Súlyos vádak az ukrán külügytől: Továbbra is fogva tarthatják a Magyarországra szállított hadifoglyokat

2023. június 19. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos vádakkal illeti a magyar kormányt az ukrán külügyminisztérium szóvivője, írja az MTI. Állításuk szerint a mai napig nem tudtak kapcsolatba kerülni a rejtélyes körülmények között Magyarországra hozott 11 hadifogollyal, ami szerintük azt jelentheti: valójában nem is engedték szabadon a magyar hatóságok az ukrán állampolgárokat.

Erről azonban az ukrán külügy hiába kér információt a magyar hatóságoktól, azok állításuk szerint nem reagálnak megkereséseikre.

„Továbbra is mindent megtesz a kijevi külügyminisztérium, a hadifoglyok kezelésével foglakozó koordinációs központ és más felelős ukrán hatóságok is azért, hogy hazatérjenek azok az ukrán hadifoglyok, akiket az ukrán kormány és nemzetközi emberi jogi szervezetek tudta nélkül szállítottak Oroszországból Magyarországra” – írta Facebook-posztjában Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

„Kudarcot vallott diplomatáink minden egyes kísérlete arra, hogy közvetlen kapcsolatot létesíthessenek az ukrán állampolgárokkal. Ez, és a többek hozzátartozóitól kapott információk arra utalhatnak, hogy a magyar hatóságok állításukkal ellentétben nem biztosítottak szabad státuszt az ukrán honvédeknek.”

Nikolenko szerint a hadifoglyokat valójában továbbra is elszigetelten fogva tartják, nincs szabad hozzáférésük információkhoz, és csak harmadik személy jelenlétében kommunikálhatnak rokonaikkal – emellett megtagadják tőlük a kapcsolatfelvételt is az ukrán nagykövetséggel.

„Sajnos a magyar hatóságok ignorálják az ukrán fél törekvéseit a konstruktív párbeszédre. Ez pedig megkérdőjelezi Budapest részéről azt a humanitáriusnak nevezett hozzáállást, amivel az ukrán hadifoglyok ügyét kommentálta. Sőt, ezzel az üggyel megsérthették az Emberi Jogok Európai Egyezményét” – emelte ki a külügyi szóvivő.

Hozzátette, hogy a minisztérium azt kérte a magyar féltől, engedjék hozzá a foglyokhoz az ukrajnai konzult, hogy megállapíthassa, milyen fizikai és mentális állapotban tértek vissza Oroszországból, informálja őket a jogaikról, és konzuli védelemben részesíthessék őket. „Ukrajna továbbra is várja a honvédői visszatérését, és kész maximális segítséget nyújtani ahhoz, hogy visszatérjenek családjaikhoz, és megkapják a szükséges rehabilitációt.”

Semjén Zsolt 2022. február 28-án egy kazincbarcikai lakossági fórumon – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Semjén Zsolt 2022. február 28-án egy kazincbarcikai lakossági fórumon – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor a hétfői rendkívüli kormányinfón azt mondta: a kárpátaljai hadifoglyok már nem hadifoglyok, oda mennek, ahova szeretnének. Aki nem magyar állampolgár, az menekültstátuszt kapott. Gulyás arról beszélt, hogy azok jöttek ide, akik ezt kérték, és nem a kormány intézkedésére, hanem az Orosz Ortodox Egyház és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése keretében. Ideérkezésük után értesítették erről az ukrán hatóságokat, de a nevüket nem adták meg Kijevnek.

A súlyos diplomáciai ügy a hadifoglyok körül példátlan botrány a magyar külpolitika körül: a Szabad Európa információi szerint a hadifoglyokat, akik közül többen egyáltalán nem beszélnek magyarul, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közvetítésével hozták Magyarországra. Az ügyről előzetesen sem az ukrán fél, sem a magyar kormány nem tudott. A botrány miatt viszont nyilvánvaló lett, hogy a magyar kormányt vezetői szinten befolyásolhatja az orosz állam, hiszen a háborúpárti Orosz Ortodox Egyház kéz a kézben működik együtt a putyini rezsimmel.

Korábban megkerestük Semjén Zsolt irodáját is a kérdéseinkkel, de nem válaszoltak a megkereséseinkre. A magyar kormány látványosan próbálja hárítani a felelősséget az ügyben, Orbán Viktor miniszterelnök pedig egy szóval sem kommentálta eddig a feltehetően helyettese által okozott példátlan diplomáciai botrányt.

A hadifoglyok Magyarországra szállítása pedig rengeteg kérdést hagyott nyitva, ezeket ebben a cikkünkben próbáltuk megválaszolni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!