Müller Cecília: A kórházban ápoltak életkora a fiatalabbak felé tolódik

2021. március 3. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden egyetlen vendéglátóhelyi szabályszegés miatt sem kellett intézkedniük a rendőröknek – mondta Kiss Róbert alezredes, aki az operatív törzs szerdai tájékoztatóján szokás szerint perceken keresztül sorolta a különböző statisztikákat.

Beigazolódnak a járványügyi számítások, dinamikusan nőnek a fertőzöttségi mutatók – mondta Müller Cecília, aki ismertette a napi adatokat. Az országos tisztifőorvos szerint ez leginkább a súlyos megbetegedések számában nyilvánul meg, ugyanis a fertőzések az eddiginél gyakrabban zajlanak súlyos lefolyással, sok esetben van szükség szinte azonnal kórházi kezelésre a tünetek észlelése után, ezért nő jelentősen a kórházi kezelésre szorulók száma.

Rendkívüli mértékben emelkedik a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma, és az életkor is az egyre fiatalabbak felé tolódik el. A negyvenes korosztályban sokan vannak, akiknek hirtelen romlik az állapota

– emelte ki az országos tisztifőorvos, aki a vírusmutánsok nagyobb fertőzőképességéről is beszélt, és bejelentette, hogy kedden 43 éves volt a koronavírus legfiatalabb halálos áldozata. Müller Cecília türelmet és kitartást kért az emberektől annak érdekében, hogy a fiatalabbak kevésbé fertőződjenek meg. Szerinte további szigorítások csak akkor lépnek életbe, ha az elkerülhetetlen lesz, de a szerdai kormányülésen újabb döntések születnek.

A krónikus betegek figyeljék a telefonjukat

Magyarország végre rendelkezik elég oltóanyaggal ahhoz, hogy meg lehessen valósítani azt az „igazi kampányoltást, amit szeretnénk”, annak érdekében, hogy az egyéni védelem minél gyorsabban kialakuljon – jelentette be szerdán Müller Cecília.

A következő napokban 250 ezer fő beoltására elegendő kínai oltóanyag áll rendelkezésre a háziorvosoknál, akik emellett valamennyi Moderna-vakcinát is kapnak (ennek pontos számát Müller nem ismertette). A kórházi oltópontokon pedig 114 ezer adagnyi Pfizer-vakcinával folytatódik a legidősebbek oltása.

Ezenkívül csütörtöktől „új fejezet nyílik az oltási kampányban”, mert 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg beoltására készülnek.

Őket SMS-ben értesítik arról, hogy a rendelkezésre álló AstraZeneca-oltóanyagból mikor és melyik oltóponton kaphatnak. Müller ezért arra kérte az érintetteket, hogy csütörtöktől „figyeljék a telefonjaikat”, továbbá hogy érkezzenek pontosan, és készüljenek az előre elvégezhető adminisztrációval.

Ugyanis az a terv, hogy mind a 74 ezer, SMS-ben behívott embert beoltják két nap alatt, szombaton és vasárnap.

Szerdáig 758 037 fő kapott koronavírus elleni oltást, ebből 253 368 fő már a második adagot is megkapta. A tervek szerint jövő szerdáig 529 ezerrel nőhetne az oltásban részesült magyarok száma, ehhez arra is szükség van, hogy azok, akiknek felajánlják az oltás lehetőségét, el is fogadják azt.

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült:

  • Nem lehet időpontot módosítani azok esetében, akik SMS-ben kaptak behívót. Az SMS-re nem lehet válaszolni, ilyen formában nem lehet konzultálni, mert erre nincs kapacitás.
  • Az oltási sorrend nem változik. Müller Cecília szerint továbbra is az a cél, hogy aki eddig regisztrált, azt húsvétig beoltsák, de ez a beérkező vakcinák mennyiségén kívül attól is függ, hogy hányan fogadják el a felkínált oltóanyagot,
  • Ugyanazt az oltóanyagot kell másodszor is megkapni, mint amivel egy adott embert az első alkalommal beoltottak, mert a gyártók csak így tudják garantálni a meghatározott védelmet.
  • Még csak kísérleti fázisban van az az eljárás, amikor két különböző hatásmechanizmusú vakcinával oltanak, abban reménykedve, hogy a kiváltott immunválasz így erőteljesebb lehet.
  • Müller szerint arról nincs elegendő tudományos információ, hogy egy esetleges következő szezonban milyen védőoltást kellene majd használni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!