Dolgozhatnak a szerelők, maradhatnak az elviteles éttermek, home office jön a közigazgatásban

2021. március 5. – 16:29

frissítve

Dolgozhatnak a szerelők, maradhatnak az elviteles éttermek, home office jön a közigazgatásban
Ételfutár vesz át egy szállítmányt Budapesten 2020. novemberben – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány kihirdette „a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendeletet”, amit március 8-tól kell alkalmazni. A jogszabály az eddig bevezetett korlátozások mellett további szigorításokat ír elő. Alábbiakban összeszedtük a legfontosabbakat:

Pénteken délután a Magyar Közlönyben megjelentek a hétfőtől hatályos járványvédelmi szigorítások. Jogtechnikailag az történik, hogy a novembertől érvényes szabályokhoz állapítanak meg bizonyos szigorításokat, illetve ezekhez az új szigorításokhoz kivételeket. Ha valamiről egyáltalán nem ír ez az új rendelet, az azt jelenti, hogy ott az eddigi szabályok maradnak érvényben.

Mi lesz kötelező?

Két szó: maszk és távolságtartás. Bővebben: közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

A települések belterületén az épületeket elhagyva az utcán, közterületen mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Két kivételt fogalmaznak meg: a hat évnél fiatalabb gyerekek, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmussal élők.

Mit szabad?

Két szó: sport és séta. Bővebben: reggel 5 és este 8 óra között az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. Az ilyen sporttevékenység közben nem kell a maszkot viselni.

A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok a rendelet hatálybalépésekor érvényes szabályok szerint látogathatóak. A játszóterekre nem tér ki külön a rendelet.

Mi a büntetése a szabályok megsértésének?

A fenti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint, a helyszíni bírság összege pedig ötezer forinttól százötvenezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén kétszázezer forintig terjed.

Milyen üzletek nem zárnak be?

Alapból tilos lesz az üzletekbe bemenni, azaz az üzletek egy része bezár. Egy sor kivételt azonban meghatároztak:

  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletet,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletet,
  • a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletet (különösen a műszaki cikket, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletek), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet
  • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletet,
  • a mezőgazdasági üzleteket, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
  • a piacot, a helyi termelői piacot,
  • a kertészeti árudát, a faiskolát,
  • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet, az állatgyógyszertárt;
  • a benzinkutat és
  • a nemzeti dohányboltokat és újságost.

Két speciális helyszín, a virágboltok és a kaszinók

Virágboltok: a virágboltok a nőnapon, tehát jövő hétfőn még nyitva tarthatnak.

Kaszinók: a korábban már meghatározott helyszínek mellett tilos a kaszinónak, a kártyateremnek, illetve a játékteremnek a látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás. A szabályok betartásáért a bolt üzemeltetője felel.

Festett tulipánok egy bajai virágboltban nőnapra – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Festett tulipánok egy bajai virágboltban nőnapra – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Milyen szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni?

Alapból a személyes megjelenést igénylő szolgáltatást nyújtó helyiségeket vagy helyszíneket be kell zárni. Kivételek azonban itt is vannak:

  • pénzügyi szolgáltatások (bankok)
  • közlekedési szolgáltatás (taxi, tömegközlekedés)
  • magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést
  • szociális szolgáltatás (ápolás, hajléktalanszálló, falugondnok)
  • postai és csomagküldő szolgáltatás
  • a totózó és lottózó szolgáltatás
  • a járműszervizek, a mezőgazdasági és iparigép-szervizek, a háztartásigép-szervizek (pl.: autó-, bicikliszerviz, bojlerjavító), az épületgépészeti szolgáltatás
  • az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás
  • a temetkezési szolgáltatás
  • az állatorvos
  • az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás
  • az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás
  • a közétkeztetési szolgáltatás
  • az állattenyésztési szolgáltatás
  • az ügyvédi szolgáltatás
  • a biztonsági szolgáltatás
  • az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás
  • a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás
  • a mosási és tisztítási szolgáltatás

A vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett.

A szálláshelyeken tartózkodásra az eddigi (novemberi rendelet szerinti) szabályozást kell alkalmazni. A szálláshelyen jogszerűen tartózkodó vendég a szálláshelyen található kaszinót, kártyatermet nem látogathatja.

A szabályok betartatásáért a hely üzemeltetője felel.

Fotó: Rostás Bianka / Telex
Fotó: Rostás Bianka / Telex

Hogy ellenőrzik, hogy büntetik?

Az intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi. Ha a rendőrség az ellenőrzés során, vagy a rendőrség a katona értesítése alapján a kötelezettség megszegéséről szerez tudomást,

  • 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki,
  • a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A büntetés nem alkalmazható, ha az üzemeltető vagy a vezető a szükséges intézkedéseket megtette, azaz, ha a jogsértőt felszólította távozásra, és ha az nem ment el, a rendőrséget értesítette.

Mi lesz az iskolákkal, óvodákkal, edzőtermekkel?

Az óvodákban rendkívüli szünet lesz.

A köznevelési és szakképzési intézmények tantermen kívüli, digitális munkarendben
működnek. Az iskolai kollégiumok annak igazgatója döntése szerint működnek.

A felnőttképzést a képzésben részt vevő személyek és az oktató közötti személyes találkozást nem igénylő kapcsolatban – digitális eszköz segítségével vagy zárt rendszerű elektronikus távoktatás, illetve távoktatás formájában – kell megszervezni, befejezni, abban az esetben is, ha azt jogszabály, támogatói okirat, támogatási szerződés, felnőttképzési szerződés, hatósági szerződés vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé. A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető. A rendelet hatálybalépésekor már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.

A jogi szakvizsga a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991. (IV. 4.) IM rendelet szerint szervezhető meg.

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

Közigazgatás: home office-ban

A közigazgatásban foglalkoztatottak a munkájukat a munkavégzés rendes helyétől eltérően, a lakó-, illetve tartózkodási helyükön, home office-ban, saját eszközeikkel végzik. Csak azok rendelhetők be a munkahelyre, akiknek ez feltétlenül szükséges, így különösen a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben részt vevők, valamint azok számára, akiknek az elvégzendő munka jellege a lakó-, illetve tartózkodási helyükön történő munkavégzést nem teszi lehetővé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!