartalékok négy oszlopára is. Ezen a frontszakaszon az ukrán fél több mint 200 katonát, 33 harckocsit, 30 gyalogsági harcjárművet és 35 páncélozott harcjárművet veszített.

Konasenkov azt mondta az MTI híre szerint, hogy a dél-donyecki frontszakaszon négy ukrán offenzívát hiúsítottak meg, a támadó fél pedig mintegy 380 katonát, 35 harckocsit, 33 gyalogsági harcjárművet – köztük két Bradleyt – valamint 38 páncélozott harcjárművet – köztük egy Strikert – veszített. Nyolc támadást vertek vissza a Donyeck körzetében, amelyekben, mint mondta, mintegy 210 ukrán katona esett el és megsemmisült egy lőszerraktár is. Más frontszakaszokon az orosz összesítés szerint további mintegy 160 fő volt az ukrán veszteség a szóvivő szerint.

Az orosz ellenőrzés alá került területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi vagy dróncsapásokat.

A Konasenkov által elmondottak független forrásból nem ellenőrizhetők

Felgyorsítja az EU az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok eljuttatását, hogy segítse az orosz agresszorral szembeni külzdelemben – írta a Reuters az Európai Bizottság belső piacért felelős uniós biztosának nyilatkozata alapján. Thierry Breton fegyverek és lőszerek leszállításáról beszélt a Le Parisiennek adott interjúban.

Ezt a tervet a következő 12 hónapra vetítette előre, közölve, hogy meglátása szerint a háború még hónapokon át zajlani fog, „de lehet, hogy még tovább”.

Vlagyimir Rogov orosz képviselő vasárnap elismerte, hogy Ukrajna visszafoglalt egy falut a dél-zaporizzsjai régióban. Ez az első nyereség az ukrán ellentámadás elindítása óta, legalábbis az oroszok állítása szerint, írja a Reuters.

Rogov a Telegramon azt írta, hogy az ukrán erők elfoglalták Pjatihatki települést, az orosz erők tűz alá kerültek. „Az ellenség hullámszerű offenzívája a hatalmas veszteségek ellenére meghozta az eredményét”, írta Rogov. Hozzátette, a térségben heves harcok folynak.

Oroszország azt állítja, komoly veszteségek érték az ukrán erőket, Putyin arról beszélt, Ukrajnának „nincs esélye az offenzívában”. Eközben vasárnap az orosz védelmi miniszter arról beszélt, tankhiányban szenved az orosz oldal. Ukrajna a múlt héten közölte, hogy alig több mint egy hét alatt szerezte vissza az irányítást mintegy 100 négyzetkilométernyi területen.

Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy „teljes felelőtlenség” Oroszország részéről, ha taktikai nukleáris fegyvereket visz Belaruszba – közelítve ezzel a NATO határához és növelve az esélyét annak is, hogy ezeket a fegyvereket valóban bevetné Ukrajna ellen. Az orosz elnök pénteken közölte, hogy az első robbanófejek megérkeztek a vele szoros szövetségben álló Belaruszba.

Arról is kérdezték az amerikai elnököt, hogy megkönnyíti-e Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz, mire Biden azt válaszolta, „nem, mert ugyanazoknak a normáknak kell nekik is megfelelniük”, mint minden más országnak.

(Pravda.ua.com)

Magyarországnak is szerepe lehetett abban, hogy nem tudott elutazni a dél-afrikai elnök biztonsági szolgálatának és delegációjának nagy része Vlagyimir Putyinhoz Szentpétervárra – állítja több, nemzetközi térben kevésbé ismert sajtóorgánum – Azerbaycan24, Bnn.com – valamint több orosz médium, így a Gazeta.ru és az állami RT. Az ügy Lengyelországból indult, cikkünket itt olvashatja róla.

„Fegyveres erőink a reggeli órákban nagy – és hangos – csapást mértek a Genicseszki járásban járásban lévő Rikove településre, a Herszon régió ideiglenesen megszállt területén”

– közölte Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai közigazgatás szóvivője vasárnap. Az ukrán erők a területen egy lőszerraktárt semmisítettek meg az oroszok által megszállt Genicseszk kikötőváros közelében, a déli Herszon régióban.

Az ukrán médiumokban és a Twitteren is olyan videók kezdtek terjedni, amelyeken hatalmas füstfelhő látható, illetve robbanások hangja hallatszik.

Rikove mintegy 20 kilométerre északra van Genicseszktől, a dél-ukrajnai Azovi-tenger mentén fekvő kikötővárostól, amelyet a Kreml erői tartanak ellenőrzés alatt Oroszország tavaly februári támadása óta. (MTI)

Szergej Sojgu egy nyugat-szibériai katonai gyárban tett látogatásakor ismerte el, hogy az orosz erők harckocsihiányban szenvednek, így, emelte ki Sojgu, „növelni kell a páncélozott járművek gyártását”, írja a Guardian.

Az orosz védelmi miniszter azt mondta, a megnövelt tankgyártásra azért is van szükség, hogy „a különleges hadműveletet végrehajtó orosz erők szükségleteit kielégítsék” az ukrán ellentámadás közben.

Putyin korábban kijelentette, hogy az orosz hadsereg nem rendelkezik „elegendő kommunikációs felszereléssel, lőszerrel, repülőgépekkel, drónokkal és egyebekkel” sem, de kitartott amellett, hogy Ukrajnának „katasztrófális veszteségekkel kell szembenéznie” az ellentámadások első két hetében.

Folytadik az ukrán hadsereg aktív fellépése az orosz megszállókkal szemben az Ukrajnában húzódó frontvonal több pontján írta az Unian. Az ellentámadástól egyelőre nem várnak áttörést, ez jelenleg inkább arra szolgál, hogy felmérjék az orosz vonalak gyengébb pontjait. Arról, hogy milyen védelmi rendszerrel kell szembenéznie az ukrán erőknek a megszálló orosz hadsereg által ellenőrzött területen, arról itt olvashat bővebben, itt pedig a megindult ukrán ellentámadás jelenlegi helyzetéről olvashat Rácz András elemzésében.

A frontvonal aktuális helyzete az ISW interaktív térképén is követhető

A frontvonal és az Oroszország által megszállt ukrajnai területek helyzete június 18-án – Forrás: ISW
A frontvonal és az Oroszország által megszállt ukrajnai területek helyzete június 18-án – Forrás: ISW

Ukrajna eleinte csupán arról beszélt, hogy aktív védekezésre kényszeríti az orosz erőket, de az elmúlt napokban már egyértelműen ellentámadásról beszél az orosz megszállókkal szemben. Ez azt sejteti, hogy az eddigi eredmények megfelelnek az ukrán várakozásoknak, bár ez egyelőre nem jelenti a frontvonalak érdemi elmozdulását. Az ukrán kormány szerint ehhez olyan tüzérségi fegyverekre van szükség, amelyek hatótávolsága eléri a 200 kilométert.

A fő csapásirány most Zaporizzsjától délre, Orihiv környéke, ahol a Telex márciusban járt. Ez a terület a Dnyeper feljebb lévő szakaszán van, így a Nova Kahovka-i gát orosz felrobbantásá miatt elindult áradás nem érinti.

Emellett aktív az ukrán hadsereg Donyeck és Zaporizzsja megye határán, de északabbra, Bahmutnál is, amelyet az orosz erők nagy veszteségek árán, érdemi stratégiai előnyt nem szerezve foglaltak el májusra, 10 hónapnyi ostrom után.

Azt, hogy az ukrán erők Bahmutnál aktívak, az orosz fél is elismerte.

A szombati híreket itt tudja visszaolvasni.

  • Az ukrán védelmi minisztérium állítása szerint átvették a kezdeményezést a harctéren az oroszoktól.
  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter felszólította az orosz hadiipart, hogy fokozzák a tankok és tüzérségi eszközök gyártását.
  • A brit védelmi minisztérium jelentése szerint Oroszország megerősíti a harci helikopteres erőit Dél-Ukrajnában.
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint semmi esély nincs arra, hogy meghosszabbítsák a fekete-tengeri gabonamegállapodást.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök az afrikai békedelegációval való találkozáskor azt mondta, hogy Oroszország kész „az építő jellegű párbeszédre”.
  • Az ukrán emberi jogi biztos azt állította, hogy nem tudtak kapcsolatba lépni a magyar ombudsmannal a Magyarországra szállított kárpátaljai hadifoglyok ügyében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!