Negyvenmilliárd dolláros Marshall-tervvel építhetik újjá az ukrán ipart

2023. június 19. – 19:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Negyven milliárd dolláros, azaz közel 13,7 ezer milliárd forintos tervet dolgozna ki Ukrajna a gazdasága helyreállítására és újjáépítésére, írja a Guardian. A „Zöld Marshall-tervről” egy magasrangú ukrán tisztviselő is beszélt a lapnak, a cél pedig egy szénmentes acélipar létrehozása lenne.

A tervről politikusok és üzletemberek Londonban tartanak majd a héten egy nemzetközi csúcstalálkozót, ahol megvitatják Ukrajna újjáépítésének rövid- és hosszútávú kérdéseit. Felmerült egy „háborús kockázati biztosítási rendszer” létrehozása is, amivel azon vállalatok befektetéseit fedeznék, akik újra elkezdenének befektetni Ukrajnában.

Feltehetően a Világbank képviselői is résztvesznek a kétnapos csúcstalálkozón – a szervezet elnökével, Ajay Bangával hétfőn telefonon is egyeztetett Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök arra bíztatta a Világbankot, nyissák újra képviseletüket Ukrajnában, emellett megköszönte a szervezet „rendíthetetlen támogatását”, és a Nova Kahovka-gát felrobbantása utáni gyors segítségnyújtásukat is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!