Bezárás előtti hétvége: az áruházaknál hosszú sor, de a plázákban nyugalom volt

2021. március 6. – 11:43

frissítve

Bezárás előtti hétvége: az áruházaknál hosszú sor, de a plázákban nyugalom volt
Egy pékség a lezárások előtti hétvégén, 2021. március 6-án – Fotó: Német Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely csütörtök reggel jelentette be, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának erősödése miatt újabb korlátozásokat vezetnek be. A szigorítás azonban csak hétfőtől lép életbe, a részletes szabályokra pedig péntek délutánig kellett várni. Kövesse velünk, hogyan készül az ország a bezárkózásra, és ossza meg velünk, mit tapasztal!

Szombati tudósításunkban beszámolunk kollégáink és olvasóink tapasztalatairól. Ha ön is lát valami érdekeset, akár arról, hogy egymás hegyén-hátán taposnak a szomszédok a sarki közértben, akár arról, hogy egy árva lélek nincs az utcán, küldje el nekünk az ugyelet@telex.hu címre!

Köszönjük a figyelmet és a nekünk küldött képeket, infókat, továbbra is vigyázzanak magukra, és hordjanak maszkot, ahol kell!

Ez a fő üzenete a Miniszterelnökség közleményének. Időpontra továbbra is lehet menni személyesen, de ha nem muszáj bemenni, inkább mindenkit az elektronikus ügyintézés felé terelgetnek. Pláne, hogy a lejáró okmányokat úgyis ráér a veszélyhelyzet megszűnése utáni 60 napon belül meghosszabbítani.

„Az óbudai Auchan parkolója ugyan nagyjából megtelt, de benn egy szokásos laza szombati tömeg vásárol csak. A pénztárak kétharmada van nyitva, 1-2 ember áll sorba kasszánként” – jelentette kollégánk a hétvégi bevásárlásból.

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc – Telex.hu
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc – Telex.hu

„Üres polcokat sem látni, talán csak a vécépapírrészleg foghíjasabb a szokásosnál, és a zöldségeknél válogatnak többen” – tette hozzá. És valóban, a fotója alapján az óbudai áruház vécépapíros polcait kevésbé fosztották ki, mint a maglódiét:

Fotó: Bakró-Nagy Ferenc – Telex.hu
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc – Telex.hu

Azt már lehetet tudni, hogy a járványügyi szigorítások részeként hétfőtől egészen április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak az óvodák, az iskolák pedig online oktatásra térnek át. Az viszont eddig nem volt egyértelmű, hogy lesz-e ez idő alatt gyerekfelügyelet azoknak a szülőknek, akik a munkájuk miatt nem tudják ezt otthon megoldani. Ráadásul a kormánykommunikáció is ellentmondásos információkat adott ki erről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban szombaton bejelentette, hogy az önkormányzatok kérésére a továbbiakban is biztosított lesz az intézményi gyerekfelügyelet, bár mindenkit továbbra is arra kérnek, hogy ha van erre módja, akkor ne erre építsen.

Miután egy téves sajtóinformáció miatt hirtelen megugrott a kereslet az FFP2-es maszkok iránt, sok helyen kifogytak a készletek, de a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke szerint érkezik az utánpótlás, az ellátás biztosított, és a drágulás is csak ideiglenes.

Hiánycikk az FFP2-es maszk egy veresegyházi gyógyszertárban – Fotó: Bolcsó Dániel / Telex
Hiánycikk az FFP2-es maszk egy veresegyházi gyógyszertárban – Fotó: Bolcsó Dániel / Telex

Szögezzük le: az FFP2-es maszkok használata hétfőtől sem kötelező Magyarországon. Az általános kültéri maszkhasználatot viszont valóban elrendelte a kormány. Eddig az önkormányzatok helyben határozhattak arról, hol kötelező – bármilyen – maszkot hordani, hétfőtől ez a mozgástér megszűnik.

„Szivárognak rendesen az emberek a Margitszigetre, leginkább a pesti oldal felől, lehet, ide jött mindenki plázázás helyett” – jelentette kollégánk, arra utalva, hogy egyelőre a Westendben és a Mammutban sem gyűlt össze a szokásosnál jelentősen nagyobb tömeg a lezárások előtt.

„De azért két hete, amikor először volt jó idő hétvégén, ennél nagyobb tömeg volt”

– tette hozzá.

Fotó: Lovas Gergő / Telex
Fotó: Lovas Gergő / Telex

„A BKV-n fél 12 körül még a képen látható üresség volt, de most már azért a villamoson és a metrópótlón is van akkora tömeg, amiben ácsorogva, és a reggeli adatokat ismerve, elég nehéz nem azon agyalni, hogy a velem ugyanazon a másfél négyzetméteren osztozó utastársaim közül vajon ki hordozza már a brit variánst” – jelentette kollégánk, mielőtt leszállt a villamosról, hogy inkább gyalogoljon.

Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex
Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex

„A szigetszentmiklósi Bauhausban majdnem tele a parkoló, de igazából egy random kora tavaszi hétvégéhez képest tök átlagosnak tűnik a helyzet. Az online rendélesek átvételénél volt csak komolyabb sorban állás” – írta vidéki tudósítónk.

„Óriási tumultus a Mammutban sincs, de azért egy átlagos szombat délutánhoz képest valamelyest többen vannak. Tömegjelenetek az Intersparban, a Media Marktban és a Hervisben sem jellemzők, egyedül a patika előtt áll sor” – jelentette budai tudósítónk.

A patikák egyébként pont nyitva lehetnek hétfő után is.

Fotó: Lovas Gergő / Telex.hu
Fotó: Lovas Gergő / Telex.hu
Fotó: Lovas Gergő / Telex.hu
Fotó: Lovas Gergő / Telex.hu

Ahogy mi is megírtuk, a hétfői zárás előtt hosszú sor kígyózik az IKEA-nál. A jelenséget meglepőnek nem lehet éppen nevezni a korábbi tapasztalatok alapján, de maga az IKEA is Facebook-bejegyzésben figyelmeztetett már előre, hogy mivel korlátozva van az egy időben az áruházba engedhető vásárlók száma, torlódásra lehet számítani.

Szolgálati közlemény: a jelenlegi szabályoz szerint ugyan 19 óráig vannak nyitva az IKEA áruházai, 18:15 után már senkit nem engednek be, hogy a már bent lévőket ki tudják szolgálni. Úgyhogy este negyed hét után már akkor se érkezzen oda, ha tényleg 18:10-kor jutott eszébe, hogy nem tud egy nappal tovább sem fura nevű kisasztal nélkül élni.

„A kávézók előtt meglepően hosszú sorok állnak, az óriáskerék is megy. A maszkokat nem nagyon hordják, kültéren itt az óriáskerék körülötti 3-4 kürtőskalácsos/lángosos bódénál rendelés közben sem jellemző. De inkább ez van, kisebb hétvégi nyüzsgés. Néhányan kint ebédelgetnek, nekik az utca az új étterem” – írja kollégánk Egerből.

A többi szigorításhoz hasonlóan a maszkviselés is hétfőtől lesz országszerte kötelező kültéren is (bizonyos kivételekkel), a novemberi szabályok értelmében még helyi szinten lehetett erről dönteni, ezért Egerben sok helyen maszk nélkül is teljesen szabályos tartózkodni ezen a hétvégén. Az más kérdés, hogy zsúfoltabb helyeken mennyire célszerű élni is ezzel a lehetőséggel.

Egerben is látható egyébként, hogy amelyik üzlet nyitva van, az ezt szeretné nagyon látványosan jelezni is:

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

„A Corvin plázában a Westendhez hasonló embersűrűség volt dél körül. Ebédidő ellenére az elvitelre áruló gyorséttermeknél alig lézengtek az ételfutárokon kívül emberek. A legnagyobb tömeget egy drogériában és egy lakásdekort áruló boltban láttam. Előbbi mindenképp meglepő, hiszen a jövő héten pont úgy nyitva lesznek az ilyen üzletek, mint ma, a zárás előtti utolsó hétvégén” – jelentette fővárosi plázatudósítónk.

„A lakásdekoros boltnak viszont zárnia kell hétfőtől, és ha az IKEA-s tömeget is hozzáveszem ehhez, akkor muszáj arra gondolnom, hogy az elmúlt egy évnyi relatív bezártságban mindenki annyira megunta az otthonát, hogy ha megengedheti magának, akkor most kétségbeesetten igyekszik valamit változtatni rajta, mielőtt megint be kell zárkóznia.”

Sor áll a Corvin Plaza egyik drogériájában – Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex.hu
Sor áll a Corvin Plaza egyik drogériájában – Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex.hu

Olvasónk szerint ez a helyzet a Premier Outlet egyik üzleténél, ahol a parkolóig áll a sor, becslése szerint párszázan biztosan várakoznak:

Fotó: Olvasói fotó / Telex.hu
Fotó: Olvasói fotó / Telex.hu

A címben található kérdést egy olvasónk tette fel a tavaly tavaszi első járványhullám felvásárlási lázára utalva, miután az alábbi látvány tárult elé szombat reggel fél hétkor, a maglódi Auchan vépépapírsorában:

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Emlékeztetnénk mindenkit, hogy az olyan nélkülözhetetlen termékeket, mint a vécépapír, hétfőtől is be lehet majd szerezni, hiszen az élelmiszerboltok és a drogériák is nyitva lesznek.

A kényszerszünet miatti támogatást eddig elsősorban a vendéglátósok és a turizmusban dolgozók vehették igénybe, a korlátozások kiterjesztésével azonban a támogatottak körét is bővítették. A listát ebben a cikkben találják.

A sok kivétel ellenére vannak azért konfliktusok abból, kiknek kell zárva tartaniuk hétfőtől. A könyvelők például azért tiltakoznak, mert még a bértámogatásokat sem tudják intézni, ha nem nyithatnak ki.

Erről az Agrárminisztérium szombat reggeli közleménye biztosít mindannyiunkat. „A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt is folyamatos és biztosított a hazai élelmiszer-ellátás” – írják. Nagy István agrárminiszter szerint az új korlátozások „annak figyelembevételével születtek, hogy a mezőgazdasági termeléshez, állattartáshoz és élelmiszer előállításához feltétlenül szükséges üzletek nyitva maradhassanak, illetve a termelést biztosító szolgáltatások is elérhetők legyenek.” A boltbezárás alóli kivételeket ebben a cikkben szedtük össze.

„A gazdák eddigi helytállásáért köszönettel tartozunk, áldozatos munkájuknak és szorgalmunknak köszönhetően ugyanis a legnehezebb időszakban is friss és egészséges élelmiszer kerülhet a magyar családok asztalaira”

– mondta a miniszter, és mi is csak csatlakozni tudunk hozzá.

Kollégánk gyorsított felvételén látható, ahogy nyüzsögnek az emberek a Westendben, mint szorgos hangyák a bolyban:

„A Bikás-park piacánál (Vahot utca) a szokottnál nagyobb forgalom van, de nekem az volt a megdöbbentőbb, hogy az utcánkban (XI. kerület), három-négy autónyi hézagok voltak, mikor általában egy-két szabad hely van hétvégén. Alig ismertem rá így az utcára. Szóval ez egy indirekt bizonyítása annak, hogy valahol sokan vannak” – jelentette a XI. kerületi parkolási szokásokban jártas szaktudósítónk.

A Westendben, ahol szombaton a legtöbb üzlet 10-kor már nyitva volt, 11 körül egyáltalán nem tapasztaltunk nagy zsúfoltságot. Ezen az egyik boltban az eladóval beszélgető biztonsági őr meg is lepődött, azt mondta „nagyobb rohamra voltam felkészülve” – jelentette kollégánk a helyszínről.

„Az emberek egymáshoz a mozgólépcsőkön és a kasszáknál kerültek legközelebb, de amennyire láttuk, ezek sem voltak nagyon klausztrofób szituációk. A patikában viszont akkora sor állt, hogy inkább nem mentünk be, a gyógyszertárak úgyis nyitva tarthatnak jövő héten is.”

Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex
Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex
Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex
Fotó: Csatári Flóra Dóra / Telex

A budaörsi IKEA-ba rengetegen szeretnének még bejutni a hétfői zárás előtt, olvasónk, Dalma szavai szerint full káosz van. A sorról fotókat is küldött:

Sor az IKEA árukiadója előtt – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Sor az IKEA árukiadója előtt – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Sor az áruház előtt – Fotó: Olvasói fotó / Telex
Sor az áruház előtt – Fotó: Olvasói fotó / Telex

Ezt a Telex clickbaitügyi szakértője, Német Tamás jelentette, úgyhogy lehet is benne valami! A fotója alapján nincs egyedül ezzel a meglátásával:

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

10 óra előtt nem volt tapasztalható extra forgalom, a helyszínen járó kollégánk átlagos szombati embermennyiséget jelentett.

Kollégánk a Flórián téri üzletközpontban már látott arra utaló jeleket, hogy egyes üzletek előtt kialakulhat tömeg:

Fotó: Pintér Luca / Telex
Fotó: Pintér Luca / Telex

Ezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mondta, aki szerint akár nyolcezer új fertőzött is lehet naponta, és viszonylag hosszabb ideig maradhat ez a magas szám. De ha a következő hetekben legalább annyi embert be lehetne oltani, mint a múlt héten, akkor május közepére fellélegezhetünk. Az esetszámok növekedése azonban a szigorításoknak köszönhetően már két héten belül megállhat – tette hozzá.

A lezárások szükségességét igazolják a szombati reggeli járványadatok is. Az elmúlt egy napban 7269 új fertőzöttet regisztráltak. Még soha nem volt ennyi új fertőzött egy nap alatt Magyarországon, a legmagasabb szám eddig 6819 volt november 29-én. 7243 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 751-en vannak lélegeztetőgépen.

A hétvégén 74 ezer embert oltottak volna be oltópontokon az AstraZeneca vakcinájával, de a szervezés technikai problémái miatt a nem sokkal korábban bejelentett oltási kampányt péntek reggel lefújták. Bár ezt maga Orbán Viktor jelentette be a rádióinterjújában, György István államtitkár dezinformációról beszélt – majd bejelentette, hogy a 74 ezer fős oltási kampány valóban elmarad. Mindenkit megnyugtatott azonban, hogy az oltási program továbbra is dübörög: a háziorvosok a többi vakcinával továbbra is oltanak, „közel 400 ezer regisztrált idős oltását végzik ezekben a napokban is”.

A pénteki oltási káosz fordulatos történetét ebben a cikkben foglaltuk össze röviden, azt pedig itt idéztük fel, hogy a technikai problémák előtt hányszor mondta el Orbán Viktor, hogy technikailag készen állunk a tömeges oltásra.

A Magyar Közlönyben péntek délután jelentek meg a szigorítások részletes szabályai, ezeket ebben a cikkben foglaltuk össze. A részletekért inkább kattintson, de nagyon-nagyon röviden a főbb irányok:

  • kötelező maszk és távolságtartás,
  • szabad sport és séta,
  • az élelmiszerboltok és gyógyszertárak mellett egy sor másik üzlet is nyitva maradhat,
  • a kaszinókat azonban ezúttal bezárják,
  • a virágboltok a nőnapra haladékot kapnak,
  • sok szolgáltatás is elérhető marad az állatorvostól az ügyvédig,
  • a vendéglátó- és a szálláshelyek szabályozása nem változik,
  • az óvodákban rendkívüli szünet lesz, az iskolákban jön a teljes digitális oktatás,
  • a közigazgatásban is bevezetik a home office-t.

További részletek erre.

Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, amikor a csütörtök reggeli kormányinfón bejelentette, hogy bezár az ország. Bár magára a járványhelyzet romlására már hetekkel korábban számítani lehetett, Orbán Viktor miniszterelnök múlt csütörtökön fújt riadót. Egy héten át egy ország találgatta, lesznek-e emiatt újabb korlátozások, majd Gulyás bejelentése után újabb másfél napig azt, hogy ezek hogy is fognak pontosan kinézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!