Putyint is meghívták a dél-afrikai csúcstalálkozóra, miközben ott elfogatóparancs van érvényben ellene

2023. június 2. – 08:20

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök is meghívást kapott a BRICS augusztusban esedékes dél-afrikai csúcstalálkozójára, miközben márciusban a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen, amit Dél-Afrikának is végre kellene hajtania, írja az MTI. Dél-Afrikának mint az ICC működését megalapozó Római Statútum részes államára is érvényes a Putyin ellen kiadott elfogatóparancs. A dél-afrikai vezetés eddig nem foglalt egyértelműen állást, hogy mit tervez tenni az orosz elnök esetleges megérkezésekor.

Naledi Pandor, a dél-afrikai diplomáciai tárca vezetője csütörtökön a BRICS fokvárosi, külügyminiszteri szintű tanácskozása után közölte, hogy az országcsoport (Brazília, Kína, India, Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság) vezetői mind meghívást kaptak az augusztus 22-én kezdődő háromnapos johannesburgi csúcstalálkozóra.

Dél-Afrika nem ítélte el Oroszország ukrajnai hadműveletét, és pártatlan akar maradni a konfliktusban, amelynek tárgyalásos rendezését sürgeti. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy a Nyugatnak le kell mondania hatalmi törekvéseiről, szankcióiról és pénzügyi zsarolásáról.

Korábban is történt már olyan, hogy Dél-Afrika nem érvényesítette a nemzetközi elfogatóparancsot. Hivatalban lévő vezetőként csak a líbiai diktátor, Moammer Kadhafi és a Szudánt 30 éven át irányító Omar el-Basír ellen adott ki az ICC elfogatóparancsot. Előbbi hatalmát vesztve, menekülés közben halt meg, utóbbi eljutott ugyan a törvényszék elé, de csak 12 évvel az elfogatóparancs kiadása után, miután hatalomváltás zajlott le az afrikai országban. Amíg elnök volt, az elfogatóparancsot nem érvényesítették, pedig 2017-ben Dél-Afrikában járt. A vendéglátó állam is az államfői immunitásra hivatkozott, az érvelést azonban

az ICC nem fogadta el, kijelentve, hogy Dél-Afrika megsértette jogi kötelezettségét a letartóztatás mellőzésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!