Némileg csökkent az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma

2021. április 11. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 6296 (az előző naphoz képest: -1757)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 206 (az előző naphoz képest: -39)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 10 484 (az előző naphoz képest: -437)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1290 (az előző naphoz képest: -54)
  • Napi mintavételek száma: 36 864 (az előző naphoz képest: +252)
  • Az első dózissal oltottak száma: 2 835 894 (az előző naphoz képest: +74 956)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 197 685 (az előző naphoz képest: +26 210)

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 426 394 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 270 353 főre emelkedett. 10 484 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 290-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy a középiskolások esetében elhalasztották a tantermi oktatásra való átállást május 10-ére. Arról is döntött az operatív törzs, hogy ahogyan tavaly, úgy idén is csak írásbeli érettségi lesz. Az általános iskolákban, óvodákban és bölcsődékben viszont maradt az eredetileg kitűzött április 19-ei nyitás dátuma. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében eredményként értékelte a középiskolák megnyitásának elhalasztását, de továbbra is azt követeli, hogy valamennyi köznevelési intézmény maradjon zárva.

Pénteken derült ki az is, hogy egyelőre nem érkezik a kínai CanSino- és az indiai Covishield vakcinából Magyarországra. Szijjártó arról is beszélt, hogy hány adag érkezett eddig, és érkezik majd később az orosz Szputnyik V-ből, arról viszont nem , hogy nemcsak a keleti vakcinákból, de az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokból is érkezik bőven Magyarországra:

  • szerdán nagyjából 250 ezer Pfizer–BioNTech-vakcinát szállítottak le,
  • áprilisban pedig összesen csaknem 1 millió dózisnyi érkezhet a Karikó Katalinék által fejlesztett mRNS-vakcinából,
  • és az amerikai Johnson & Johnson egydózisú Janssen-vakcinájából is érkezik majd Magyarországra várhatóan 28 ezer adag.

Pénteken háziorvosokat kerestünk meg, hogy megtudjuk, melyik vakcináknak milyen a fogadtatása. Elmondásuk szerint a rendkívül alacsony kockázatok ellenére a vérrögképződéssel kapcsolatos hírek megszaporodása óta népszerűtlenebbé vált az AstraZeneca-oltás, a keleti vakcinákat pedig sokan azért utasítják el, mert attól tartanak, hogy az EU-s országok nem fogják beengedni az ezekkel oltottakat. Toronymagasan a Pfizer oltóanyagának a legjobb a reputációja. Éppen ezért összeszedtük, miért nem érdemes félni az AstraZeneca vakcinájától.

Arról is írtunk, hogy a vakcinakoktél jelentheti-e majd az igazi kiutat a koronavírus-járványból. Januárban elég nagy megrökönyödést okozott egészségügyi körökben, amikor Nagy-Britannia bejelentette, hogy adott esetben keverné is a vakcinákat. Amikor a britek ezt közölték, maximum egy erős tippjük volt arra, hogy a dolog működhet, mára viszont több klinikai vizsgálat is zajlik, hogy kiderítsék, mely vakcinatípusok és milyen sorrendben javíthatják az immunválaszt.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiában arról beszélt, hogy nyárra elérhető lehet a nyájimmunitás, vagyis a 60-80 százalékos átoltottság. Ebben a kormány is erősen bízik, ugyanis pontosan erre alapozva ígértek telt házas meccseket a nyári foci-Eb-re. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyancsak szombaton úgy fogalmazott, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer a jelen pillanatig sem omlott össze, és minden valószínűség szerint ebben a rendkívüli helyzeteben is tartani tudja a megfelelő szakmai kondíciókat

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!