Gulyás: Ha most nem zárnánk, akkor megnőne a halálozások száma

2021. március 4. – 11:08

frissítve

Gulyás: Ha most nem zárnánk, akkor megnőne a halálozások száma

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfó percről percre.

Ezzel véget is ért a kormányszóvivői tájékoztató. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra visszamentek a kormányülésre.

Gulyás azt mondta, az Európai Néppártból való kilépés ellenére meg tudják őrizni a jó magyar német kormányközi kapcsolatokat. Orbán Viktor miniszterelnök még az Európai Néppárt frakciójából való kilépés előtt hosszan beszélt a CDU elnökével, és úgy látják: mind a pártközi, mind a kormányközi kapcsolatok megőrizhetőek, sőt még meg is erősíthetőek. Gulyás visszatért még arra, hogy a nemzeti szuverenitás létezését „a Néppárt frakcióvezetője tagadja”, a Fidesz szerint nem kérdés, hogy Európának a migrációt el kell utasítania, és a családpolitikai kérdésekben sem tudnak alkut kötni, ebben sem tudnak olyan eltérő álláspontot figyelembe venni, ami a magyar családpolitika megváltoztatására irányul.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rövid csütörtöki kormányinfón bejelentette az újabb járványügyi szigorításokat. A legfontosabbak ezek közül, hogy az iskolákat és óvodákat is április 7-ig bezárják, ahogy a legfontosabb üzleteken kívül minden boltot.

Mivel a kormány továbbra is ülésezik, részleteket későbbre ígértek.

Gulyás röviden beszélt a vakcinaigazolványokról is, miszerint biztonsági alapon minden államnak el kell fogadnia a másik állam igazolványát.

Gulyás Gergely a Fidesz Európai Néppártból való kilépéséről azt mondta: az Európai Néppárt a harmadik járványhullám elleni küzdelem kellős közepén teljesen lényegtelen szabályzatok elkészítésével foglalkozik, ez önmagában is mutatja egy párt éretlenségét. Főleg, hogy mindezt egy ország vagy tagpárt ellen hozzák, amit a Fidesz külön is sérelmesnek tart.

Gulyás szerint hosszú ideig adtak lehetőséget a pártnak hogy a saját jövőjét úgy határozza meg, hogy elutasítsa a migrációt, tartsa fontosnak az európai kereszténydemokrata értékeket és ne vitassa a nemzeti szuverenitás létezését. Az elmúlt években konstruktív tárgyalásokat igyekeztek folytatni erről, de úgy látták, hogy a Néppárt a balliberális erőkkel működik együtt, és nem hagy teret az olyan hagyományos kereszténydemokrata értékeket képviselő pártoknak, mint a Fidesz. Egyelőre a pártnak még tagja a Fidesz, de a frakcióból kilépett, és „nyilván ez a jövőre nézve is iránymutatást jelent”.

Miért nem tartalmazza a vakcinaigazolvány az oltások típusát? – kérdezték Gulyást.

Válasz: nincs egyelőre közös uniós döntés a vakcinaigazolványokról. Lesz majd irányelv, de egyelőre nincs szabályozás. Biztonsági alapon minden államnak el kell fogadnia a másik állam igazolványát.

Gulyás köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, hogy aláírták az egészségügyi jogviszonyról szóló törvényt. Az új szabályok megszüntetik a hálapénzt.

A kormány szerdán is ülésezett, és még csütörtökön is folytatta, így a csütörtöki kormányinfó a Karmelitából jelentkezett. Közben még tartott a kormányülés.

A kormány a két ülésén eddig ezekről a szigorításokról döntött:

  • az óvodákat, általános iskolákat április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki;
  • a középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szigorítások változatlanok maradnak;
  • az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak kivételével március 8. és 22. között bezárják az üzleteket;
  • március 8. és 22. között minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások;
  • szabadidős tevékenységek: a konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók edzései és meccsei csak zárt kapuk mögött megtarthatók;
  • a parkok, arborétumok nyitva lehetnek;
  • aki tud otthoni munkavégzést biztosítani, az biztosítson a dolgozóinak;
  • szigorítják a határátlépést a személyforgalomban;
  • maszkot szabadtéren mindenhol kell hordani;
  • a bértámogatást kiterjesztik azokra a szektorokra is, amelyeket most be kell zárni.

„Ha most nem zárnánk, akkor megnőne a halálozások száma, és a nyitás is későbbre tolódna” – magyarázta Gulyás.

A kormány matematikusokat, szakértőket, virológusokat, orvosszakértőket hallgatott meg a döntései előtt, mondta Gulyás. A járványügyi számokból azt látni, hogy az elmúlt három napban megnőtt a fertőzöttek, a halottak és a lélegeztetőgépen lévők száma is, ahogy a terjedés üteme is nő.

A harmadik hullám nagyon erős, erősebb, mint a második, de most van vakcinánk, az oltás jól halad, az unión belül most Magyarország a harmadik legátoltottabb ország, mondta.

Gulyás hozzátette, a kormány csütörtökön még tovább ülésezik, ahogy péntek reggel az operatív törzs is, a kormánydöntések részleteit ezeken dolgozzák majd ki.

Beigazolódnak a járványügyi számítások, dinamikusan nőnek a fertőzöttségi mutatók – mondta Müller Cecília szerdán. Azt is mondta, szerinte további szigorítások csak akkor lépnek életbe, ha az elkerülhetetlen lesz, de a szerdai kormányülésen újabb döntések születnek.

Sajtóértesülések szerint az újabb járványügyi szigorításokat Gulyás jelenti be a csütörtöki kormányinfón.

  • Milyen logika mentén döntenek a szigorítások szükségességéről? Ha drámai napokat élünk, miért nincs szigorítás?
  • Milyen szigorításokat mérlegelnek pontosan? Iskolák online-ra való átállása, esetleg a bevásárlóközpontok bezárása?
  • A kaszinók bezárása továbbra sem merült fel? Mit szóltak a Telexen látható videókhoz, miszerint a kaszinókban sűrűn állnak az emberek, többeken pedig maszk sincs?
  • Az új oltási rend értelmében mostantól a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca vakcinájából a második adagot később kapják meg az érintettek, de ez nem vonatkozik azokra, akik már megkapták az első adagot, és megvan az időpontjuk a másodikra. Miért?
  • Az eddig beérkezett Szputnyik V vakcinákból pontosan mennyi az első és mennyi a második adag?
  • Mi alapján válogatják ki a krónikus betegeket? Hogyan lehet, hogy egy 19 éves, háziorvossal nem rendelkező és krónikus betegségektől mentes személy felkerül a krónikus oltandók listájára, míg más valóban krónikus betegek nem? Milyen hosszú kórtörténetet néznek? Mit tegyen, aki most lett krónikus beteg? Ő hogy kerül fel a megfelelő listára?
  • A háziorvosok sem tudják, hol jelezhetik, ha a páciensük számára nem megfelelő az oltóanyag, mert egyirányú a kommunikáció. Hol, kinek jelezhetik az orvosok, ha ilyen jellegű probléma lép fel? Milyen iratokkal szükséges igazolni, ha valaki nem kaphatja meg szakorvosi javaslat alapján az adott vakcinát? A Neak és az NNK egymásra mutogat, az oltóközpontok nem tudnak semmit.
  • Honnan tudja az Emmi, hány pedagógus regisztrált oltásra, miközben a regisztráció során nem szükséges megadni a munkakört?
  • Milyen ellátási gondokat okoz az egészségügyben, hogy 5500 orvos és ápoló nem dolgozik március 1-jétől a kórházakban?
  • Várhatóak-e máris kirendelések, átvezénylések az egészségügyi szolgálati jogviszony miatt? Várhatóak-e további módosítások, pontosítások a szolgálati jogviszonnyal összefüggésben? Kívánják-e módosítani a házastársi összeférhetetlenséget, ami Dézsi Csaba András és felesége esetében is fennállt?
  • A kormányt hogy érinti, hogy a kormánypárt képviselői ezután már nem vehetnek részt az EPP-üléseken?
  • A Fidesz a Néppártból is ki fog lépni? Miért nem tette eddig, miért csak a frakcióból lépett ki?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!