Magyarország is érintett lehet abban, hogy a dél-afrikai elnök csak szűk delegációval utazhatott Putyinhoz

2023. június 18. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak is szerepe lehetett abban, hogy nem tudott elutazni a dél-afrikai elnök biztonsági szolgálatának és delegációjának nagy része Vlagyimir Putyinhoz Szentpétervárra – állítja több, nemzetközi térben kevésbé ismert sajtóorgánum – Azerbaycan24, Bnn.com – valamint több orosz médium, így a Gazeta.ru és az állami RT.

Az ügy Lengyelországgal indult: a Varsóban leszállt dél-afrikai gép több utasát diplomata útlevelük ellenére átkutatták, a lengyel hatóságok szerint a biztonsági szolgálat a velük lévő szolgálati fegyverek behozatalához nem felelt meg minden előírásnak. Ezután a gép nem indulhatott el Oroszország felé, ahol csökkentett méretű delegációval a dél-afrikai elnök – több más afrikai állam vezetőjével közösen – Szentpéterváron tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnökkel való találkozó előtt Cyril Ramaphosa Varsóból vonattal Kijevbe utazott – már ekkor is csak kisebb küldöttséggel –, ahol a dél-afrikai elnököt Volodimir Zelenszkij fogadta.

A beszámolók szerint – amelyek a dél-afrikai gépen lévő delegációban lévő egyik újságíró közlésén alapul – Lengyelország felől délnek indult volna, ám Magyarországtól nem kapta meg az engedélyt, hogy az ország légterébe léphessen.

Az értesülések arra utalnak, hogy emiatt nem juthatott el kerülőúton sem a repülőgép Oroszországba – ez feltehetően azt jelenti, hogy a gép Magyarországon és a Balkánon át, Törökország felől kerülte volna meg Ukrajnát és repült volna északnak a Kaukázuson át Szentpétervár felé.

A dél-afrikai elnök békemisszióként tekintett saját ukrajnai és oroszországi útjára. Az orosz elnök korábban már meghívást kapott Dél-Afrikába a BRICS-országok augusztusi konferenciájára. A helyzet pikantériája, hogy az orosz elnök ellen a hágai nemzetközi törvényszék által kiadott elfogatóparancs Dél-Afrikában is érvényben van. Igaz, korábban is volt rá példa, hogy az ország nem érvényesített hasonló elfogatóparancsot más vezető politikussal szemben. (Korábban a magyar kormány is világossá tette, hogy nem érvényesítené az elfogatóparancsot Putyinnal szembe, ha Magyarországra jönne. Az ezzel kapcsolatos jogi háttérről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Kérdéseinkkel a légtér használatára vonatkozó dél-afrikai kérelemről, annak időpontjáról és irányáról a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz fordultunk, válaszaik esetén frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!